Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronavirustartuntojen ehkäisy | 10 ohjetta

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä laati kymmenkohtaisen listan ohjeista koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.

1. Kaikkia turhia ihmiskontakteja tulee välttää, koska siten ehkäistään uusia tartuntoja. Ihmisjoukkoja, ja turhia käyntejä esimerkiksi kaupoissa, tulee välttää.

2. Mikäli on tarvetta liikkua kodin ulkopuolella, on noudatettava turvaväli-käytäntöjä. Näitä ovat kasvokkain keskustellessa kahden metrin etäisyys keskustelukumppaniin ja esimerkiksi kaupan kassajonossa vähintään yhden metrin etäisyys muihin ihmisiin.

3. Riskiryhmiin kuuluvien tulee noudattaa erityistä varovaisuutta ja pysytellä kotona. Riskiryhmiin kuuluvat yli 70-vuotiaat ja ne, joilla on jokin perussairaus, kuten vaikea-asteinen sydänsairaus, huonossa tasapainossa oleva keuhkosairaus, krooninen maksan tai munuaisten vajaatoiminta tai vastustuskykyä heikentävä tauti, kuten aktiivisessa hoidossa oleva lymfooma tai leukemia.

4. Käsienpesu saippualla ja lämpimällä vedellä vähintään 20-30 sekunnin ajan on ensiarvoisen tärkeää. Desinfektioainetta on käytettävä niissä tilanteissa, kun käsiä ei pääse syystä tai toisesta tarpeen kuitenkin niin vaatiessa välittömästi pesemään.

5. Käsiä tulee pestä ainakin silloin, kun tulet ulkoa sisälle, kun aloitat ruokailun, kun niistät nenän ja/tai yskit paperiin, kun olet käynyt vessassa tai kun on koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö. Käytännössä tämä tarkoittaa käsienpesua useita kymmeniä kertoja päivässä. Lisäksi kädet tulee kuivata huolellisesti pesun jälkeen.

6. Älä koskettele silmiä, nenää, suuta.

7. Jokaisella, myös lapsilla, tulee olla taskussa puhtaita nenäliinoja.

8. Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä koskaan käsiisi. Laita käytetty nenäliina heti roskiin.

9. Kotona ja työpaikoilla ovien ja jääkaapin kädenkahvoja, tuolien selkänojia, wc-nuppeja, ovien automaattiavaajia, hissinappuloita, pöytien pintoja ja työvälineitä on puhdistettava ja desinfioitava säännöllisesti.

10. Ulkona liikuttaessa ja julkisissa kulkuneuvoissa tulee käyttää hanskoja ja välttää paljain käsin koskettelua oviin, korttiautomaattien nappuloihin ja muihin vastaaviin, joiden kautta koronavirus voisi levitä.