Triggerpisteet ovat ikävä ja hyvin yleinen ongelma, mutta ne tunnistetaan huonosti.
Triggerpiste syntyy, kun lihas kärsii hapenpuutteesta ja lihasaineenvaihdunta häiriintyy. Se on hyvin yleinen ja hyvin tuntematon vaiva. Hieroja Joanne Rautio kertoo löytävänsä asiakkailtaan triggerpisteitä päivittäin.
– Arviolta 70 prosenttia pitkäkestoisista kroonisista tuki- ja liikuntaelinvaivoista johtuu triggerpisteistä. Niitä löytyy lähes jokaiselta asiakkaalta.
Triggerpisteet ovat erityisen yleisiä päätetyöntekijöillä. Staattiset asennot ja huono ryhti ovat triggerpisteiden yleisimpiä aiheuttajia. Huonossa ryhdissä lihakset eivät ole oikeassa asennossa, minkä seurauksena lihakseen kertyy kuona-ainetta, joka ei pääse poistumaan ja näin triggerpiste on valmis.
– Triggerpiste voi syntyä myös tekemällä äkillisesti jotakin rankkaa, mihin omat lihakset ovat tottumattomia. Myös erilaiset vammat aiheuttavat usein triggerpisteen, kun yrittää varoa vaikkapa kipeällä jalalla astumista.
Triggerpiste voi syntyä myös tekemällä äkillisesti jotakin rankkaa, mihin omat lihakset ovat tottumattomia.
Hieroja hoitaa triggerpistettä kohdistamalla pisteeseen suoraan painetta sormella painamalla noin minuutin verran. Triggerpiste voi olla latentti tai aktiivinen. Aktiivivaiheessa piste alkaa vaivata ja särkeä. Latenttisen pisteen huomaa vasta, kun hieroja painaa sitä suoraan.
– Yleensä suurin osa pisteistä sijaitsee niska-hartiaseudulla, mutta niitä voi tulla minne vain. Tiettyihin alueisiin liittyy aina heijastekipua johonkin toisaalle päin kehoa, kun pistettä painaa. Siitä tietää varmasti, että kipu on ollut peräisin triggerpisteestä.
Vaikka hoito kuulostaa äkkiseltään kivuliaalta, Rautio kehuu, että suurin osa asiakkaista pitää siitä ja kuvailee kipua ”makeaksi”.
– Vaikka tuntemus voi olla tosi ärhäkkä, aika moni tykkää siitä. He kokevat, että ollaan oikeasti suoraan sen ongelman ytimessä, kun kivun lähdettä painetaan suoraan. He tietävät, että tämä on nyt se kipu, jota tunnen, kun minua on särkenyt.
Piste voi olla lähes mahdoton tunnistaa itse, sillä kipu mielletään usein joksikin muuksi vaivaksi. Esimerkiksi pakarassa triggerpiste voi tuntua iskiaskivulta. Ne voivat aiheuttaa myös puutumista, huimausta ja päänsärkyjä.
– Moni ei tiedä koko triggerpisteiden olemassaolostakaan, vaikka ne ovat syy hyvin moniin särkyihin. Tulehduskipulääkkeet eivät auta triggerpisteisiin. Moni kokee hoidon aikana ahaaelämyksen, että tämän takia minuun on sattunut.
Triggerpistettä ei tunne kädellä ollenkaan. Hieroja etsii pisteet kireiden lihasten perusteella päättelemällä ja asiakkaan kanssa kommunikoimalla. Kun piste löytyy, hieroja painaa sitä sormellaan.
– Kipu hellittää useimmiten noin puolessa minuutissa. Paine laukaisee lihassäikeen, se saa painamisesta ärsykkeen, jolloin hermosto vapauttaa lihassäikeen vapaaksi. Ärsyke myös aktivoi lihasaineenvaihdunnan uudelleen.
Tyypillisesti esimerkiksi päätetyöskentelijältä saattaa löytyä 16–20 triggerpistettä jo pelkästään niska-hartiaseudulta, kun hän tulee ensi kertaa hierontaan. Joillakin asiakkailla aktiivisia pisteitä saattaa olla yksi. Piste käsitellään tyypillisesti hieronnan loppuvaiheessa, jos siihen on tarvetta.
– Normaalihieronnassa pisteet jäävät hoitamatta, koska ne sijaitsevat syvemmällä ja vaativat kohdistetun suoran paineen parantuakseen.