Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Älytöntä ilkivaltaa raiteilla - kaksi junaa hajosi kiskoille kasattuihin kiviin ja romuihin

VR:n veturinkuljettajat kohtasivat viime viikolla Villähteen kohdalla tyrmistyttävän näyn, kun kiskoille oli aseteltu kaksi suurta kiveä, useita pienempiä kiviä ja teräslevyn kappale.

Keskiviikkona paikalle osunut ja tilanteen kuvannut kuljettaja Joni-Eemeli Heikkinen arvioi, että isot kivenlohkareet olivat jopa kahden aikuisen pään kokoisia.

Heikkinen tiesi saamansa ennakkovaroituksen perusteella tarkkailla rataa ajaen alennettua nopeutta ja siten pysäyttää juna ajoissa, mutta normaalisti ilkivallan riskit Villähteen kohdalla ovat paljon suuremmat.

– Onhan tämä täysin järjetöntä, koska siinä aiheutetaan suoranaista vaaraa kalustolle ja ihmisille paikassa, jossa matkustajajunat liikkuvat huipuissaan 200 kilometrin tuntivauhdilla, Heikkinen sanoo.

Paikassa, jossa junat liikkuvat huipuissaan 200 kilometrin tuntivauhdilla.

Veturinkuljettaja Joni-Eemeli Heikkinen

Tihutyötä esiintyi viime viikolla ilmeisesti ensin tiistaina ja uudestaan keskiviikkona.

VR:n viestinnästä vahvistetaan, että kivet tai romut ehtivät vaurioittaa kahta junaa, joista toinen jouduttiin sen vuoksi korvaamaan bussikuljetuksella.

Jo asiaton liikkuminen radalla on hengenvaarallista ja myös laissa kiellettyä, VR:n viestinnästä muistutetaan. Raiteille viedyt kivet voivat aiheuttaa vaaratilanteita sekä vahingoittaa rataa ja junakalustoa, mistä voi aiheutua suuret korjauskustannukset. Jos ilkivallan tekijä jää kiinni, VR-Yhtymä voi vaatia häneltä vahingonkorvauksia.

Korvaukset voivat nousta jopa tuhansiin euroihin, mikäli teosta on aiheutunut kaluston tai rahdin vaurioita, hätäjarrutus tai pysähtymisestä johtuva liikennehaitta. Asiattomasta liikkumisesta rata-alueella voidaan tuomita sakkoon.

Lahti–Kouvola-radan kunnossapidosta vastaavasta Destia Railista puolestaan kerrotaan, että Nastolan alue on ollut yksi niistä paikoista, joissa tällaista ilkivaltaa esiintyy keskimääräistä enemmän.

Vikahälytyksiä on tullut esimerkiksi sepelin laittamisesta radalle, mutta näin suuret kivenjärkäleet ovat äärimmäisiä tapauksia.

Joidenkin tietojen mukaan Väylävirasto on lisäksi lähettänyt tai lähettämässä asiasta tiedotteen alueen kouluille muistuttamaan paikallisia lapsia ja vanhempia.

Asianosaiset tahot muistuttavat, että pahimmassa tapauksessa esteet voivat suistaa raiteiltaan täydellä vauhdilla liikkuvan matkustaja- tai tavarajunan.

– Siinä liikkuu tavaraliikenteen mukana kaikennäköisiä tuotteita sellusta venäläiseen rahtiin. Jos tähdet ovat huonossa asennossa ja vaunu keikahtaa, voi olla koko Villähteen kylä aika ihmeissään, Joni-Eemeli Heikkinen huomauttaa.

Pienistäkin kivistä voi koitua vahinkoja radan läheisyydessä liikkuville.

– Sitä ei lasten leikeissä ihan ymmärretä, että se kivi sirpaloituu kuin kranaatti ja leviää joka suuntaan, Heikkinen sanoo.