Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansanopisto Tietoporttiin - ratkaisu etsitty vuodesta 2015

Lahden kansanopiston säätiö ja Suomen Kulttuurirahasto ovat solmineet sopimuksen, jolla opisto vuokraa toimitilat Lahdessa Saimaankatu 11:ssä sijaitsevasta Tietoportti-kiinteistöstä.

Ensimmäisessä vaiheessa Tietoporttiin muuttavat Vapaan akatemian taidekoulutukset (elokuva ja video, kuvataide, kuvitus ja graafinen viestintä, valoku­vaus ja visuaalinen viestintä) sekä tiedekoulutukset (kasvatustiede, psykologia, ravitsemustiede ja terveystiede), jotka pääsevät aloittamaan lukuvuoden 2020–2021 uusissa tiloissa. Kansanopiston maahanmuuttajakoulutukset ja ammatillinen koulutus siirtyvät nykyisistä Sammonkatu 8:n vuokratiloista Tietoporttiin kesällä 2021.

Opisto on työstänyt tilaratkaisuaan määrätietoisesti vuodesta 2015 alkaen, jolloin sen omat koulukiinteistöt päätettiin vaiheittain myydä. Uusia, toiminnan mukaan joustavia tiloja etsittiin säätiön hallituksen linjauksen mukaisesti Lahden keskustan alueelta.

– Keskustasijainti on ollut tärkeä osa opiston identiteettiä. Kovin paljon keskeisemmälle paikalle emme olisi voineet asettua, toteaa rehtori Petri Pullinen.

– Sijoittuminen teatterin ja kirjaston muodostaman kulttuurikeskuksen ja Paavolan tulevan koulukampuksen yhteyteen täydentää alueen asemaa Lahden sivistyksellisenä keskuksena.

Neljän vuoden aikana läpi käytiin yli 20 kohdetta. Niistä Tietoportti osoittautui sopivimmaksi. Koulutuskäyttöön vuonna 1992 valmistuneet tilat muuntuvat kohtalaisen vähin muutostöin opiston tarpeisiin.

Sopimuksessa kohtaavat myös sopijaosapuolten yhteinen arvomaailma ja sivistykselliset tavoitteet.

– Molempien yhteisöjen pyrkimyksenä on edistää tasa-arvoa ja yhteiskunnan eheyttä sekä vahvistaa tieteen ja taiteen asemaa, Pullinen sanoo.

Myös Suomen Kulttuurirahastossa ollaan tyytyväisiä siitä, että Lahden kansanopisto on päättänyt sijoittua Tietoporttiin.

– Rakennus on alun perin suunniteltu ja rakennettu tukemaan kouluttautumisen ja opetuksen edellytyksiä Lahdessa. Nyt nämä sivistykselliset tavoitteet saavat jatkoa, toteaa Suomen Kulttuurirahaston varainhoidosta vastaava asiamies Ralf Sunell.

Lahden kansanopiston teatterikoulutus jatkaa Aleksanterinkatu 4:n tiloissa.