Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kehätie tuo käyttöön uudenlaiset pisaraliittymät

Kujalan uusista liittymistä saatu jo hyvää palautetta. Järjestely parantaa toimivuutta ja turvallisuutta.

Kehätien rakentamisen yhteydessä Lahden seudulle saadaan myös ensimmäiset pisaraliittymät.

Pisaraliittymiä on ympäri Suomea, mutta useimmille autoilijoille ne ovat vielä tuntemattomia. Lahden seudulle valtatien 4 päätyyn Kujalaan ovat valmistuneet eteläisen kehätien rakentamisen yhteydessä ensimmäiset pisaraliittymät, ja vastaavia ollaan rakentamassa kehätien yhtey­teen myös Hollolan Nostavan alueelle.

Pisaraliittymä eli ”puolikas liikenneympyrä” on pisaran muotoinen liittymäjärjestelmä, jossa ei ole kuitenkaan ympyräajomahdollisuutta. Se parantaa liittymän toimivuutta ja liikenneturvallisuutta.

Verrattuna perinteiseen tasoristeykseen pisaraliittymässä kääntymiset ovat mahdollisia ainoastaan oikealle. Pisaraliittymän muoto ja tien geometria auttavat kuljettajaa hahmottamaan ajosuunnat niin, että väärään suuntaan kääntyminen on lähes mahdotonta.

Pisaraliittymä eli ”puolikas liikenneympyrä” on pisaran muotoinen liittymäjärjestelmä, jossa ei ole kuitenkaan ympyräajo­mahdollisuutta.

Pisaraliittymää käytetään ainoastaan rombisessa eritasoliittymässä. Rombinen liittymä on sellainen, jossa rampit tulevat suoraan ylös risteyssillalle ja siten molemmin puolin siltaa olevien risteysalueiden välimatka on lyhyt.

– Kujalan pisaraliittymät ovat nyt olleet käytössä kolme kuukautta, ja palaute on ollut hyvä, kertoo projektipäällikkö Juha-Pekka Hämäläinen Väylästä.

– Tällä hetkellä suurin käyttäjäryhmä on teollisuusalueelle kulkeva raskas liikenne. Kun uusi Lahden eteläinen kehätie valmistuu loppuvuodesta 2020, näihin siirtyy kaikki etelän suunnasta kehätielle liittyvä liikenne sekä kehätieltä etelän eli Helsingin suuntaan liittyvä liikenne. Valtatielle 4 pohjoisen suuntaan kulkevalle liikenteelle on rakenteilla omat kehätieliittymät.

Hollolan Nostavan pisaraliittymät tulevat sijaitsemaan kehätien ylittävän sillan molemmin puolin. Nostavan eritasoliittymä avataan liikenteelle kehätien liikenteelle oton yhteydessä loppuvuodesta 2020.