Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin voimme nyt auttaa toisiamme

Koronavirus uhkaa terveyttä ja runtelee taloutta. Pienelläkin teolla voit tehdä nyt jollekin toiselle ison palveluksen.

1 Arjen apua riski­ryhmille

Olennaisinta on nyt terveyden suojelu, minkä johdosta yli 70-vuotiaiden ja muiden riskiryhmiin kuuluvien on syytä välttää kaikkia ylimääräisiä kontakteja. Kaikilla ei kuitenkaan ole käytettävissään esimerkiksi sukulaisten apua, ja nettiostostenkin teko voi olla vierasta, joten naapuriapu on nyt tarpeen. Voit tehdä jollekin ison palveluksen esimerkiksi käymällä kaupassa tai apteekissa hänen puolestaan. Uusi Lahti vauhdittaa naapuriavun järjestelyitä julkaisemalla veloituksetta avun tarjoajien ilmoituksia (s. 20).

2 Kohtuus hamstrauk­sessakin

Poikkeuksellinen tilanne on tyhjentänyt tilapäisesti kauppojen hyllyjä monista perustarvikkeista. Tilanne saattaa aiheuttaa etenkin pienituloisille sellaisia vaikeuk­sia, jotka eivät välttämättä edes tule mieleen ostoskärryään täyttävälle keski- ja hyvätuloiselle hamstraajalle. Lahtelaisissakin marketeissa on jo nähty tilanteita, joissa esimerkiksi pienituloiset eläkeläiset ovat olleet ihmeissään, kun tarjolla on ollut lähinnä heidän ruokabudjettiinsa liian kalliita vaihtoehtoja. Luotetaan siihen, että ruoka ei lopu kaupoista.

3 Ostetaan etukäteen lahjakortteja

Monen pienyrittäjän kassavirta tyrehtyi yhdessä yössä. Moni heistä ei nyt käytännössä pysty tarjoamaan normaaleja palveluitaan ja tuotteitaan asiakkailleen. Voit auttaa heitä pahimman kuopan yli esimerkiksi ostamalla lahjakortin, jonka käytät sitten aikanaan, kun tilanne on normalisoitunut. Mitä kaikkea voisikaan kuulua esimerkiksi syksyiseen hemmottelupäivään tai juhla­iltaan?

4 Tilataan ruokaa noutokuljetuksina

Ravintoloiden ja kahviloiden pöydässä on nyt väljää, kun pyrimme elämään suositusten mukaan. Voit auttaa alan yrityksiä käyttämällä erilaisia ravintola­ruuan kotiinkuljetuspalveluita.

5 Ostetaan netti­koulutuksia

Koulutuksesta ja yleisölle puhumisesta leipänsä saavien ihmisten kalenterit tyhjentyivät rytinällä. Vaihtoehtoiseksi ratkaisuksi käyvät netin avulla toteutettavat maksulliset webinaarit, jotka alkoivat olla yhä suositumpia jo ennen nykyistä kriisitilannetta. Tässä olisi hyvä paikka monelle yrityksellekin henkilöstönsä osaamisen kehittämiseen, jos normaalit toiminnot ovat osittain tauolla.

6 Kulttuuria ja viihdettä uusilla tavoilla

Kulttuurin ja luo­vien alojen ammattilaiset ovat nyt myös ahdingossa. Voisivatko myös he tarjota elämyk­siään luovalla tavalla netissä? Nyt voisi olla erityisen hyvä hetki tilata taidetta kodin sisustukseksi, jos kukkaro moisen kestää.

7 Ollaan tukena etäopetuksessa

”Mikäli jälkikasvullanne on kirjallisuuteen liittyviä koulutehtäviä, vastailen mielelläni kysymyksiin Instani livessä: striimausaikatauluni löytyvät sekä FB:stä että Instasta.”

Kirjailija Sofi Oksanen tarjosi auttavan kätensä opettajille ja vanhemmille, jotka joutuvat nyt toden teolla miettimään uusia tapoja opetuksen järjestämiseksi. Ei tarvitse välttämättä olla kuuluisa kirjailija tehdäkseen jotakin samantapaista. Olisiko sinulla jotakin annettavaa jonkin aineen opetukseen? Jos siltä tuntuu, kokeile rohkeasti ideaa vaikkapa heittämällä ehdotus tutulle opettajalle.

8 Tarjotaan keskusteluseuraa

Kasvokkain tapaamiset ovat nyt jäissä, mutta puhe kulkee edelleen mainiosti puhelimella tai ties millä viestintäsovelluksilla. Tällaisena aikana joku haluaa käsitellä tilannetta syvällisesti pohdiskellen, joku toinen aina yhtä rentouttavaa ja terapeuttista p*****jauhantaa harras­taen. Yhtä kaikki, hyvä keskusteluseura on nyt arvossaan.

9 Ei unohdeta vähäosaisimpia

Joukossamme on lukuisia ihmisiä, joilla oli huomattavia vaikeuksia omassa elämässään ja arjessaan jo normaalioloissa esimerkiksi syrjäytymisen tai terveydellisten ongelmien vuoksi. Tällaisena aikana heillä on entistä suurempi riski jäädä oman onnensa nojaan. Nyt jos koskaan kaikenlaiselle perinteiselle solidaarisuudelle ja vapaaehtoistoiminnalle on tarvetta.