Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lahdessakin on jo hiottu suunnitelmia koronaepidemian varalle

Maailmalta kantautuvat tiedot koronaviruksen leviämisestä aiheuttavat varautumista myös paikallisessa terveydenhuollossa.

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän henkilöstöllä onkin jo ollut käytössään mahdollisen koronaepäilyn varalle selvät kansallisiin ohjeistuksiin perustuvat toimintaohjeet. Niiden pohjalta täälläkin toimittaisiin tarvittaessa samantyyppisesti kuin äskettäin Lapissa todetussa tautitapauksessa: potilas eristettäisiin ja otettaisiin tarvittavat näytteet.

Tuoreimpien uutisten vauhdittamana nyt laaditaan vielä pidemmälle meneviä suunnitelmia, joissa on otettu huomioon taudin puhkeaminen epidemiaksi näilläkin nurkilla.

– Siihenkin liittyen olemme aloittaneet valmistelun. Meillä on alustavia ajatuksia sen suhteen, miten toimitaan sellaisessa tilanteessa. Tämäkin asia on isolta osin kansallisessa ohjauksessa, toteaa Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän sisätautien ylilääkäri Tuomo Nieminen.

Jos tulisi laajempi epidemia, ottaisimme muita soveltuvia tiloja näiden infektiopotilaiden hoitoon.

Sisätautien ylilääkäri ja tuleva toimialajohtaja Tuomo Nieminen.

Niemisellä on ensi viikosta lähtien vielä nykyistäkin isompi vastuu paikallisesta terveydenhuollosta, sillä hän aloittaa tuolloin työnsä yhtymän uutena terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialajohtajana. Koronavirusta koskeviin suunnitelmiin hän onkin väistämättä päässyt perehtymään yksityiskohtaisesti jo nykyisessä toimenkuvassaan. Mikäli tauti etenisi paikallisesti epidemiaksi asti, yhtymä aloittaisi tarvittaessa poikkeusjärjestelyitä.

– Erityistoimet tarkoittaisivat sitä, että lykkäisimme siirrettävissä olevaa toimintaa ja keskittäisimme resurssit tämän asian hoitoon. Se koskisi sekä henkilöstöä että tiloja, Nieminen kuvailee.

– Meillä on eristyshuoneita hyvinkin riittävästi normaaleihin olosuhteisiin. Jos tulisi laajempi epidemia, ottaisimme muita soveltuvia tiloja näiden infektiopotilaiden hoitoon, Nieminen kuvailee.

Hän kuitenkin muistuttaa, että koronavirus leviää pisaratartuntana, joten se ei vaadi kaikkein järeimmän luokan varotoimia.

– Ei siinä mitään avaruuspukumeininkiä tarvita.

Suurempana haasteena mahdollisessa epidemiatilanteessa olisikin todennäköisesti hoitokapasiteetin riittävyys. Mikäli tauti lähtisi leviämään todenteolla, tarvitaan tavanomaista enemmän niin perustason hoitopaikkoja kuin tehostetun hoidon paikkoja.

– Alustavat laskelmat perustuvat Kiinan Hubein maakunnan tietoihin. Sen perusteella meillä olisi kyllä riittävästi tiloja näiden potilaiden hoitoon. Toistaiseksi viruksen käyttäytymisestä kuitenkin tiedetään melko vähän etenkin Euroopan olosuhteissa, Nieminen kuvailee.

Tarvittaessa hoitopaikkoja voitaisiin luoda yhtymän käytössä oleviin tai muuten saatavilla oleviin soveltuviin tiloihin. Kiinan mallin mukainen täysin uuden sairaalan rakentaminen pika-aikataululla sen sijaan jäänee toteuttamatta länsimaisessa päätöksentekojärjestelmässä.

Koronaan varautuminen on pitkälti valtakunnallisten sote-päättäjien ja paikallisten viranomaisten yhteispeliä. Tiistaina julkistetun tiedon mukaan sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut koronaviruksen vuoksi sosiaali- ja terveydenhuollon varautumista ja johtamista tukevan työryhmän.

Lisäksi se tukee Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta, Fimeaa, Valviraa, aluehallintovirastoa ja kuntien sekä kuntayhtymien viranomaisia näiden toiminnassa uhan torjumiseksi. Ryhmän alaisuudessa toimii operatiivinen ryhmä, joka ylläpitää tilannekuvaa kentällä ja valmistelee varautumistoimia.