Lahdessakin on jo hiottu suunnitelmia koronaepidemian varalle

Päijät-Hämeessäkin on tehty Kiinan Hubein maakunnan kokemusten perusteella alustavia laskelmia hoitopaikkojen riittävyydestä. Aku Isotalo

Tommi Berg

Maailmalta kantautuvat tiedot koronaviruksen leviämisestä aiheuttavat varautumista myös paikallisessa terveydenhuollossa.

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän henkilöstöllä onkin jo ollut käytössään mahdollisen koronaepäilyn varalle selvät kansallisiin ohjeistuksiin perustuvat toimintaohjeet. Niiden pohjalta täälläkin toimittaisiin tarvittaessa samantyyppisesti kuin äskettäin Lapissa todetussa tautitapauksessa: potilas eristettäisiin ja otettaisiin tarvittavat näytteet.

Tuoreimpien uutisten vauhdittamana nyt laaditaan vielä pidemmälle meneviä suunnitelmia, joissa on otettu huomioon taudin puhkeaminen epidemiaksi näilläkin nurkilla.

– Siihenkin liittyen olemme aloittaneet valmistelun. Meillä on alustavia ajatuksia sen suhteen, miten toimitaan sellaisessa tilanteessa. Tämäkin asia on isolta osin kansallisessa ohjauksessa, toteaa Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän sisätautien ylilääkäri Tuomo Nieminen.

Jos tulisi laajempi epidemia, ottaisimme muita soveltuvia tiloja näiden infektiopotilaiden hoitoon.

Sisätautien ylilääkäri ja tuleva toimialajohtaja Tuomo Nieminen.

Niemisellä on ensi viikosta lähtien vielä nykyistäkin isompi vastuu paikallisesta terveydenhuollosta, sillä hän aloittaa tuolloin työnsä yhtymän uutena terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialajohtajana. Koronavirusta koskeviin suunnitelmiin hän onkin väistämättä päässyt perehtymään yksityiskohtaisesti jo nykyisessä toimenkuvassaan. Mikäli tauti etenisi paikallisesti epidemiaksi asti, yhtymä aloittaisi tarvittaessa poikkeusjärjestelyitä.

– Erityistoimet tarkoittaisivat sitä, että lykkäisimme siirrettävissä olevaa toimintaa ja keskittäisimme resurssit tämän asian hoitoon. Se koskisi sekä henkilöstöä että tiloja, Nieminen kuvailee.

– Meillä on eristyshuoneita hyvinkin riittävästi normaaleihin olosuhteisiin. Jos tulisi laajempi epidemia, ottaisimme muita soveltuvia tiloja näiden infektiopotilaiden hoitoon, Nieminen kuvailee.

Hän kuitenkin muistuttaa, että koronavirus leviää pisaratartuntana, joten se ei vaadi kaikkein järeimmän luokan varotoimia.

– Ei siinä mitään avaruuspukumeininkiä tarvita.

Suurempana haasteena mahdollisessa epidemiatilanteessa olisikin todennäköisesti hoitokapasiteetin riittävyys. Mikäli tauti lähtisi leviämään todenteolla, tarvitaan tavanomaista enemmän niin perustason hoitopaikkoja kuin tehostetun hoidon paikkoja.

– Alustavat laskelmat perustuvat Kiinan Hubein maakunnan tietoihin. Sen perusteella meillä olisi kyllä riittävästi tiloja näiden potilaiden hoitoon. Toistaiseksi viruksen käyttäytymisestä kuitenkin tiedetään melko vähän etenkin Euroopan olosuhteissa, Nieminen kuvailee.

Tarvittaessa hoitopaikkoja voitaisiin luoda yhtymän käytössä oleviin tai muuten saatavilla oleviin soveltuviin tiloihin. Kiinan mallin mukainen täysin uuden sairaalan rakentaminen pika-aikataululla sen sijaan jäänee toteuttamatta länsimaisessa päätöksentekojärjestelmässä.

Koronaan varautuminen on pitkälti valtakunnallisten sote-päättäjien ja paikallisten viranomaisten yhteispeliä. Tiistaina julkistetun tiedon mukaan sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut koronaviruksen vuoksi sosiaali- ja terveydenhuollon varautumista ja johtamista tukevan työryhmän.

Lisäksi se tukee Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta, Fimeaa, Valviraa, aluehallintovirastoa ja kuntien sekä kuntayhtymien viranomaisia näiden toiminnassa uhan torjumiseksi. Ryhmän alaisuudessa toimii operatiivinen ryhmä, joka ylläpitää tilannekuvaa kentällä ja valmistelee varautumistoimia.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hyvää kesää lukijoillemme! - Uusi Lahti ilmestyy jälleen 5. elokuuta
 2. Analyysi: Tietoisia riskejä, maalivahdin "aktiivimalli" ja Sadikin suosittelema löytö – esittelyssä FC Lahden uudet tuulet
 3. Kommentti: FC Lahti on nyt optimistisempi joukkue, mutta kestääkö se Veikkausliigan realiteetit?
 4. Pääkirjoitus: Lisää veroja, vähemmän palveluja? - kesälomien jälkeen on karujen päätösten aika
 5. Tangokuningatar ja muusikot tuovat juhannustunnelman palvelutaloihin
 6. Kesäresepti: Pesäpallon paistaminen uunissa vaatii juuri oikean ajan ja lämpötilan
 7. Kesäyrittäjä kuvaa lintujen näkökulmasta - ilmakuvausta harrastava Pyry Selin perusti yrityksen 14-vuotiaana
 8. Uuden kokeilu kiehtoo taiteilijaa - espanjalainen Amadeu Vives ihastui Suomessa sienestykseen ja moottorisahalla veistoon
 9. Vanhasta asuntovaunusta taidetta - Nastolan kesänäyttely jälleen kunnantalolla
 10. Keppihevosia Lahdesta maailmalle - Milla Ahola tekee keppihevosia ja niiden varusteita ympäri vuoden
 11. Lomareissu Balkanille vaihtui mökkeilyyn - Drilon Shala on tykännyt koronakeväästä, vaikka matka synnyinseuduille peruuntuikin
 12. Pyöräilyä Lahdessa ja mökkeilyä Pudasjärvellä - kaupunginjohtaja Pekka Timonen lomailee ilman liiallisia suunnitelmia
 13. Unelmista totta kesälläkin! - kirjailijoiksi heittäytyneet Elina ja Sofia aikovat kesällä yöpyä ensi kertaa teltassa
 14. Miten sinä tuntisit nämä kasvot? - teimme testin sadalle lahtelaiselle
 15. Ämpärillinen: Emmehän vain rakenna kulissikaupunkia?

Näytä lisää