Lahteen satoja uusia yliopisto-opiskelijoita - LUT teki merkittävän yhteistyösopimuksen Kiinaan

LUT on äskettäin asettunut Lahdessa Niemen kampukselle. Ronja Koskinen

Tommi Berg

LUT-yliopisto on neuvotellut merkittävän koulutusyhteistyösopimuksen kiinalaisen Hebein teknillisen yliopiston kanssa. Yhteistyön myötä LUT-yliopisto laajentaa kansainvälistä tekniikan kandidaattikoulutustaan ja aloittaa kandidaattikoulutuksen myös Lahdessa.

Lahdessa yhteistyö käsittää energia- ja ohjelmistotekniikan kandikoulutuksen, Lappeenrannassa kone- ja sähkötekniikan koulutuksen.

Uudet ohjelmat käynnistetään syksyllä 2021, jolloin noin 250 opiskelijaa aloittaa opintonsa kampuksilla. Lahden osuus tästä on noin puolet.

Uudet kansainväliset koulutusohjelmat ovat avoinna muillekin kuin kiinalaisille, myös suomalaisille opiskelijoille.

– Meillä on LUTissa 81 eri kansallisuutta ja tulevaisuudessa toivottavasti vielä enemmän. Tässä vaiheessa on vielä vaikea sanoa, miten kansallisuudet jakautuvat, toteaa LUTin rehtori Juha-Matti Saksa.

Kyseessä on lahtealaisittain monilla tavoin merkittävä, jopa historiallinen päänavaus. LUT:lla ei ole ennen ollut täällä kandidaattitason koulutusta, ainoastaan jatko-opiskelijoille tarkoitettuja maisteriohjelmia.

Kandidaattikoulutus on nelivuotinen, joten varovaisenkin arvion mukaan täällä on muutaman vuoden kuluttua satoja uusia opiskelijoita, joista merkittävä osa Aasiasta. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen arvioi, että tämä avaa myös Päijät-Hämeelle hyviä mahdollisuuksia saada jalansijaa Kiinan isoilta markkinoilta.

– Olettaisin, että vaikutus on iso, se on pysyvä ja se on myönteinen, Timonen kiteyttää sopimuksen merkityksen.

LUTin rehtori Juha-Matti Saksa on tyytyväinen neuvottelujen etenemiseen.

– LUT-yliopisto panostaa koulutusvientiin tuomalla kansainvälisiä opiskelijoita kampuksilleen. Vastaamme tällä toiminnalla myös Suomessa toimivien yritysten osaajapulaan.

Koulutusviennin periaatteiden mukaisesti EU- ja ETA-alueiden ulkopuolelta tulevat opiskelijat maksavat lukukausimaksun, jonka tarkka suuruus on tässä vaiheessa auki.

Hebei University of Technology on 1903 perustettu noin 20 000 opiskelijan yliopiston Tianjinin kaupungissa. HEBUT aloitti englanninkielisen opetuksen 1900-luvun alussa, ja siitä lähtien kansainvälinen yhteistyö on ollut tärkeä osa yliopiston toimintaa. HEBUT on mm. QS-rankingin BRIC-maiden listalla sijalla 301–350.

– Odotamme kovasti yhteistyötä LUT-yliopiston kanssa sekä Lappeenrannassa että Lahdessa. Yhteistyön kärkenä ovat yhdessä organisoidut ja toteutetut neljä kandidaattiohjelmaa, toteaa tutkimuksen ja kansainvälisyyden vararehtori Guowei Ma.

Keskustelu