"Tällä hetkellä keskusta on juuri hyvä", "Nykyinen keskusta on moottoritien piennar" - näin lukijat kommentoivat liikennesuunnitelmia

Uusi kehäreitti menisi Vuoksenkadun kautta, mikäli virkamiesten valmistelema esitys tuoteutuisi. Ideaa kannatti vain 15 prosenttia nettikyselymme vastaajista. Tommi Berg

Tommi Berg

Lahden liikennesuunnitelmia koskevaan <u>kyselyymme</u>tuli paljon myös lukijakommentteja, joista osa julkaistiin keskiviikon lehdessä. Läheskään kaikki kommentit sinne eivät mahtuneet, koska ne olisivat vieneet lehdestä noin yhdeksän täyttä sivua, ilman ainuttakaan kuvaa. Niinpä julkaisemme vielä tässä koosteessa kaikki kommentit:

Nykyinen systeemi toimii ihan hyvin! Miksi pitää alkaa toimivaa järjestelmää sotkemaan? Kenen idea?!  En usko ,että asukkaiden toivomus !

Bussiterminaali kuulostaa hyvältä, mutta läpiajokielto Vesijärvenkadulle ei.

Yksinkertaisesti Lahden keskusta näivettyisi entisestään näillä hankkeilla. Bussiterminaali olisi muuten hyvä idea mutta se taas näivettäisi torin.

Nykyinen järjestely hyvä. Liian kallis uusi hanke. Bussi terminaalia olisi pitänyt miettiä jo silloin kun kaukoliikenteen pysäkit suunniteltiin rautatieasemalle. Kaukoliikenne bussit ja paikallisliikenne tukee toisiaan jatko liikenteellä. Rautatieaseman linja-autopysäkit olisi ollut järkevä kattaa säältä suojaan. Torille pitää päästä bussilla hyvä risteyskohta ja selkeä,  muuten keskusta kuihtuu. Rahanmenoa on jo Lahden kaupungilla riittäväti, en kannata velkaa uusille liikennejärjestelyille.

En kannata autoilijoille enempää haittoja keskustaan.

Bussien vaihdot selkeyden ja palveluiden sijainnin vuoksi säilyttävä torilla.

Joukkoliikenne ei palvele koko Lahden asukkaita. Rajoittamalla keskustan auto liikennettä/vähentämällä parkkipaikkoja heikennätte edelleen keskustan yrittäjien mahdollisuuksia menestyä. Lahdessa on huomioitu pyöräilijät ja jalankulkijat jo riittävän hyvin. Järjellä ajatellen luulisi Lahden kaupungilla olevan ajankohtaisempiakin rahankäyttö kohteita kuin bussipysäkkien siirtely ja yksityisautoilun vaikeuttaminen.

Meinaako ne tappaa keskustan lopullisesti?

Kaaharit pois keskustasta.

Keskusta on tehty autoilevan asiakkaan kannalta jo tarpeeksi hankalaksi nykyisellään. Jos nuo muutokset toteutuvat, niin se on lopullinen kuolinisku keskustalle. Vesijärven läpi kulkevaa liikennettä Launeelta esim. Mukkulaan ja Kivimaalle ei saa haitata. Tämäkin kun on vaan tietyn poliittisen ydinryhmän päähänpinttymä. Tätä me lahtelaiset saamme, kun emme katso yhtään ketä äänestetään tai jätetään äänestämättä. Itku on kohta oikeasti myöhäistä, eikun kättä syvemmälle taskuun vaan me lahtelaiset!

Kannaksenkatu suljetaan läpiajolta koulukampuksen vuoksi. Onko tätä huomioitu mitenkään keskustan suunnitelmissa? Mihin se liikenne sieltä suuntautuu, kun etelä-pohjoissuuntaisesta keskustan läpiajosta autolla halutaan tehdä kokonaisuudessaan niin hankalaa? Vesijärvenkatu on monen käyttämä reitti työmatkoihin, koska koti ja työpaikka molemmat sijaisevat Lahden kaupungin rajojen sisäpuolella.

Mitä siellä torin kulmilla on niin kiinnostavaa, että autoilua halutaan keskustassa hankaloittaa? Mitä on se ”muu”, mitä sinne torin kulmille halutaan, minkä vuoksi Vesijärvenkatua halutaan kaventaa ja siirtää autoilu Vuoksenkadulle Lotilan koulun viereen? Miksi nyt jo leveää Kauppakatua ei voisi suunnitella pyöräilijöille paremmaksi?

Ei meidän lahtelaisten väkimäärä mielestäni edellytä keskustan katujen kavennuksia kävelykaduiksi tai edes kävelypainotteisiksi.

Bussiliikenteen tehokkuuteen pitäisi keskittyä enemmän, välillä kulkee täysin tyhjiä busseja, välillä taas tupaten täysiä, onko tähän joku syy? Eikö voida tehdä kartoitusta linjojen asiakasmääristä tiettyihin kellonaikoihin kunakin päivänä ja suunnitella linjat sen mukaan? Keskustassa bussiliikenne toimii hyvin, torin ympäristö olisi täysin autio ilman sitä ja nyt bussipysäkit on juuri pystytty opettelemaan uudelleen toriparkin jälkeen. Vesijärvenkatua ei missään nimessä kiinni sillä se vaikuttaisi valtavasti keskustan liikkeiden asiakasmääriin, suuri osa asiakkaista tulee joko vesijärven pohjoispään kautta mukkulasta, ankkurista ja hollolasta ja toisaalta eteläpäästä koko launeen, renkomäen, nikkilän ja vieläkin kauempana olevilta alueilta.  Kyllä kaupungin ulkopuoliset kauppakeskukset alkaa varmaan houkuttelemaan jos keskustassa ei pääse autolla järkevästi liikkumaan.

Nykyinen on hyvä, ei muutoksia.

Päättäjät ovat unohtaneet ikä-ihmiset, liikuntavammaiset tyystin.Kuitenkin kaupunki on myös heidän, myös se tori-alue.

Keskustan vireyden kannalta olisi hyvä että bussit pysyvät torilla, se elävöittää ydinkeskustaa ja on eduksi ydinkeskustan yrittäjille. Viimeksi tehdyt järjestelyt toimivat, en lähtisi niitä muuttamaan. Vanhustenhuolto sekä keskustan turvallisuus tarvitsee lisärahoitusta liikenteen sijaan. Myös Lahden markkinointiin sisä-ja ulkomailla tulisi perehtyä paremmin ja pitkäntähtäimen suunnitelmin. Keskustaan ohjaavat kyltit kehälle selkeästi ja hyvät valomainostaulut reiteille. Meillä on upea kaupunki, luonto ja paljon nähtävää ja koettavaa. Hoidetaan ensin vanhukset , työllisyys ja turvallisuus niin tänne on muidenkin hyvä tulla :)

En todellakaan kannata autoilun vähentämistä keskustan alueella. Mielestäni nykytilanne on hyvä, niin autoilijoille, bussilla liikkujille, sekä pyöräilijöille/kävelijöille. Jos autoilua vähennettäisiin keskustan alueelta, uskon että asiointi sillä alueella ja liikkeissä vähenisi, itse kannatan ehdottotmasti sitä että autoilijoilla on mahdollisuus päästä mahdollisimman lähelle liikkeitä keskustan alueella.

Rahaa voisi laittaa paljon tärkempiin asioihin kun liikenne esim. Terveyspalvelut, koulut ja varhaiskasvatus. Moni ihminen elää ruuhkavuosia työn ja perheen takia. Heille on tärkeintä nopeat ja selkeät liikennejärjestelyt kaupungin halki joka ilmansuunnasta. Tämän hetkiset liikennejärjestelyt ovat vallan hyvät tässä kaupungissa. En usko, että noilla järjestelyillä lisätään kävijöitä keskustaan päinvastoin he kaikkoavat niille kauppapaikoille johon on hyvät ja nopeat liikennejärjestelyt. Näihin on helppo poiketa omalla autolla hoitamaan asiat ja jos kaikki tarvittava löytyy sama katon alta tai vierestä niin se on plussaa. Ei nyky ihmisillä ole aikaa ajella paikasta toiseen.

Vesijärvenkatu on tärkeä läpikulku yhteys, jonka sulkeminen olisi hirveä takaisku liikenteelle. Saimaankatu on nykyäänkin erittäin huono katu autoliikenteelle eikä tulisi ikinä toimimaan sijaisena vesijärvenkadulle. Vuoksenkadun yhteys on täysin turha ja aiheuttaisi todennäköisesti alueella hirveitä pullonkauloja. Keskustassa oli jo ennen aleksanterinkadun kavennusta erittäin hyvä liikkua jalan ja pyörällä. Nykyään se on niin hyödytön ja hidas ajetteva, että voisi ihan hyvin muuttaa ihan mihin käyttöön haluavat. Muutos ei kyllä lisäisi keskustan houkuttelevuutta. Kiekkopaikkojen lisääminen vesijärvenkadun alkupäähän (niemen suunnasta) ja aleksanterinkadun vanhan linja-autoaseman päähän. Vesijärvenkadun parkkeerauksen muuttaminen vinoparkiksi lisäisi houkuttelevuutta.

Tori on valmiiksi jo aukio ja trio tupaten täynnä, en näe tarvetta muuttaa asioita, kävely- sekä pyörätietkin vasta tehtiin.

Ei miljoonia turhiin liikennejärjestelyihin, kohta kaupungilla velkaa miljardi.

Liikenne sujuu, mutta terveydenhoito ei. Panostettava lapsiin ja nuoriin sekä päihdeongelmaan, ei mitään järkeä käyttää aikaaja rahaa teiden pohtimiseen. Järjetöntä touhua.

Keskustan alue on jo nyt pilattu ja tulee autioitumaan kokonaan.

Eiköhän käytetisi nekin rahat tärkeämpiin kohteisiin. Koulut ja päiväkodit kuntoon ja terveys- ja vanhuspalveut niiden vaatimalle tasolle!!

Vesijärvenkatu on tärkeä väylä työmatkaliikenteelle ja jos se tukitaan tarpeettemalla bussi terminaalilla niin se vaikuttaa negatiivisesti liian monen ihmisen elämään.

Lahden keskusta on täysin väärässä paikassa ja tukkii jo nykyiseläänkin liikennettä liikaa. Tunnelit keskustan alle olisi paras ratkaisu.

Aleksi entiselleen.

Minun mielestä nykyinen järjestely on toimiva ja hyvä. Ja se sotkee vain enemmän ja enemmän tieliikenne järjestelyjä Lahdessa.

Lahden keskusta on jo nykyisellään aivan kuollut ja kuolee entisestään jos vielä henkilöautojenkin liikkumista sielä vaikeutetaan entisestään. Tosin kuollut kaupunkihan tämä on vetovoimaltaan ja siinä asiassa ei tunnu rahat löytävän oikeisiin kohteisiinsa.

Autoilijoiden liikkumista on rajoitettu keskustan alueella liikaa, eikä kiekkopaikkoja juuri enää löydy, jonka takia mahdolliset asiakkaat suuntaavat ulos keskustasta.

Näillä toimenpiteillä, mitä nyt suunnitellaan, kuolee koko keskusta ja liikenne ruuhkautuu entisestään. Näin ollen myös päästöt lisääntyvät. Aleksin voisi myös palauttaa entiselleen.

Turhaa rahan pois heittämistä. Tori toimii hyvin linja-autoille. Laittaisitte nuokin rahat vaikka huumeiden vastustamiseen. Turhaa ja typerää kiusaa autoilijoille.

Aivan älyttömiä ideoita. Aleksin muutaminen yksisuuntaiseksi oli jo virhe. Tosi asia on se että autoiliat tuovat rahat liikeisiin. Minullakin on paljon tuttuja jotka sanovat ettei asioi keskutassa yhtään. Autoilu tehty niin hankalaksi. Samat palvelut saavat Launeelta ja Karismasta.

Ei missään tapauksessa mitään bussiterminaalia.

Nykyinen järjestelmä torin kierrolla toimii mielestäni

erittäin hyvin. Trion edusta tulisi erittäin ahtaaksi. Onko edes kysytty bussinkuljettajien mielipidettä.

Vuoksenkatu /Saimaankatu fiasko . Toriparkki , eikö jää turhaksi ? Kyllä siellä keskustassa sopii kaikki ja jo nyt liikenne vähentynyt . Vesijärvenkatuun ei saa tehdä muutoksia.

Autoilua keskustassa ei pidä hankaloittaa. Monilla ei ole mahdollisuutta kulkea busseilla, esim syrjäseuduilta ei ole liikennöintiä. Keskustan sulkeminen ajaa ihmiset väkisin suurien markettien ja kauppakeskusten ääreen. Kaupungin läpiajokielto lisää myös polttoaineen kulutusta kun joudutaan kiertämään kauempaa. Myöskään katujen (esim. Vesijärvenkatu) kaventaminen ei tule olemaan järkevä teko, sen verran raskasta liikennettä liikkuu myös keskustan alueella.

Lahdella on jo keskustan kiertävä kaksisuuntainen ajoyhteys (Hollolankatu-Lahdenkatu-Vesijärvenkatu-Mannerheiminkatu) yhteyttä ei tule rajoittaa, mutta sen sisälle jääville katuosuuksille on mahdollista haluttaessa asettaa rajoituksia. Kehältä on yhteys pysäköintilaitoksiin (Toriparkki, Trio, Paavolan alue, matkakeskus jne.). Tunnelin rakentaminen on tarpeetonta ja olemassa olevia väyliä on mahdollista hyödyntää jatkossakin.

Linja-autojen liikennöinti tulee jättöpaikkojen ja pysäkkien osalta säilyttää torin ympäristössä. Vesijärvenkatua ei saa kaventaa, tai tämä suunnitelma eikä autoliikenne tule toimimaan. Kävelykeskustaa on silti mahdollista kehittää mainitsemieni katuosuuksien väliselle alueelle. Matkakeskuksen pysäköintiä tulee lisäksi kehittää ja laajentaa tulevaisuudessa.

Kehä ja pysäköintilaitokset ovat kannatettavia. Uusi bussiterminaali on ok, kunhan Vesijärvenkadun läpiajo säilyy edes yksikaistaisena.

Vuoksenkadun tunneli mahdollistaa kehän lisäksi kulun tunnelista uuteen sairaalaparkkiin.

En käy enää keskustassa jos ei ole aivan pakko, suurin syy on autoilun vaikeuttaminen ja parkkimaksut. Muualta saa kaikki paljon helpommin ja pääsee autolla ja ei tarvitse maksaa pysäköinnistä. Täysin turha paikka, sen rakentamiseen ei kannata uhrata markkaakaan. Voishan laittaa aidat ympärille ja sulkea autoilta  lopullisesti,  ei haittaisi minua yhtään. Saisivat narkkarit hillua keskenään aitojen sisällä, eikä leviäisi muualle maakuntaan.

Lahti, tuo Suomineidon persereikä.

Muuttaisin Aleksanterinkadun takaisin kaksisuuntaiseksi koko matkaltaan etenkin jos busseille "väliterminaalietappeja" Trion osuudelle. Nykyinen yksisuuntaisuus "näivettää" keskustan koska Vapaudenkatukin on yksisuuntainen.

Pyöräteitä lisää.

Vihreä aalto liikenne valoihin olisi hyvä.

Mielestäni bussiterminaalin perustaminen on kannatettava idea, mutta silti Vesijärvenkatua tulee päästä ajamaan ainakin yhtä kaistaa pitkin. Myös Aleksanterinkatu 16 alkuun päin voisi olla vain joukkoliikenteen käytössä, jolloin siellä olisi vähemmän ”tukkeita” ja bussit pääsisivät sujuvasti siitä matkamaan matkaansa (kiertämättä sitä ympäri!!!!)

Bussi terminaalin rakentaminen on todella tyhmä idea ja turhaa rahanmenoa. Nykyinen systeemi on hyvä, eikä sitä tarvitse muuttaa. Jos jonnekin kuitenkin haluatte bussiterminaalin rakentaa se tulisi olla torin yhteydessä. Eikä odellakaan trion veireen. Läpikulkuväylä kesksutanhalki on toimiva välttämätön, eikä muut kaudut kuin Vesijärvenkatu voi sitä tarjota.

Miks pitää tuhlata rahaa tommossee ku nykytilanne on hyvä, käyttäisitte rahat paljon järkevämmin!!☺️

Keskusta hiljenee. Ilmasto ehkäisee kävelyn torilla vain huvikseen. Ihmiset siirtyvät marketteihin ja torielämä tyhjenee entisestään, jos bussit eivät enää kulje torin kautta. Lahdessa on paljon vanhoja ihmisiä, joiden liikkumiskyky pyöräilyyn, kävelyyn ja jopa bussilla liikkumiseen huono. Miten pelastusajoneuvot pääsevät ajoissa paikalle, jos ajoteitä hankaloitetaan?

Lahden veroäyri on jo nyt korkea. Miten tänne saadaan muuttamaan uusia itse maksavia asukkaita, jos velkaa lisätään yhä? Jäitä hattuun! Mielellään toivoisin ratkottavan Lahden todellisia ongelmia: työttömyys, huumeet.

Aivan onnetonta.

Ei ole itselle merkitystä. En ole käynyt keskustassa sen jälkeen kun "pakolaiset" ja narkkarit valtasivat koko alueen.

Vesijärvenkadun (ja/tai Kauppakadun) muuttaminen vain joukkoliikennereiteiksi on täysin järjenvastaista. Samaan aikaan puhutaan, että keskustaa pitäisi elvyttää eli saada ihmiset ihmiset asiomaan siellä. Nämä kaksi ajatusta eivät kulje mitenkään käsi kädessä. Jos autoilevien ihmisten keskustaan pääsystä tehdään entistä hankalampaa, tätä elpymistä ei tule tapahtumaan. Tämä asiakaskunta asioi jatkossakin keskustan ulkopuolella supermarketeissa.

Ajatus ”kävelykeskustasta” on kaunis, mutta sillä ei valitettavasti ole tekemistä realismin ja järkevyyden kanssa Lahden kaltaisessa keskustassa, jonka ”pohjapiirustusta” ei tähän ole suunniteltu.

Kyseiset hankkeet tekisivät vain lisää hallaa sekä keskustan ”tunnelmalle”, että ennenkaikkea yrityksille.

Viihtyisämpi keskustasta voisi tulla. Mutta ketä varten sitä viihtyisyyttä haetaan, jossei kävijämäärät ala kasvamaan?

Bussilinja, joka liikennöi suoraan matkakeskuksen ja sataman välillä myös ilta-aikoina. Voisi jatkua Niemen kampukselle asti.

Keskustaan suuntautuvaa asiointiliikennettä on tarkoitus ohjata kehän kautta pysäköintilaitoksiin on ok mutta parkkipaikat pitää olla kiekkopaikkoja. Tyhjää tilaa on paljon Paavolan cittarin, teatterin ym ympäristössä aamusta iltaan ja ne voisivat niellä katuparkista autoja JOS olisivat esim 6 h kiekolla. Ei tarvi robottiparkkeja ostella. Triolle perustettava bussiterminaali kuulostaa älyttömältä - eihän ne bussit nytkään mahdu edes torin ympärille, miten lyhyelle kadunpätkälle? Ja miten ihmiset kulkisivat kadun yli busseja vaihtaessaan ym. Tehdäänkö alikulkutunneli vai mitä?

Vesijärvenkatu on toiminut tähän asti hyvin läpiajoliikenteelle. Sitä kautta pääsee Trion parkkihalliin, Sykkeen parkkihalliin, Kirkkokadulle molempiin suuntiin. On aivan älytöntä ajatella sen sulkemista muutaman pyörätieksistan ja bussiterminaalin takia ja siirtää läpiajoon ongelmaa Vuoksenkadun ja  Saimaankadun suuntaan. Lahden  ja Green city hankkeen pitäisi kunnioittaa jo olmassolevia viheralueita ja Oikokadun ja Saimaankadun risteyksessä olevaa puistomaista kaupunginosaa eikä yrittää epätoivoisesti muuttaa Vesijärvenkadun tunnelmaa sille sopimattomaksi. Saimaankadun eteläpäässä on on kaksi koulua, kaksi päiväkotia ja päiväkodin käyttämä leikkipuisto. Haluamme säilyttää tämän alueen sellaisena kuin se tällä hetkellä on!

Lahden keskusta on syytä tehdä viihtyisämmäksi ohjaamalla läpiajoliikenne sivummalle. Vaikka vastustushuuto olisi kova. Ne läpiajajat eivät keskustassa asioi kuitenkaan, mutta pilaavat sen ilon muiltakin. Pyöräily ja kävely on syytä saada turvallisemmaksi ja mukavammaksi keskustan alueella.

Olisi järkevämpää sulkea Aleksi yksityisautoilta, kuin Vesijärvenkatu. Toki se ei välttämättä olisi hyvä ratkaisu toriparkin kannalta.

Toria ei saa lopullisesti näivettää siirtämällä busseja Trion ympärille. Ennemminkin Trion edustan Aleksilla voisi muuttaa kokonaan kävelykaduksi, koska silloin se muodostaisi pienen torialueen.

Aleksi 2suuntaiseksi

Vesijärvenkatu on mielestäni tärkein reitti ja sen käyttö pitäisi säilyä myös henkilöautoille.

Pyöräilen itse paljon kesäisin ja keskustan alueella on nykyisellään aivan riittävästi pyöräreittejä. Jos keskusta halutaan pitää elinvoimaisena, niin ei sieltä voi yksityisautoilua hävittää. Nyt on rakennettu nelikaistainen tie Renkomäestä Matkakeskukseen, niin olisi täysin idioottimaista rajoittaa autoilua lähempänä keskustaa. Aleksanterinkadun liikennerajoitukset ovat keskustan alueelle täysin riittävät, niillä on tehty torin ympärille tilaa kävelijöille ja pyöräilijöille. Ei kävelykeskustaa tarvitse laajentaa Triolle asti. 100 miljoonan hintalappu on viimeistään se syy, jonka vuoksi tämä suunnitelma pitää estää. Kaupungissa on paljon muitakin rahareikiä, kuten esim. Kisapuiston kunnostaminen ja stadionin rakentaminen.

Mielestäni kävely- ja pyöräilymahdollisuudet ovat jo hyvät, mutta julkista liikennettä tulisi mielestäni parantaa esimerkiksi juuri näiden suunnitelmien mukaan.

Keskusta kuolee lopullisesti, jos autoliikennettä entisestään vaikeutetaan!

Kaikki viiden vuoden sisällä tehdyt liikennemuutokset ovat olleet epäonnistuneita. Vapaudenkatu liian ahdas. Aleksanterinkadulla autot joutuvat ajamaan pyörätien yli päästäkseen parkkiin. Kolkkoja kävelykatuja vailla "elämää" tai viihtyvyyttä.

Vapaudenkadulta Kirkkokadulle olisi Rautatienkatu parempi yksisuuntaisena ylös ja Kirkkokadulta Mariankatu alas. Liian kapeita eikä autot mahdu rinnakkain.

Vesijärvenkadun autoilun vähentäminen on järjetön idea. 3 kysymyksessä on ihme vaihtoehto, miksi ei pyöräilyä tai/ja jalankulkumahdollisuuksia voisi myös vähentää? Aleksissa ei esim mitään järkeä

Nykyinen käytäntö on hyvä.

Kannaksenkatua ei saa katkaista.

Saimaankadun valojen vihreä linja ei toimi.

Vesijärvenkatu on tällaisenaan toimiva läpiajokatu, sitä ei ole syytä mennä pilaamaan.

Tyhmiä ideoita on vaikea kannattaa!! Investoida pitäisi ensisijaisesti kouluihin ja terveydenhuoltoon.

Tän kokoisen kaupungin ei kannata sijoittaa satoja miljoonia tunneleihin, keskustan näivettämiseen entisestään ja vihreään hattivattilointiin.  Kaupungin kannattaisi ymmärtää se että keskustan elävöittäminen lähtee siitä että saadaan liike-elämä nousuun ja/tai lisää asukkaita kaupunkiin. Tällä hetkellä vetovoimatekijöitä tänne on niin saatanan vähän. Korkeat kunnallisverot, kiinteistöverot, kaupungin velkataakka, vähän työpaikkoja jne. Ja lisää velkaa halutaa vaan tehdä, jotka joudutaan maksamaan verojen nostolla. Joka vähentää entisestään kaupungin kiinnostavuutta. Aloittakaa vaikka ekana sillä että alatte miettimään miten kunnallisveron ja kiinteistöveron tasoja saadaan alas.

En näe uuden bussiterminaalin hyödyttävän ketään. Mielestäni tori on hyvä paikka linja-autojen pysäkeille. Liikun itse paljon pyörällä ja kävellen ja mielestäni olosuhteet ovat todella hyvät tälläkin hetkellä. Jos aleksanterinkatu vaihdetaan joukkoliikennekaduksi, niin uskon sen haittaavan toriparkkia vapaudenkadun ollessa yksisuuntainen. Koko uudistus tuntuu vaan vaikeuttavan autoilijoiden kulkemista keskustan alueella ja se on mielestäni tarpeetonta. Se tekee myös haittaa keskustan alueen yrittäjille, sillä moni saattaa jättää menemättä ostoksille, jos autoilua turhaan vaikeutetaan tällä tavoin. Ne miljoonat voisi mielestäni käyttää johonkin järkevämpään eikä tällaiseen turhanpäiväiseen. Keskustan liikennejärjestelyt eivät kaipaa minkäönlaista muutosta.

Kaksi ekaa ideaa on tosi huonoja mutta muut ideat ihan ok.

Kannattaa laittaa ehkä ensin bussiliikenteen kuntoon muuten (esim tiivistää vuorovälejä etenkin viikonloppuisin, parantaa runkolinjoja tms) ja vasta sitten miettiä miten tehdä keskustasta autottoman. Eihän ihmiset muuten pääse / halua / jaksa tulla sinne jos pitää kävellä kauheasti ylimääräistä ja maksaa kalliita parkkimaksuja kun launeella ja karismassa saisi lähes samoja palveluja (ellei parempia) kuin keskustasta eikä auton säilytys maksa mitään. Joten lähtisin pohtia keskustan suunnittelua kuitenkin perusasioista eli parannus joukkoliikenteeseen ja harmaus pois (esim vuosikausia tyhjillään ollut talo Vesijärvenkadulla, Sokkarin yläpuolella tai Consan talo, tapahtuuko sille enää koskaan mitään remonttia tms). :) Ainakin joulutori ja torin jääkenttä ovat olleet minusta tosi hyvät aloitteet, näitä lisää!

Itse käyn keskustassa monta kertaa viikossa autolla koska asun kauempana. Mahdollisuutta ei ole joukkoliikenteeseen. Nämä suunnitelmat tekisivät keskustaan pääsyn todella hankalaksi enkä näe niissä mitään järkeä. Rahat voisi käyttää järkevämmin kun edes harkita tälläistä vihreää unelmaa. Tori on loistava paikka ja sitä pitäisi kehittää.

Voisi hoitaa perusasiat ensin kuntoon ( nykyseit teiden pinnat ) ja sen jälkeen jos rahaa jää, niin tällaiseen turhanpäiväiseen paskaan.

Aleksanterin kadun ja 140 tien risteyksessä toisen suojatien voisi ottaa pois kokonaan, ei ole mitään järkeä olla kahta suojatietä noin lähellä toisiaan.

Typeryydellä ei ole rajaa, jos pääkatujen liikennettä rajoitetaan. Liikenne siirtyisi vain pienemmille kaduille ja ruuhkauttaisi näitä. Lahden keskusta ei ole niin iso, että siellä liikkumista ja asioimista tulisi henkilöautolla liikuttaessa rajoittaa. Älkääkä unohtako jakeluliikennettä.

Jos vaikka liikenne valojen vihreään linjaan panostaisi ihan ekana

Olen esittänyt ja kannattanut vuosia kahden keskustan mallia. Nykyinen keskusta vain kävely- ja pyöräliikenteelle. Uusi keskusta Launeelle "vain" yksityisautoille ilmaisine parkkipaikkoineen jne., rajoittamattomine autoiluväylineen. Todennäköisesti kaikki olisivat tyytyväisiä? GreenCity keskustassa ja CarCity Launeella. Kiitos!

Kaikki yllämainitut ehdotukset ovat aivan hemmetin typeriä.

Keskusta on niin kuollut nykyään että noilla kaavailluilla muutoksilla siitä tulisi autio.Ei mitään järkeä ja tuohon menevän rahan voisi laittaa paljon viisaampaankin.Järki käteen,nyt ei olla missään helsingin keskustassa,vaan lahdessa jonka keskusta on kuolemassa.

Autolla pitää pystyä ajamaan nykyisellään ja bussien kuljettava torin ohi.

Joustavammaksi liikenteen saan kun on paremmin toimivat liikennevalot. Haluaisin myös lisää poliisivalvontaa, että autoilijat noudattavat liikennesääntöjä ja samoin jalankulkijat ym.

Täysin turha suunnitelma! Käyttäisitte rahat johonkin parempaan kuin tuohon turhaan. Meillä on jo matkakeskus! Tori joka on jo nyt hiljainen kuolisi kokonaan.

Suunnitelma on täysin oikean suuntainen. Henkilöautojen läpiajoliikennettä Vesijärvenkadulla ei kuitenkaan tule kieltää, vaan busseille tehdään omat levennykset ja kaistat. Katokset voidaan rakentaa ympäröiviin rakennuksiin lasista. Puut vaihtaa pensaiksi. Nykyinen torin kiertely, 5-10 minuuttia, ei lisää joukkoliikenteen nopeutta, tehokkuutta ja ympäristötavoitteita. Samalla keskustasta saadaan rauhallinen, vetovoimainen, tilava ja vehreä. Lisälinjoina minibusseilla voidaan kyyditä vaihtolipuilla torin/kisapuiston suuntaan sopivalla vuorovälillä. Aleksanterinkadun muuttaminen pelkäksi joukkoliikennekaduksi ei silti ole oleellista.

- Lahden läpi kulkevaa liikennettä (itä-länsi) helpottaa jatkossa varmasti valmistuva kehätie, kunhan huolehditaan että se on nopeampi (ei hidastamalla keskustan läpiajoa vaan miettimällä miten kehä vetää nopeasti) kuin kaupungin läpiajo.

-keskustaan tullaan lähiympäristöstä paljolti autolla, vaikeuttamalla oman auton käyttöä näivetetään keskustaa. Asiointi siirtyy keskustan ulkopuolelle. On naiivia kuvitella että ruuhkavuosia elävät asukkaat suhaisivat viikottaiset ostosreissut julkisilla ja hoitaisivat samalla muut asiat keskustassa.. kukaan jaksa raahata perheen muutaman päivän ruokaostoksia kaupasta bussiin ja bussista kotiin. Kuntosalit on erikseen..

-Lahti tarjoaa loistavan paikan asua myös helsingissä työskenteleville. Hyvä ja ilmainen liitäntäparkkis juna/bussi yhteyksiin keskustasta/keskustan tuntumasta kuitenkin puuttuu.

Keskustan alueelta muut kuin taksit ja bussit pois.

Eikö teillä oo muuta rahareikää kun jonnin joutava liikenteen vaikeuttaminen?

Mikä ihmeen hinku Teillä on saada keskusta autottomaksi? Oletteko ajatelleet kuinka paljon Vesijärvenkatu vaikuttaa esim. Asikkalassa asuvien elämään jotka haluavat Launeelle? Jos se suljettaisiin liikenteeltä niin jäisi 3 vaihtoehtoa, 1) moottoritien kautta kulkeminen, 2) mytäjäisten risteys, 3) jotain pikkureittejä kulkeminen, joille nykyistä suurempi rasitus liikenteestä aiheuttaa muita ongelmia. Ottakaa nyt itseänne niskasta kiinni ja laittakaa rahaa mieluummin terveydenhuoltoon ja unohtakaa suuruudenhullut rakennusprojektit.

Muutoksissa tehdään tulevaisuuden Lahtea. Toivottavasti jokainen ymmärtäisi sen, että asioita pitää miettiä laajemmin kuin vain niin pääsenkö minä autollani kotoolta teoille. Muutokset ovat hyviä ja näen Lahden keskusta-alueen tulevaisuudessa toimivana . Miten muutetaan lahtelaisten asennetta? Nyt se on fanaattisesti yksityisautoilua kannattava.

Elävöitetään Lahden Toria ja tehdään siitä Lahden olohuone

Tuntuisi suunnittelun puolella unohtuvan valitettavan usein se fakta, että Lahdessa etelä-pohjoinen suunnassa harjun yli pääsee käytännössä kolmesta kohtaa, ja että Veskulla on oikeasti paljon liikennettä. Ei ihmiset siirry yht'äkkiä kulkemaan busseilla, vaikka kuinka niiden armoilla yritetään liikennettä suunnitella.

Miksi pitää pyrkiä näivettämään keskustaa entisestään. Toriparkki oli jo niin tehokas temppu että olisi aika saada keskusta taas elpymään. Keskustan tieremontit meni monin osin väärässä järjestyksessä jolloin esim lännestä (Jalkarannantie) itään joutui kiertelemään turhaan. Nyt vasta tuo reitti saatu paremmin kuntoon. Etelstä suuntautuva liikenne kun ei mitenkään siirry nätisti saimaankadun linjalle jolloin jälleen kerran on sumppuja tiedossa. Haastavin ongelma näissä suunnitelmissa on aina se että autolla liikkuvaa ei halluta keskustaan tekemällä ajoreitit mahdottomiksi ja sekaviksi.

Ajokatujen kaventaminen lopetettava liikenteen sujuvuuden vuoksi. Uusia liikennevaloja mm,. Entisen Nelon risteykseen. Kuinka Radanvarren uuden alueen liikennejärjestelyt on ajateltu hoitaa ettei kaikki liikenne mene länsi-harjun koulutienkautta. Olisi melkoinen sumppu

Mielestäni nykyinen tilanne on hyvä. Suuria rahoja on kyseessä jotka voisi käyttää järkevämminkin. Aleksanterinkatu voisi olla pelkkää kävelykatua ja bussiliikenteelle käyvä, ei muita muutoksia.

Ei yhtään rahaa tämmöiseen huuhaa-hommaan ! On paljon tärkeämpiäkin asioita, joihin rahat käyttää !

Aleksi takaisin kaksisuuntaiseksi, liikennejärjestelyissä pitäisi ottaa enemmän huomioon tienkäyttäjien mielipiteet, välillä tuntuu, että kaupungin liikennesuunnittelijoilla on ajokortti-ikä vasta edessä tai takana..

Autot on sitä varten että niillä ajetaan ja autotiet sitä varten että niillä autoilla ajetaan näillä teillä. Miksi vaikeuttaa ennestään vaikeaa tilannetta autoilijoille? En tekisi muutoksia, koska ”jotenkin” toimivaa ei pidä mennä muuttamaan. (se todenäköisesti pahentaa tilannetta)

Kuljen keskustassa niin henkilöautolla, bussilla kuin kävellenkin. Minusta nämä kaikki toimivat nyt kohtuulisen hyvin ja jonkin parantaminen heikentää vastaavasti toista. Jos autoliikennettä merkittävästi heikennetään niin ainakin minä siirrän kaiken siirrettävissä olevan asioinnin paikkaan jossa se sujuu paremmin, pois Lahdesta.

Tarvitsemme kaikkia näitä liikkumismuotoja tilanteen mukaan ja mitään niistä ei pidä syrjäyttää jonkin toisen kustannuksella.

Älytöntä hassata rahaa tuollaisiin muutoksiin, kun vanhat toimii edelleen..

Nykyiset järjestelyt ovat hyvät. Ei pidä tuhlata resursseja turhiin järjestelyihin. Nekin rahat mitä tälläisiin hankkeisiin ollaan upottamassa voitaisi käyttää rapistuvan katuverkon kunnostuksiin.

Keskusta on riittävän kuollut jo nyt.

Hankkeeseen menee ihan liikaa rahaa. Jos Lahdella on ylimääräistä rahaa miljoonia euroja, ne on ehdottomasti suunnattava terveydenhuoltoon, vanhustenhuoltoon, hammashuoltoon sekä peruskoulupalveluiden parantamiseen. Autot, autoilijat ja tervejalkaiset pärjäävät kyllä nykyisillä järjestelyillä.

Matkakeskushömpötykseen hassattiin jo ihan riittävästi rahaa - senhän piti tehdä autuaaksi koko Lahden liikenne. Eikö se tehnyt sitä? Päättäjät voisivat ottaa oppia virheistään eikä haalia niitä vain lisää.

Voisi vähän tehdä galluppia, paljonko Matkakeskuksella bussiin nuosee / bussista lähtee väkeä, ja miettiä, kannattaako pitää kiinni siitä, että kaikki bussit kiertävät sen kautta. Sujuvoittaisi meinaan aika lailla liikennettä, jos palattaisiin siltä osin vanhaan käytäntöön.

(PS. Kyllä, arvasit oikein. Kyllä suututtaa)

Voisi miettiä, miten muutokset voisi tehdä edullisemmin kuin kymmenillä miljoonilla. Katurakentaminen tuntuu olevan järjettömän kallista.

Tarvoitaanko keskustassa mitään bussiterminaalia, eikö ajantasaistusta voisi tehdä matkakeskuskessa, mitä kautta kaikki bussilinjat kulkevat?

Koko torin kattava ostoskeskus johon kaikki suurimmat tavaratalot.

Rahat voisi  käyttää tärkeämpiin asioihin, esim lapset ja vanhukset. Suunnitetuilla muutoksilla pyritään ainoastaan vähentämään  autoilua ja samalla  keskusta kuihtuu edelleen.

Liikennejärjestelyt ovat erinomaiset sekä jalankulkijalle, autoilijalle että joukkoliikenteen asiakkaalle. Asun itse keskustassa ja liikun kaikilla edellä mainituin tavoin.

Tahdon myös lisätä, että verrattuna esimerkiksi Kouvolaan tai Lappeenrantaan, Lahden liikennejärjestelyt keskustan alueella ovat loistavat vaikka em. kaupungit ja etenkin niiden keskustat ovat huomattavasti vaatimattomampia.

Vaikea käsittää miten päättäjät kehtaavat tai mikä heillä on motivaationa esittää tälläisiä parannuksia. Varsinkin, kun Lahden kaupungin taloudellinen tilanne on varsin kehno ja on paljon muita kohteita jotka vaatisivat samanlaisia rahallisia panostuksia. Päättäjien arvopohja on suoraan sanottuna mielenkiintoinen. Panostaisivat esimerkiksi tuon summan lapsiin ja nuoriin niin voisi olla tulevaisuudessa Lahden taloudellinen tilanne sellainen, että tuollaisien muutoksien rahoittaminen ei ole ongelma.

Ja vaikka Lahden kaupungin taloudellinen tilanne olisi parempi aika harva kaupunkilainen näkee esitetyssä ideassa yhtään mitään järkeä. Mielestäni autolla liikuttaessa Lahden keskustassa on jo valmiiksi vaikeutettu ihan riittävästi. Itse en käy keskustassa kuin pakolla vaikka käyn töissä askon alueella.

Keskustassa on varsin mainiot pyöräily ja kävely mahdollisuudet. Salpausselän maasto, suomen sääolosuhteet eivät ole sellaisia, että näihin kannattaa tehdä kovin suuria panostuksia. Voin luvata, että keskustan elinvoimaisuus ei tule paranemaan esitetyillä muutoksilla.

Näivettyvä keskusta kuolee entistä enemmän jos periferian mummot ja papat ei voi autoilla keskustaan. Se mikä tuntuu hyvältä ajatukselta paperilla ei tule toimimaan ikävä kyllä oikeassa elämässä. Kaupunki saisi kerrankin käyttää osallistuvaa kaupunkilaiskeskustelua suunnittelun tueksi ja kuunnelle kuinka 100% asukkaista tyrmää tämän idean. Autoilua ei saada vähennettyä tällä keinoin, se siirtyy uusille kaduille jotka eivät toimi Vesijärvenkadun tapaan ja valitus- ja valittamissuma on valmis. Myöskään kustannusten merkitystä ei voi aliarvioida. Pyöräilyn ja kävelyn kasvattamista ja niihin kannustamista voi lisätä fiksumminkin jos siihen miljoonia ylimääräistä löytyy.

Keskustaan kävelykatu, vrt  Jyväskylä ja Kuopio. Toimii.

Vesijärvenkadulle pyöräilykaista, tukee ammattikorkeakoulun opiskejoitakin. Pääsevät kätevästi kampukselta keskustaan.Tällä voisi tukea opiskelijoiden jäämistä Lahteen työelämään.

Avarakatseisuutta liikenteen kehittämiseen eikä pysytä menneessä.

Nykyiset järjestelut toimivat suht hyvin. Muutokset tappaisivat lopullisesti torin ympäristön. Talous on jo muutenkin kuralla, eli mennään näillä.

Keskustan palvelut huononevat sitä mukaan kuin autoilua alueella vaikeutetaan ja karisma kerää autoilevat asiakkaat. Esim Triossa on tiloja tyhjillään, jotka vielä 10 vuotta sitten oli ahkerassa käytössä. Miksi tällaista kehitystä tahdotaan jatkaa?

Kaikkien julkisen liikenteen vuorojen kiertäminen Matkakeskuksen kautta on huono asia. Ajallisesti siihen menee monelta turhan paljon aikaa esim. työmatkoilla. Itse asun läntisessä Lahdessa ja ennen vuorot menivät suoraan Hollolankadun kautta suoraan torille, Nyt joudun istumaan bussissa tosi pitkän reitin päästäkseni torille. Toki on tarpeellista, että Matkakeskuksellekin menee vuoroja, mutta voisiko ajatella, että edes yksi vuoro tunnissa menisi suorinta reittiä.

Lahtelaisessa päätöksenteossa on tapahtunut ilahduttava muutos, kun ainakin asioita valmisteleva porukka osaa jo katsoa positiivisesti eteenpäin. Valitettavasti tämä trendi ei vielä ei ole tavoittanut kaikkia päättäjiemme, eikä etenkään äänekkäimpiä kommentoijia.

Terveiset heille: tulevaisuus tehdään, ei sitä kannata jäädä odottelemaan.

Tilanne on Ihan tarpeeksi hyvä , eikö keskusta ole jo tarpeeksi kuollut?

Mieluumin olen mennyt perheenä launeelle,koska Autolla sinne pääsee helposti ja ilmaiseksi.

Keskustassa ei tunnu olevan enää oikeen tarjottavaa, eikä tilannetta kannata pahentaa.

Suojateiden turvallisuudeksi työtä kannattaa tehdä mutta jalankulkijoita ja pyöriä on jo nyt paljon joten määrän lisäämisen ei pitäisi olla tavoitteena. Uusi bussiterminaali olisi hyvä jos sen saisi toimivaksi 24/7 ja olisi mahdollisuus sisällä odottaa bussia. Pelkkä joukkoliikenne katu puolestaan ei houkuttele koska jo nykyisellään lahden keskustassa alkaa olemaan vaikea ajaa.

Ei pidä "tappaa" keskustan liikkeitä ajokielloilla. Sinne tulee päästä autolla jotta ostoksia ei tarvitse raahata pikiä matkoja, silloin ostosmatkailu suuntautuu äkkiä muualle.

Keskustan ja sataman välistä liikennettä/liikkumista tulee myös helpottaa, sillä sataman alue on melko ainutlaatuinen paikka maassamme. Molempia alueita tulee kehittää "yleisöystävällisemmiksi" ja markkinoida myös ulkopaikkakuntalaisille.

Vipinää lisää keskustaan, ei kieltoja.

Hennalan Nesteen liikennevalot kuntoon

Yksityisautoilu ei ole ongelma Lahden kokoisen kaupungin keskusta-alueella. Lahteen muuttavat ihmiset ovat usein pääkaupunkiseudulta tulevia lapsiperheitä, jotka odottavat uudelta kotikaupungiltaan vaivattomuutta ja asioiden sujuvaa hoitamista. Mainitun kaltaiset muutokset yhdessä pendelöinnin hankaloittamisen kanssa eivät sitä edistä ja ovat mielestäni turhaa rahankulua kohteisiin, jotka eivät ole Lahden menestyksen kannalta olennaisia. Suunnitelmat vaikuttavat enemmänkin päättäjien henkilökohtaisilta, kaupunkilaisten arjesta irtaantuneilta agendoilta. Kysykää nykyisiltä kaupunkilaisilta ja potentiaalisilta uusilta veronmaksajilta, mitä he kaupungiltaan odottavat. Älkää tuhlatko julkisia varoja turhanpäiväisyyksiin. Suhtaudun erittäin positiivisesti julkisen liikenteen käyttöön ja pyöräilyyn, mutta nämä suunnitelmat ovat täysin turhaa rahanmenoa, jolla näivetetään Lahtea ja sen keskustaa. Lahti ei ole metropoli, vaan pikkukaupunki. Ongelmat eivät ole samoja.

Näillä nykyisillä ratkaisuilla voidaan hyvin mennä esim. seuraavat 10 vuotta. Lahti on pikkukaupunki, eikä ikääntyvä väestö tarvitse pyöräreittejä, vaan keskustan hyvää saavutettavuutta busseilla/omilla autoilla. Keskusta on kesät/talvet melko hiljainen eikä sen autioittamista enää ole perusteltua lisätä. Kyse näyttää olevan pikemminkin siitä, että virkamiehillä on tekemisen puutetta.

Bussit pidettävä torin ympärillä, aivan idioottimaista yrittää niitä muualle,JÄRKI HOI! Vesijärvenkatu hyvä nykyisellään.

Kyseiset suunnitelmat tappavat lopunkin aktiivisuuden keskustasta ja torilta. Keskustasta tulee nukkumalähiö kun kaikki palvelut muuttavat laitakaupungin kauppakeskuksiin. Ei muutama kahvila ja kaljakuppila vedä edes pyöräilijöitä ja vain keskustassa asuvat kävelisivät siellä. Myös keskustan asuntojen hinnat laskevat kun palvelut katoavat.

Kehätie itsessään on hyvä idea, liikenne ohjautuu kyllä kehätielle, jos se on sujuva ja nopea. Kehätielle ei pidä pakottaa sumputtamalla muuta liikennettä. Keskusta pitää olla saavutettavissa myös autolla, läpi liikenteelle olisi toki hyvä löytää vaihtoehtoja.

Sujuvuus näkyy ilmanlaadussa. Kun pääsee sujuvasti läpi, on auton kulutus 8l/100km, jos ei ole sujuvaa, se on 12l/100km ja tämä näkyy kaupunki ilmanlaadussa

Bussiterminaalista en osaa sanoa, minulle sinänsä ihan sama. Miten ahtaaseen väliin mahtuu terminaali?

Vastustan. Jos autoilua tullaan rajoittamaan keskustan alueella vielä enemmän kuin nykyisin en tule käyttämään keskustan palveluita enää juurikaan.(esim.ruokaravintolat,trio) myös työmatka autoilu vaikeutuisi monelle. Bussiterminaali pitäisi olla keskitetty yhteen paikkaan ja nykyinen on mielestäni toimiva ratkaisu.

Kun Lahti on ympäristökaupunki, ei liene ympäristöteko että autot pysähtyy joka liikennevaloissa.Eli nyt ne valot kuntoon

Polkupyöräily on eläkeläiselle tekemätön paikka. Asioille on kuitenkin päästävä ja alueeni huonoista bussiyhteyksistä johtuen ainoa vaihtoehto on auto.

Moi, eiköhän suunnittelijat osaa ja tiedä mitä tekevät. Tottakai kaikki uusi tuo vastarintaa, mutta eihän uudistuksia tehdä niin, että vaikeutetaan kaupunkilaisten elämää. Kiitos.

1. Lotilan koulun sijainti pääväylän varrella mietityttää. Paljon lapsia arkisin. Pysäköintihallien hinnat sellaisiksi etteivät ole keskustaan tulemisen esteenä.

2. Ei täydellistä ajokieltoa henkilöautoille Vesijärvenkadulle. Nopeusrajoitukset ja linja-autot pysähdyksineen tekesivät tehtävänsä ja ihmiset hiljalleen tajuaisivat ajaa vaihtoehtoista reittiä. Pääsy keskustaan tulee kuitenkin olla olemassa.

Muuta: Vaikea hahmottaa muutoksia ilman havainnekuvia. Koko keskustaa ei tarvitse muuttaa autottomaksi. Tällä hetkellä Möysästä Jalkarantaan tulee kuljettua keskustan läpi, joka on kylläkin hidasta. Älkää siis unohtako itä-länsi liikennettä. Aleksi ja Rautatienkatu kävelykaduiksi ja elämä niiden ympärille (vrt. Oulun keskusta).

Perse edellä on menty keskustan kehittämisessä jo pari vuosikymmentä. Ei ihmetytä ollenkaan sen vetovoiman puute. Ja näilläkin "uudistuksilla" saadaan se entisestäänkin autioitumaan...

1. Se tunneliajatus ei oikein miellytä. 2. Torin ympärillä ajoittain ruuhkaa busseilla, mutta en lämpene ajatukselle, että autottomat tori/halli asiakkaat joutuisivat kanniskelemaan juureksia ja vihanneksiaan kauemmas. En näe suunnitelmassa keskustan kehittämistä, vaan hiljenemistä, kenties kuoliniskua. Ehkä toriajan ja kauppojen aukioloajan jälkeisiä torinkiertovuoroja voisi harventaa. 3. Pyöräilyn tila keskustassa on mielestäni hyvä nykyisellään.Aleksi, Kauppakatu, Saimaankatu. Lahdenkadun ja Vesijärvenkadun kapoiset jalkakäytävä-pyörätiet kaipaisivat päivitystä. 4. Vaikea nähdä toimivaa läpiajokatua keskustan lähellä. Vapaudenkatu ehkä? 5. Torille lisää tapahtumia. Houkuttelevuutta lisää. Luin hiljattain, kuinka torilla on joka viikko jotain tapahtumia, ihan arkisia pikkujuttuja, mutta en muista, missä kaupungissa. Sitäpä voisi suunnittelijat selvittää.

Yksityisautoilua halutaan supistaa ja vähentää. Ja kaupungin liepeillä on alueita, joissa julkinen liikennöinti ei kannata. Aikakaan koulu- ja työmatkojen ulkopuolella. Hyvät yritykset ovat rypistyneet siihen. Ihmiset joutuvat korvaamaan huonot yhteydet omalla autolla, jopa kahdella per perhe. Miettikääpä sitä!

Mitään suurempia muutoksia ei tässä vaiheessa tule lähteä suunnittelemaan tai tekemään. Pitää katsoa rauhassa, mitä uusi kehätie vaikuttaa Lahden liikenteeseen muutaman vuoden päästä sen käyttöönotosta. Miljoonilla olisi asukkaiden

 (ja kaupungin talouden) kannalta tärkeämpääkin käyttöä, esim. ennaltaehkäisy terveys- ja sosiaalipuolella.

Riittää,kun nykyinen matkakeskus tehdään uusiksi.(maalaisjärjellä)

Liikennejärjestelyt ovat aina haastava asia. Ihmisille muutos on yleensä uhka, ja mahdollisuuksia ei nähdä niin kirkkaana. Lisäksi kun järjestelyihin liitetään hinta, on luonnolista vastustaa muutosta. Investoinneissa on vielä sellainen piirre, ettei osata erottaa investointeja ja käyttötalousmenoja toisistaan, vaan puhutaan vain euroista suorina kuluina ja näinhän asia ei ole.

En ymmärrä miksi autoilijoiden arkea täytyy hankaloittaa entisestään ja keskustaa autioittaa enemmän. Olen seurannut pitkään keskustan menoa ja huomaan, että ihmiset äänestää jaloillaan menemällä paikkoihin joihin on helppo ajaa auto ja hoitaa arkiset asioinnit (kaupassa käynnit jne)

Mummot valittaa jo nyt että bussit/pysäkiltä joutuu käveleen pitkän matkan apteekkiin/spkokseen. Mitä se olis jos terminaali (mikä kuulostaa suuren maailman meiningiltä, ja lahti ei ole sitä) olisi triolla??

Ja toiseks linja-auto ei taivu veskun mäkeen triolta. Talvisin ainakaan.

Taas tapetaan keskustaa, autioitetaan se sit oikein kunnolla. Kiitti vitusti.

Vesijärvenkatu on ollut aina kaupungin läpiajokatu ja tulee myös jatkossa säilyttää sellaisena. Keskustan joukkoliikennehäröilyn piti päättyä matkakeskuksen valmistumiseen, mutta taas halutaan polttaa rahaa hankkeisiin, jotka eivät ole välttämättömiä. Liikennettä tulee aina olemaan, eikä sitä voida sellaisenaan estää, ainoastaan vaikeuttaa reittejä ja sitä myöten ihmisten liikkuvuutta.

Kaupunkilaiset voivat elää ja sietää nykytilannetta, mutta esim. homekoulut ja vanhustenhoito pitää saada ensin kuntoon.

Vesijärvenkatu on hyvä tällä hetkellä. Leveä, suora reitti Renkomäestä Satamaan. Tähän ei turhaan tarvitse mutkia tehdä.

Vesijärvenkatu ei muutu ostoskaduksi vaikka läpiajoa kuinka rajoitetaan. Kivijalkakaupoille on katuja Lahdessa mm. Rautatienkatu. Kehitetään niitä.

Köyhällä ja velkaisella kaupungilla ei ole varaa tuhlata rahojaan tämän kaltaisiin turhiin liikenneratkaisuihin.

Lahti on täynnä vanhoja ihmisiä,  jotka tarvitsevat omaa autoa liikkumiseen, koska bussireitit eivät aina sovi.  Pyörällä me emme uskalla liikkua. Loppuu keskustassa asiointi, jos oman auton käyttö tehdään hankalaksi. Karismaan mennään, siellä on kaikkea.

Täysin turha muutos eikä tule auttamaan keskustassa asioinnin määrää.

Aivan järjenvastainen ajatus siirtää liikennettä vielä lisää kapeille katuosuuksille. Aleksin remontilla luulin jo, että keskusta on lopullisesti pikattu, mutta näyttää niitä aivopieruja riittävän vielä lisääkin. Ei siellä kukaan huvikseen ajele, vaan silloin kun tarvitsee. Ja tämmöisellä pilaamisella se tarve saadaan kyllä siirrettyä muuallekin keskustasta ja ihmetellään kun siellä pari persaukista hippiä pyöräilee ja kävelee, eikä kivijalkaliikkeisiin tuo rahaa kukaan.

Lahden asemakaava ja mäkisyys on erityispiirre, joita ei ole esim Oulussa ja Jyväskylässä. Keskusta on ehdottomasti pidettävä elinvoimaisena, mutta omilla ratkaisuilla, ei kopioiduilla.

Tehdyt parannukset ( matkakeskus, toriparkki, ohitustiet, yms) ovat olleet hyviä ja perusteltuja kehityshankkeita Lahden liikennejärjestelyihin. Tällaiselta vaikuttaa keskustan kehäkin.

Tällä hetkellä keskusta on juuri hyvä mitään ei tarvitse muuttaa. Keskusta menee ihan sekasin jos sielä muuttaa jotain. Pysyis vaa samana ni kaikille ois helpompaa

Mielestäni keskusta on nyt kaikkien viimeaikaisten myllerrysten jälkeen toimiva kokonaisuus, eikä tarvetta suurille muutoksille ole. Keskustan elinvoimaisuus vaatii helppoa saavutettavuutta myös omalla autolla.

Vaparinkin voisi laittaa vain joukkoliikenteelle välille rauhankatu-vesku. Nyt jo ihan liian kapea osittain ja koko ajan vaaratilanteita kävelijöiden sekä parkkipaikkoja etsivien ja niistä lähtevien kanssa. Toinen vaihtoehto on lopettaa kadunvarsipysäköinti Vaparilla. Niin voisi tehdä myös Hämärin osalta, ainakin välillä Mariankatu - Vesku. Tämä lisäisi toriparkin käyttöä ja muidenkin parkkihallien.

Lahden julkisen liikenteen tilanne on huonossa jamassa. Ihmiset vastustavat aina muutosta, mutta jotakin on tehtävä pyöräilyn ja bussilinjojen parantamista varten. Tori hidastaa kaikkea julkista liikennettä.

Miten etelästä tuleva kaksikaistainen liikennevirta viedään joustavasti vuoksenkadulle? Uuden hienon nelikaistaisen väylän liikenne ohjataan kaikkien aikojen sumppuun. Lisäksi Olavinlinnan kohdalla talojen väliin ei mahdu neljää kaistaa. Vesijärvenkatu on luonnollinen keskustan kehä, johon liikenne mahtuu ja josta se jakautuu ympäri keskustaa.

Mihin bussilla pitäisi päästä niin nopeasti, ettei se ehdi käymään torilla? Vielä nopeammin bussit liikkuisivat, kun matkustajien mukaan ottaminen lopetettaisiin kokonaan.

Aleksilla en ole käynyt sen jälkeen, kun se pilattiin nykytilaansa, joten on aivan sama miten pitkälle sen pilaamista jatketaan.

Ois hyvää että hollolan autot kulkis vesijärven lattia ei kiertäis toris

Älkää nyt enempää pilatko!

Vastustan, koska uudet muutokset ovat todella sekavia ja turhia nykyinen toimii hyvin.

Torilla on tilaa bussiterminaalille ja se in aina toiminut hyvänä vaihtopaikkana.

Verorahoille on muutakin käyttöä. Ei järkeä muuttaa toimivaa systeemiä. Muutenkin jatkuvat katujen remontoimiset alkavat jo tympimään.

Keskustasta tulee tehdä kävely- ja pyöräilypainotteinen. Tätä ei saavuteta millään, jos keskustassa pyörivät nykyiset automäärät. LIsäksi vähemmän rengasliikennetta = vähemmän melua. Samalla saataisiin tilaa myös katupuille!

Vuoksenkadulla oleva liikenne vaarantaa aika ajoin lasten turvallisuuden jo nyt. Ja liikennettä aiotaan siinä lisätä?? Millainen vaikutus tällä on Lotilan koululaisiin, jotka kulkevat kouluun Vuoksenkatua pitkin? Miten huomioidaan lapset??

Vuoksenkadun kautta ohjattava liikenne on erittäin huono idea. Lotilan koulun ollessa vieressä ja jo nykyisellään liikenne aiheuttaa paljon vaaratilanteita koululaisille. Lotilan koulussa satoja alakoululaisia ja kasvava kauttakulkuliikenne luo isoja riskejä koulumatkoille. Liikenteen ohjausta pääväylille kannatan, mutta Vuoksenkatu ei voi olla vaihtoehtona lasten turvallisuuden vuoksi.

Tehtiin hieno sisääntulotie kaupunkiin, no kohta sillä ei ole virkaa, kun Vesijärvenkatu menee poikki, jonkin bussiteminaalin vuoksi, etsi siinä sitten reitti uudestaan.Hölmön hommia.

Saimaankatu/Vuoksenkatu on liian ahdas kehäliikenteeseen. En kannata Lahden keskustan vaimentamista. Vesijärvenkatu on tärkeä verisuoni. Ennemmin tunnelialitus turvallisempaan ylitykseen tms.

Tori toimii mainiona bussiliikennehubina. Turha sitä on Triolle hajoittaa. Torilla nopeampi tehdä linjavaihdotkin.

Aleksanterinkadun yksikaistaisuuden ja yksisuuntaisuuden jälkeen se on jo merkittävästi hiljentynyt. En aja siitä lainkaan. Mutta koen Hämeenkadun ahtaana itä-länsi väylänä. Kehätie taas aiheuttaisi turhaa kiertelyä kaupungin halki siirtymiseen. Lahti on yllättävän kömpelö itä-länsi liikkumisessa.

Ilmeisesti halutaan "tappaa" kaikki keskustan alueen pikku kaupat ja liikkeet, joita Vesijärvenkadulla on vielä runsaasti. Kauppatorikin jäisi vielä heikommalle, mitä nyt on :o Aleksanterinkatu pitäisi palauttaa takaisin kaksisuuntaiseksi!

Kaikkien liikennesuunnittelujen toteuksen jälkeen, monta pikkukauppaa ja monta yrittäjää on joutunut lopettamaan toimintansa. Lahden liikennesuunnittelu ei tue pien yrittäjyyttä.

Tämä leikkiminen voisi jo loppua. Palautetaan Aleksi entisen leveydeksi ja lopetetaan rahojen tuhlailu ihan heti. Rahat mieluummin soteen.

Viimeaikojen muutoksista ei juuri ole havaittavissa hyötyä tai etua keskivertokaupunkilaiselle, enkä näe kaavailtujen muutosten sellaista myöskään tuovan. Halutaan uudistaa vain uudistamisen vuoksi.. jatkuvat muutokset tuovat enemmän hallaa kuin hyötyä, kun keskustaa myllätään jatkuvasti.

Muutos ei ole yhtä kuin edistys. Tämä on takapakkia aikaan kun hevoskyydillä mentiin Aleksia. Karkottakaa kaikki elämä keskustasta, uusi nukkumalähiö. Tori halutaan nähtävästi vielä hiljaisemmaksi, ja sittenhän siihen voikin pykätä taloja. Rakennusliikkeet odottaa jo kuola poskella.

En halua Saimaankadulle yhtään lisää autoja. Nyt on jo liikaa raskastakin liikennettä. Bussien vaihtopaikaksi Trion ympäristö on hyvä.

Turhaa rahan tuhlausta, kun nykyinen on hyvä ja toimiva.

Mietin vaan kenelle tätä muutosta ollaan tekemässä ja miksi.

Lahden päätäjien pitäisi ottaa se päät nyt ensiksi pois sieltä pilvilinnoista. Ja miettiä ensin millä saadaan lahdesta oikeasti kutsuva. Ihan vinkkinä voin antaa se ei ole vihreä. Tänne ei ihmiset muuta sen takia, ihmiset muutaa tänä päivänä töiden perässä. Ensin Lahteen työpaikkoja... millä niitä saadaan... kun se on keksitty... loppu tulee itsestään työ tarjoaa töitä töitä tekevä tarvitsee asunnon, hän kuluttaa eli ostovoimaa. Osto voima taas kasvattaa kannattavuutta. Ja sitä kautta lumipallo efekti on valmis. Sitten voidaan ruveta miettimään mitä palveluja ihmiset haluavat miten ihmisten viihtyisyyttä voidaan kasvaneella kunnan taloudella rahoittaa.

Solmu kohtia on useita mutta sijoitus 10miljoonaa tai 100miljonnaa keskustaan nyt ei kasvata Lahden houkutelevuutta.

Jos lahti haluaa kasvaa ja kehittyä. Pitää ammatti taitoinen koulutettu väestö saada jäämään Lahteen eikä työn vähyyden takia ohjata heitä kasvukeskuksiin.

Päät pois sieltä pilvistä ja takaisin sorvin ääreen. Se on työtä, työtä, työtä joka tämän entisen teollisuus kaupungin saa jaloilleen ei keskusta.

Pyöräilyn sekä kävelyn edistäminen ei ainoastaan muuta keskustaa viihtyisämmäksi vaan tukee myös ihmisten terveyttä ja on näin omiaan vähentämään kunnan menoja pitkällä tähtäimellä.

Keskustan läpi kulkevan läpiajoliikenteen vähentäminen parantaa ilmanlaatua, lisää viihtyisyyttä sekä parantaa jalankulkijoiden (erityisesti lasten) turvallisuutta.

Ehdottomasti eimitään muutoksia.

Lahden keskustassa ei ole juurikaan liikkujia, ei autoilla, mopoilla, polkupyörilä eikä kävelijöitäkään. Missään täällä ei löydy ruuhkaista jalkakäytävää tai pyörätietä. Ei siis tarvita lisää tilaa kenenkään liikkumista mahdollistamaan. Eikä tarvita kehäkatujakaan.

Paikallisliikenteen bussit eivät tarvitse enää lisää terminaaleja. Riittää kun on pysäkki johon jättää ja ottaa kyytiin matkustajan.

Minusta Lahden keskusta on jo nyt aika hiljainen, torin seutu ja siitä Aleksin alkupään suuntaan varsinkin. Jos bussitkaan eivät enää kulje torille, kuka siellä enää liikkuu? Aleksin kaventaminen oli myös outo ratkaisu. Jos keskustaa halutaan kehittää, sinne pitäisi saada liikkeitä ja palveluita ja niille asiakkaita. Kannatan myös kadun yli menevää siltaa (Sokos).

Kyllä henkilöautotkin kuuluvat kaupunkien keskustaan. Kaikille julkiset liikennevälineet ei vaan ole vaihtoehto, monestakin syystä. Ja mielestäni kehityssuunnitelma, josta nyt puhutaan, on järjetön, myös rahallisesti. Lahden pitäisi mielestäni kehittää koko kaupunkia, itse asun Nastolassa. Tuolla summalla saisi jo paljon aikaan koko aluetta ajatellen. Pyöräilen paljon, kävelen myös, siellä keskustassakin. Tulen sinne joskus junallakin. Se olisikin hyvä, edullinen ja nopea liikkumismuoto, jos vuoroja olisi enemmän. Minusta Lahdessa  on loistavat pyörätiet. Eniten taitaa pelottaa jättää pyörä asioinnin ajaksi kadulle!!!  Hyviä kehitysajatuksia toivotellen!

Jos bussii liikenne viedään torilta pois keskusta kuolee ja tori tyhjeneen

Ensin rakennetaan kalliilla toimivia pysäköinti ratkaisuja ja sitten laitetaan tiet tukkoon. Itse kiertäisin keskustan kaukaa, mutta olosuhteiden pakosta joudun asioimaan keskustassa jo työnikin puolesta.

Jos halutaan maksavia asiakkaita keskustaan niin autoille hiukan porkkanna tulle keskustaan asioille. Ensimmäinen tunti ilmaista pysäköintiä ja toinen puoleen hintaan niin kauppiaat kiittäisivät. Älkääkä väittäkö ettei muka voi ohjelmoida pysäköintimittarita niin, tiedän että voi. Tosin ei sinne mitään asiaa olisikaan kun kaikki on keskustan ulkopuolella. Kahvilla voisi käydä torikahvilassa mutta ei viitsi maksaa pysäköinnillä korotettua hintaa kahvista joten käyn senkin juomassa Launeella.

Miksi rakentaa uusia katuja/tunneleita ,kun joukkoliikenne voi kulkea nykyisillä kaduilla ,Vapaudenkatu ja Aleksi ,itään ja länteen ,ei kiertää toria ,pysäytä voi molemmin puolin katua tarvittaessa ,Jyväskylä joukkoliikenne vapauden kadulla ,eikä mitään ongelmia ,oppia sieltä !

Viherhulluus tappaa koko keskustan. Kannattaa käydä katsomassa Lahden keskustaa paljonko siellä on ihmisiä ja pyöräilijöitä normi arkena... kourallinen.

Luontaisia suoria reittejä ei tule katkaista; energialla on luonnolliset väylänsä. Pykäläliikenne aiheuttaa stressiä. Suorat kaistoitukset parantavat yleistä hyvinvointia.

Suomen kesä on lyhyt vs etelän maat. Autoilua ei pidä nähdä pahana, vaan muistaa, että myös autot kehittyvät. Autoilu tulisi sallia keskustassakin, tosin kohtuullisilla nopeuksilla. Ajatus ostosten kantamisesta pitkin sateelle alttiita katuja ei ole vetovoimainen. Kun asuin Karistossa, minulla ei ollut muuta syytä käydä keskustassa kuin kirjasto. Keskustan kaupat ovat samoja kuin muuallakin.

Näen hyvänä sen, että Vesijärvenkatua kehitetään, mutta se voidaan tehdä sujuvaksi sekä kävelijöille, pyöräilijöille että autoilijoillekin (myös busseille). Hankala parkkipaikan metsästäminen keskustassa lisää turhia päästöjä. Autoilijoille tulisi olla riittävästi kohtuuhintaisia parkkipaikkoja, koska se on ainoa keino saada lisävolyymia keskustaan. Turistit liikkuvat pääosin autoilla. Turistien pitäisi ohiajaessaan nähdä Lahden parhaita puolia. Pyöräily ja kävely ovat kauniita ajatuksia kesäkuulle.

Kehittäisin turisteja varten myös näköalapaikkaa mustalla mäellä. Mutta pitää olla myös nähtävää, kaunista arkkitehtuuria!

Joustavuutta puolin ja toisin liikennejärjestelyihin.

Olisin erityisen kiitollinen, mikäli pyörätiet merkittäisiin joka paikassa niin näkyvästi, myös tiehen, etteivät jalankulkijat sitä käyttäisi!

Lahden keskusta on jo nyt yksityisautoilijalle painajainen. Siitä syystä ei siellä tule enää asioitua kuin vain, jos on välttämätön tarve. Nyt ei enää yhtään vaikeuteta autolla liikkumista missään päin Lahtea! Muuten keskusta on kohta tyhjä kuin Jeesuksen hauta pääsiäisaamuna!

Järjen köyhyyttä tuhlata rahaa kuolevan keskustan liikennejärjestelyihin. Nykytilanne hyvä. Kauppakeskus Trio yrittää kaiketi saada muutosta laskevaan myyntiin. Trioa ei saa tukea verovaroin.

Mielestäni liikenne tällä hetkellä on jo hyvä. Jos meinataan keskusta muuttaa kävely/pyöräily painotteiseksi, ei ihmiset enään halua näinkään paljon tulla keskustaan. Torin ympärys tulisi ”kuolemaan” ja mahdollisten liikkeiden asiakaskunta tulisi vähenemään reilusti, joka voisi tarkoittaa niiden lopettamista, sekä juuri rakennettu toriparkki tulisi tarpeettomaksi. Jos keskustaan halutaan tehdä muutoksia, esimerkiksi tuo edellä mainittu aleksanterinkadun muutettavuus joukkoliikenne kaduksi on hyvä vaihtoehto.

Ehdottomasti kannattaa viedä muutoksia eteenpäin! Toriparkista ja Sibeliustalostakin on aikanaan valitettu valtavasti, mutta niihin ollaan nyt tyytyväisiä. Sama homma Ranta-Kartanossa, kun hotelli ja kylpylä valmistuvat. Keskustan pitää olla viihtyisä!

Järjetöntä touhua! Autolla ei kohta pääse mihinkään ja koko keskusta näivettyy entisestään! Ihmettelen näitten suunnitelmien tekijöiden sielunmaisemaa...tuntuu että muutosta ajetaan väkipakolla...on se sitten hyvä tai huono! EN TYKKÄÄ!!!

Ei Lahtea kokoajan tarvitse ”remontoida paremmaksi”. Mielestäni nykyinen bussiliikenne on toimiva ja kaikki ovat vuosien saatossa tottuneet odottamaan ja vaihtamaan torilla bussiaan, turha on hyvää lähteä muuttamaan.

Jos kehää suunnitellaan tai yksityisautoilua pois Aleksilta, pitää ympärillä oleville teille tehdä jotain. Sinne ei mahdu muutoksista seuraava lisääntyvä liikenne.

Jos se toimii älä koske siihen, ajatusmalli pätee myös keskustan liikennejärjestelyihin. Viime vuosien aikana tehdyt muutokset liikennejärjestelyihin on menny sen verta päin persettä, että en edes harkitsisi jos insinöörien osaaminen on tätä luokkaa...

Tori ehdottomasti paras paikka busseille.

Kannatan kyllä ehdotuksia jotta keskusta, lähinnä torin ympäristöä tarkkoittaen, saataisiin miellyttävämmäksi pyöräilijöille ja jalankulkijoille. Aleksin voi minun puolestani muuttaa vain joukkoliikennettä palvelevaksi reitiksi mutta kuinka valvoa sitä? Etäohjattava, automatisoitu puomitus tms ehkä? Pelkät soo soo-ei saa ajaa- merkit eivät estä ketään. Vielä kommentti Vesijärvenkadun liikenteen ohjaamisesta/kaventamisesta: Ehdottomasti ei! Nopea, suora ja tärkeä reitti autolla kulkemisen sujuvoittamiseksi. Olen kyseisen pätkän vakio käyttäjä ja mielestäni on sulaa hulluutta ruveta ohjaamaan (eli hidastamaan) liikennettä pari kadunpätkää sivummalle. En ole vakuuttunut siirron hyödyistä. Mietitäänpä kerrannais vaikutuksia; Lähtö Launeelta esim. sibeliustalolle: Matka pitenee ja hidastuu, Liikennemäärä esim. Saimaankadulla nousee entisestään. Matkalla pieniä koululaisia ja päiväkotilaisia joiden kulku vaarantuu. Isot remontit, jälleen, keskusta alueella kun teitä levennellään tuolla ja kavennellaan täällä yms. Säästettäisiin rahaa nyt muutaman vuoden ajan eikä vaan tuhlattaisi rahaa, maksettaisiin entisiäkin lainoja pois.

Tämän kokoiseen kaupunkiin nykyiset liikennejärjestelyt riittää. Tämä ei ole Manhattan. Liikennevalojen toiminta kuntoon, niin nopeuttaa liikennettä ja vähentää päästöjä.

Jättäkää keskusta rauhaan, menkää tuhoamaan vaikka Jalkaranta.

Älkää!

Ensin kaupunkiliikenteen ohjaus Vuoksenkadun kautta ja vasta sitten muut toimenpiteet.

Vesijärvenkadulle pitää jäädä yksi Kaista molempiin suuntiin normaalille liikenteelle.

Nykyinen liikennepolitiikka on puhdasta anarkismiä. Asioista päättävät eivät voi olla noin sokeita etteivät näe muutosten aiheuttaneen keskustan lähes täydellisen lamaantumisen ja kauppojen kuoleman.  Päättäjien ideologinen vakaumus vie voiton järjen käytöltä. Lahden keskusta on tukittu totaalisesti, mutta sekään ei tunnu riittävän. Olisi kirveellä töitä.

Kävelyn viihtyvyyttä ja liikenneturvallisuutta parannettava, melutaso alas. Tärkeää, että bussit tulevat keskustan ytimeen, oli sitten torille tai Trion edustalle.

Keskustaan (ja muuallekin) tulisi saada pyörille itsehuoltopisteitä, jollaisia on jo ainakin Kotkassa ja Porissa ollut useamman vuoden. Näihin pisteisiin ei ole myöskään juurikaan kohdistettu ilkivaltaa, mihin lienee myös paikan valinnalla osuutta. Pisteiden rakentaminen ei olisi mahdottoman kallista, ja imagollisesti varmasti kannattaisi.

Kehitetään, ei tuhota, olemassa olevaa. Ei tuhlata rahaa turhaan. Suunnittelun pitää olla järkiperusteista, ei poliittisten ideologioiden johdattelemaa. Turvataan liiketoiminnan jatkuminen keskustan alueella. Kaikilla ei ole mahdollisuutta käyttää keskustan ulkopuolella olevia marketteja.

Olisiko mahdollista hoitaa ihan perusasiat ensin. Sitten tehdä jokin normaalijärkeen perustuva suunnitelma, jota ei tarvitse tehdä uusiksi parin vuoden välein. Esimerkki: mitä hyötyä oli Aleksin kivetyksen uudelleen latomisesta, oikeasti?

Kuinka monta kertaa Hämeenkadun ajosuunnat on vaihdettu viimeisen 20 v aikana? Miksi Aleksia alettiin "uudistamaan" ennenkuin tiedettiin, miten ihminen pääsee Möysästä urhkeskukseen ja takaisin?

Rahankäyttö:onko mieletön liikennevalotiheys sattumaa, suuruudenhulluutta vai jopa korruption seurausta? Miksi muutoksia tehdään ilman kokonaissuunnitelmaa, jokainen pienikin projekti kun maksaa joka tapauksessa satojatuhansia euroja?

Täysin turhaa rahanmenoa tässä taloustilanteessa näin pienessä kaupungissa. Keskustassa asiointi loppuu maksukykyisiltä ihmisiltä (jotka tulee autoilla). Keskityttäisiin nyt vaikka huumeongelman hoitamiseen. Näin järjettömiä ehdotteleville virkamiehille potkut!

En kannata tunnelia.Se on kallis.Nekin rahat voi käyttää järkevämminkin.

matkakeskukseen bussiterminaali jossa voi hypätä myös paikallisliikenteen busseihin

Hyvä kun bussit kiertää torin. Elämää!!! Mistä 100 milje uuteen ideaan????? Hullua!!!!!

Keskustaan pitää tarvittaessa kaikilla olla mahdollisuus päästä. Myös huonosti liikkuvat ja vammaiset, jotka tarvitsevat pääsyn palvelujen lähelle.  Isotkin ostokset pitää saada kuljetettua keskustasta pois.

Pyöräilijät eivät voi ajaa yhtään tätä sujuvammin ellei jalankulkua kielletä.  Kiemurrtelevat hitaat reitit lisäävät pakokaasupäästöj.  Vesijärvenkatu on tärkeä yhdyskatu pohjoisen ja eteläisen Lahden välillä, ei missään nimessä saa kaventaa.  Vihreällä aallolla saattaa päästä Kivistonmäeltä Launeelle asti, saastuttaa vähemmän kun ei tarvitse pysähdellä jatkuvasti.  Esim. Saimaankatu-Karjalankatu-Isopaavolankatu-Saksalankatu on monta kertaa hitaampi reitti pohjoisen ja etelän välillä.

Joukkoliikenteen eli arkisesti bussien siirtämisen Trionkulmalle Viime on viime hetkinä perustelu virkamiesten taholta,että Paavolaan keskittyvä opetus tarvitsee bussiliikenteen solmukohdan Trion edustalle. Tämä selvä, mutta eikö vaihtoehtona olisi, että heikompi kuntoisille opiskelijoille järjestettäisiin kuljetus keskustaa esim. Lasse linjaa vastaavalla tavalla. Matka Paavolasta lienee lähes 500 m.

On harvinaisen tyhmää ja lyhyt näköistä tehdä kauppatorista paraatikenttä itsenäisyypäiviä varten, kun samaan aikaan rakennetaan Ranta-kartanon laajaa asuinaluetta ja hotelli-uimahallikompleksia sekä suunnitellaan potkupalloareenaa. Siis, tässä tilanteessa ajetaan alas länsikeskusta ihan urakalla alas.

Demokratiassa enemmistö päättää ja tekee tarvittaessa myös joskus harkitsemattomat  päätökset. Mutta ei semmosta päätöstä vähemmistöstä kannata tukea, kuten eräs lautakunnan puheenjohtaja näyttää auton ratin takana menettelevän. Ja jos aikanaan tehty linja päätös on epäonnistunut, niin sitten tehdään uusia päätöksiä. Sitä sanotaan viisaudeksi.

On aivan mahdollista, että Jokimaalla hevosetkin tälle puuhalle nauraa.nim. Ränttylän Pekka

Kaikki tietävät, että Lahden väki vanhenee ja nyt heidät pantaisiin kävelemään ympäriinsä. Huoli tuntuu olevan vain nuorempien liikkumisesta nii kuin Paavolan kampukselta ei pääsisi kävellen tai pyörällä. Lahden vuoden turhake on ÄLYPYÖRÄTIE, sellaista tehdään, kun muuhun ei pystytä.

Aleksi olis ollut parempi ennen, nyt tosi huono, ei kannata käydä enää keskustassa, onneksi on kauempana hyvät parkkipaikat ja kaupat   (laune ja karisto)

Miksi ihmeessä halutaan kokonaan estää yksityisautoilu keskustassa? Kaupunki on elämistä varten. Täysin käsittämättömiä suunnitelmia. Kun keskustaan ei kohta pääse kuin bussilla niin siirrän suosiolla ostokset keskustan ulkopuolella oleviinmarketteihin. Sinne saa sentään vielä ajaa omalla autolla.

Likennevalot ovat Lahdessa oudot. Ei vihreätä linjaa. Vasemmalle käännyttäessä kääntyvä vihreä nuoli useissa risteyksissä. Katsokaa maallia Turusta. Kääntyä voi jos vastaan ei tule autoja. Vasta vihreä nuoli kertoo että vastaantulijaa ei tarvitse väistää. Autot seisovat nyt turhaan valoissa ja saastuttavat keskustan ilmaa.

Tutkimus sen osoitti, asuntojen hinnat laskevat huonon kaupunkisuunnittelun tuloksena. Vetovoima on hävinnyt, kiitos keskustan tukkimisen ja liikkeiden karkoituksen sieltä. Nyt tyhjää Trioa halutaan pönkittää bussien siirrolla. Lopettakaa huono työnne, asuntojen hinnat romahtaneet teidän takianne!

En ymmärrä minkä takia autoilua rajoitetaan keskustassa. Autojen määrä kuitenkin lisääntyy jatkuvasti. Tällä systeemillä ajetaan autoilijat etelä-Lahteen market alueelle, josta löytyy kaikki palvelut. Ei tämä ainakaan elävöitä keskustaa, eikö ole tehty yrityksille jo tarpeeksi vaikeaksi muutenkin. Ei ole kadunvarsiparkkeja, jotka ovat elintärkeitä yrittäjille, joka itsekin olen. Olen etsinyt liiketiloja keskustasta. Mutta EI, ei ihmiset tule asioimaan jos autoa saa lähelle.

Vuodessa on kuitenkin n. 7 kk talviaika ja pimeää. Asiakas ei talvella liiku kuin omalla autolla.

Esim. Trion edusta Aleksilla on katastrofi, joka perjantaiaamuna on yksi kaista pois käytöstä kun Cherin kalja-auto täyttää kadulta kun ei muualtakaan saa letkua ravintolaan.

Asun itse keskustassa mutta töistä lähtiessä asioin Launeella, vaikka haluaisin kuitenkin tehdä ostokseni matkan varrella keskustassa,

Aivan järjettömiä ja turhia tällaiset suunnitelmat! Kaupunki muutenkin rahapulassa. Keskusta-alue aiotaan näin kuihduttaa kokonaan. Kallis toriparkki jäisi tyhjilleen, kun autoilta kielletään keskustaan tulo. Millä huonojalkaiset ihmiset pääsisivät keskustan terveyspalveluihin ja kauppoihin, jos autoilla ei sinne pääse? Ja kaavailtu bussieterminaali on aivan liian ahdas paikka ja sijainniltaan huono, nykyinen systeemi paras, kun siinä päästään torille asti.  Suunnittelijoiden pitäisi kysyä myös  matkustajien ja bussikuskien mielipidettä, sekä muiden autoilijoiden. Tuntuu että suunnitelijat eivät itse kulje lainkaan autoilla keskustassa, koska edes ehdottavat näin järjettömiä suunnitelmia!

Olen autoton lähiössä asuva ikäihminen, joten kaupunkireissuni teen bussilla. Suunnitelma, jonka mukaan bussit eivät enää kiertäisi torin kautta, on pöyristyttävä. Torin tienoo on jo muutenkin autioitunut, torimyyjiä paikalla runsaasti vain markkinapäivinä. Tähänkö nyky-Lahti pyrkii? Miksi???

Nykymuotoinen nelikaistainen keskustan läpi kulkeva Vesijärvenkatu heikentää asiointikeskustan viihtyvyyttä meluineen ja saasteineen. Suuri osa tästäkin liikenteestä on läpiajoa, jolla ei ole mitään tekemistä keskustassa asionnin kanssa. Keskusta kuuluu jalankulkijoille. Kävelykatuihin panostaneisiin suomalaisiin verrokkikaupunkeihin verrattuna Lahden keskusta tuntuu moottoritien pientareelta. Myös ulkomailta, mm. Englannin keskikokoisista kaupungeista, löytyy useita esimerkkejä, miten keskustoja on saatu elävöitettyä rajaamalla keskusta autoliikenteeltä.

Asun itse Vesijärvenkadulla enkä usko, että näin suuri projekti on tarpeellinen. Ydinkeskustaa on auottu tarpeeksi viimeisen 10 vuoden aikana. Oma ehdotukseni olisi uudistaa esimerkiksi Rautatienkatua ja saada keskustasta Launeelle siirtyvän liikenteen painetta pois Vesijärvenkadulta.

Kannatan muutoksia siksi, että Vesijärvenkatu ei ole läheskään niin joustava ajoväylä, kuin suunniteltu Vuoksenkadun ja Saimaankadun kautta kierto. Koska nykyisellään on olemassa vaihtolippu, torille pääsisi kyllä sitä kautta länttä kulkevilla linjoilla. Samoin voisi harkita kaikkien vuorojen turhaa kiertelyä Matkakeskukselle. Trion kohdalla pystyisi linja-autoliikenteen järjestämään sujuvasti joka neljään ilmansuuntaan käyttämällä Aleksilla Vesijärvenkadun ja Kauppakadun välistä tilaa tähän ja etelä- pohjoissuuntaisen liikenteen voisi laittaa käyttämään Vesijärvenkadulla Aleksin ja Vapaudenkadun välistä tilaa.

Bussien siirtäminen torilta vaiheessa, jossa kaupunki on nimenomaan kasvamassa Rantakartanon suunnalla on huono idea. Vuoksenkadun tunneli on rahojen haaskaamista sanan varsinaisessa merkityksessä. Silläkin rahalla kun tukisi joukkoliikennettä ja pyöräily-ystävällisyyttä autoilu keskustassa vähentyisi luontevasti. Vesijärvenkadun voisi jollakin pitkällä aikavälillä katkaistakin yksityisautoilulta.

Kaupungin todellisten vetovoima - ja elinvoimahankkeiden kaavoitus junnaa paikallaan, kun vähäisiäkin kaavoitusresursseja käytetään tarpeettomasti näihin keskustan kehitystä jarruttaviin suunnitelmiin. Väen väkisin Lahdesta yritetään tehdä polkupyöräilyn Mekkaa, mikä ei Lahden elinvoimaa kohenna ja väkilukua kasvata. Vuoden lopulla valmistuvan kehätien yritysalueilla vallitsee syvä hiljaisuus. Nyt kaavoitusta pitää keskittää uusia asukkaita ja yrityksiä Lahteen tuoviin asemakaavoihin, muutoin hukka meidät perii.

Olen kysellyt nuorisolta ja mummoilta asiaa: kukaan ei kannata vuoksenkadun tunnelia, parkkihalleja, vesijärvenkadun sulkemista, tai keskustan kehää. Outoa, että virkamiehet tekevät suunnitelmia vastoin valtuutettujen päätöksiä. Jos suunnitelmat oli haudattu,niin kuka käski tekemään niitä veronmaksajien rahoilla? Keskusta ei saa elinvoimaa tai viihtyvyyttä noilla asioilla. Jos bussiterminaali siirretään, kuolee tori kokonaan. Nyt torilla edes vähän liikennettä kun ihmiset odottavat busseja. Persaukisen Lahden pitäisi pysähtyä miettimään mikä kaupungissa pielessä! Ei rahaa voi laittaa satojamiljoonia keskustan kehittämiseen,jos terveydenhuolto on petuperällä.Miten nuori haluaa jäädä opiskelujen jälkeen Lahteen? Siksikö että keskustaan pääseen vain pyörällä tai Vuoksenkadun tunneli on vai että lääkäriin pääsee silloin tarve on? Mikä viesti nuorisolle  annetaan jos välitetään enemmän kaduista kuin ihmisistä? onko oikein että viikonloppuisin joutuu lähtemään  omalla kustannuksella helsinkiin hoitoon,kun lahdessa ei ole hoitoa? Onko oikein että kadunhoitoon ja rikkaruohojen kitkemiseen liikenteenjakajista varataan 4 miljoonaa lisää rahaa? Ihmiset tekevät viihtyvyyden, ei keskustankehä.

Keskustan kehä on jo olemassa: Rauhankatu, Vapaudenkatu,Vesijärvenkatu ja aleksanterinkatu. Ja toriparkki valmiina. Ei tarvi tunneleita eikä bussiterminaalin siirtoa. Aivan järjetöntä puhetta ja veronmaksajien rahojen holtitonta rahan tuhlausta! Jääräpäiset suunnittelijat vaihtoon! Väestö ikääntyy eikä tulevaisuudessa kukaan kävelisi keskustan kehällä olevasta parkkihallista tai väärässä paikassa vesijärvenkadulla olevasta bussiterminaalista, kaupungin keskustaan! Lahden väestöennuste ei kasvata lahtelaisten lukumäärää eli tälläiset suurkaupunki suunnitelmat ei kuulu lahteen. Miten päättäjät ovat täysin toisella planeetalla kuin tavalliset lahtelaiset. Terveyden- ja sairaudenhoito saatava toimivaksi, päivähoitopaikat lähelle ja koulut terveiksi ennen kun teihin ja tyhjänpäiväsyyksiin laitetaan rahaa.

Tori on ihan hyvä paikka nyt busseille. Tyhmää laittaa rahaa trion eteen " bussi terminaaliin " . En tajua miksi pitää koko kaupunki saada sekaisin. Ja kun rahat on tiukilla ??? Miksi syytää tuollaisiin  niitä vähiäkin rahoja !!!!!

Ihan täyttä paskaa, anteeksi kielenkäyttö.

Tämänhetkinen tilanne on hyvä!

Veronmaksajien rahoja täytyy harkiten käyttää. Säästökuuria

Teiden pinnat kuntoon ja valaistus

NYKYSET ON OK

keskustan alueella ei liikennevalo-ohjauksessa ole järkeä, koska se pakottaa autot pysähtymään jonoihin ja jatkuvaan kiihdyttelyyn. Vanhan linja-autoaseman kohdalla kaistat ovat ahtaita ja paikoitellen sadevesi ei pääse pois, vaan muodostuu suuri lätäkkö

Jättäkää keskusta rauhaan. Sotkekaa puistot ennemmin.

Jos bussit ei kierrä toria niin keskusta kuolee kokonaan ja torikaupankin voi siirtää pois. Vanhemmat ihmiset käyttävät toria ja he eivät jaksa kantaa ostoksia Triion eteen tai veskulle. Muutenkin kaupungissa sorsitaan ikäihmisiä. Esim. Kaikilla ei ole älykännykkää ja tämän takia pysäköintikin on vaikeaa.

Vesijärvenkadun liikenne on mennyt tosi hurjaksi ja läheltä piti -tilanteita on päivittäin. Ainakin Matkakeskuksen puoleinen pää Vesijärvenkadusta tulisi rauhoittaa henkilöautoliikenterltä.

Sujuvuutta autoiluun, vihreät aallot kuntoon. Ikääntyvä väestö lisääntyy eivätkä ikäihmiset pyöräile. Rautatienkadulla autoilua voi vähentää ja tehdä siitä kunnon kävelykadun. Kaupungissa tehdään asioita nyt kompromisseina joka ei ole hyvä. Miksi matkakeskuksesta ei voinut tehdä riittävän kokoista sen sijaan että viereen tulee hotelli?

Näistä ainoastaan Aleksanterinkadun muuttaminen täysin autottamaksi (Veskun risteyksestä alkaen) kuulostaa järkevältä, koska sitä jo paljolti autoilijoiden toimesta vältellään. Lisäksi siitä tulisi hyvä jatkumo Kartanon alueelle, jolta olisi mainio pääsy Satamaan päin. Tosin tämä vaatisi mielestäni liikenteelle taas Vaparin ja Hämärin parantamista.

Muut ehdotukset ovat keskustan elinvoiman ja autoilevien (etenkin perheiden) kannalta huonoja ratkaisuja. Ihmiset haluavat päästä omilla autoilla kaupoille, kouluille ja päiväkodeille ja tämä tosia-asia on tuskin muuttumassa. Näillä uudistuksilla vain vaikeutettaisiin vain elämää, koska etenkään perheet eivät silti valitsisi muita liikkumismuotoja.

Bussien vaihto edelleen torilla. Bussit ajaisivat: Aleksi-Marolankatu -Vapaudenkatu (ei enää Rauhankadulle, helpottaisi toriparkkiin ajoa sekä  rauhoittaisi Rauhankatu/Vapaudenkatu risteystä). Tietenkin risteyksiä pitäisi muokata siten, että isot bussit mahtuvat kääntymään. Turistibussit voisivat siirtyä siihen Vapaudenkadulle. (nykyisen pysäkki C paikalle).

Vuoksenkadun tunnelista:

Vuoksenkadun tunneli teknisesti varmaan helppo toteuttaa, kaivetaan harju pois ja tehdään tunneli betonista.  Sitten peitetään tunnelin kansi taas kaivetulla soralla ja maisemoidaan ja rakennetaan tarvittavat katureitit (Oikokatu, Onnelantie, Tiirismaan kenttä, jne.)

Tunneli avaisi myös uuden yhteyden Kiveriöstä matkakeskukseen: Kiveriö-Kiveriön tunneli -Saimaankatu-Vuoksenkadun tunneli- VT 12 - Mannerheiminkatu-matkakeskus.

Toriparkista vielä:

Jotta toriparkki saataisiin kilpailukykyisemmäksi muihin P-halleihin nähden ja autoja pois kadunvarsilla, niin lyhytaikaista (0 - 2h) pysäköintihintaa voisi rukata vielä halvemmaksi, vrt. Sokos, Trio, Syke.

Lisäksi tarvitaan Siltapuiston P - talon saneeraus ja myös uusia P- taloja.

Terveisin autoileva ja pyöräilevä jalkamies.

Täysin älytön idea! Miten virkamiehet ja poliitiikot edes kehtaavat ehdottaa tuollaista! Kun lahtelaisten  terveyden hoito niin huonoa! Jotta keskusta saadaan ihmisiä, tulee pysäköinti olla ilmaista! Miksi rakentaa lisää pysäköintihalleja, jos siltapuisto ja toriparkki eivät täynnä?

Jalankulkijana, pyöräilijänä ja linja-auton käyttäjänä kannatan autoilun vähentämistä keskustasta. Ilma on usein tosi huonoa keskustassa autoilun aiheuttaman pölyn ja melun (ilmansaasteet)  takia, astmaatikolle etenkin.

Lahden kaupunki on käyttänyt suuria summia verorahoja muuttaakseen Aleksanterinkadun yksisuuntaiseksi. Tämä jätti-investointi on hankaloittanut paikallisten yritysten toimintaa toriparkin vähäisen käytön lisäksi. Sen jälkeen lahtelaisilta kysytään mielipidettä Aleksanterinkadun muuttamisesta joukkoliikennekaduksi eli lopetetaan henkilöautojen läpiajoliikenne kokonaan. Mielestäni tämmöisestä hankkeesta puuttuu logiikka, varsinkin kun puhutaan verovarojen käytöstä joita Lahdessa ei ole liikaa.

Aivan turhaa näpertelyä ja rahanmenoa. Keskusta kuolee pystyyn, jos sinne ei kivuttomasti autolla pääse ja pysäköinti maksaa mansikoita, mikä on jo nyt nähtävissä.

Nykyinen on miltein toimiva, tosin aleksi pitäisi saada kaksisuuntaiseksi, kuten oli ennenkin. Miksi tuhlata rahaa kehätiehen, vesijärvenkatu toimii moitteettomasti. Pysäköintilaitoksia toivon lisää, etenkin liikennekeskuksen alue on miltein sietämätön. Siltapuiston parkkitaloon väriä pintaan ja kaupunginsairaalan tontille iso parkkitalo maan alle.

Kaiken ylimääräisen läpiajo liikenteen vähentäminen keskustasta on kannatettava asia keskustan viihtyisyyden vuoksi.

Samalla kuitenkin on varmistettava, että keskustan läheltä ohimeno reitti pohjois- etelä suunnassa säilyy, koska nyt ainoa sellainen on Vesijärven katu.

Vesijärvenkadun muuttaminen kapeammaksi, ilman muuta korvaavaa reittiä ei tule toteutua. Tälläiset muutokset tekisivät mm. Mukkulan ja sataman ja Ankkurin alueen liikkumisen eteläosan suurilta kauppakeskus aluielta erittäin hankalaksi.

Jos korvaava reitti etelä-pohjois suunnassa löytyisi, voisi Vesijärnkadun kaventaa esim. kolmikaistaiseksi, jossa keskimmäinen kaista olisi molempien suunnan kaistojen ryhmittymis-kaista vasemmalle risteyksissä.

Tällöin jonoruuhkat risteyksissä vähenisivät, ja erillisille pyörätie järjestelyille tuli mahdollisuuksia.

Kävelijänä ihmetyttää punainen aalto liikennevaloissa ihan sama mihin suuntaan menee. Lenkkeilen keskustasta radiomäelle ja joka ikiseen liikennevaloon täytyy pysähtyä, eli ne vaihtuvat aina nenän edestä punaiseksi.

Aleksanterinkatu on jo hiljennetty siitä mitä ennen on ollut. Autoilijat ajavat muita reittejä jo riittävästi. Kavennuksen jälkeen moni välttelee keskuskorttelissa ajamista. Leveät suojatiet tekevät aleksilla ajamisen mahdottomaksi kun koko ajan joku hyppää eteen.

Bussien terminaalin tekeminen trion eteen on huono idea koska siinä on toimivat pysäkit, monen jatkoyhteys kuitenkin vaatii torille menemistä, meille tehtiin jo matkakeskus sitä varten että olisi lähempänä käytettyjä kulkureittejä.

Ketä varten keskusta on? Sinne ei saa mennä autolla eikä kohta bussillakaan. Trio kuolee muutenkin pystyyn kun home- ja huumeongelmaa ei oteta tosissaan. Ei siinä paljon pakotetut bussiterminaalit auta kun ei siellä ole mitään mikä vetää sisään.

Vesijärvenkatu ei lisää keskusten elinvoimaa vaikka siitä tekisi pyörätien. Keskusta on pienessä kylässä pieni vaikka sitä "toria" laajentaa hamaan tappiin asti. Eihän moni jaksanut tilapäistorillekaan käviellä torirempan aikaan.

Keskustan elävyys, elinvoima ja yritysten toimintaedellytykset on säilytettävä. Tämä tarkoittaa palveluiden helppoa saavutettavuutta. Jos keskusta eristetään, se ohjaa kaiken asioinnin Launeelle. Jo nyt itä-länsisuuntainen liikenne on kuristettu ahtaille väylille.

Lyhytaikaista kiekkopysäköintiä max 1h tarvitaan lisää ja Toriparkin hinnoittelua voisi säätää vähän asiakasystävällisempään suuntaan.

Olen kivijalkayrittäjänä Aleksanterinkadulla. Joka päivä asiakkaat kommnetoivat, kun liikkeen eteen ei pääse autolla. Asia vain on niin, että kivijalkakaupoille liikenne keskusta-alueella on elintärkeää. Mitä tekee henkilöautojen läpiajoliikenteen kieltäminen? Sen, että pienet kivijalkakaupat häviävät. Suurimman osan rahasta tuovat ne, jotka autoilevat, autoilevat Aleksanterinkatua, haluavat auton lähelle ja sitä kautta tulevat ostoksille. Kun nyt on jo paljon tyhjiä liiketiloja, tälläisen kautta niitä tulisi olemaan tuplasti enemmän. Kivijalkayrittäjien asiakkaat eivät ole kävelijöitä, ei pyöräilijöitä. Suurimmaksi osaksi he ovat autolla keskustassa töissä käyviä ihmisiä, jotka haluavat tehdä ostoksensa keskustassa. Autottomalla keskustalla ajetaan ne viimeisetkin sinne Karistoon tai Launeelle, niin kuin moni nytkin kertoo tekevänsä. Ko. päätös olisi ainakin oman liikkeeni surma, varmasti joutuisin lopettamaan. Tehkää nyt hyvät ihmiset jotain muuta, HYVÄÄ, sen eteen, että yrittäjyys helpottuisi. Omakohtaista vertailupohjaa on myös kävelykadulta, jossa ei autoliikennettä, siirtyessäni liikenteen täyttämälle Aleksanterinkadulle, myynti on melkein tuplaantunut. Että faktaa on takana.

Keskustan liikenne toimii ihan hyvin. En ole huomannut koskaan mitään isompia ongelmia. Itsekkin vanhana ja huonojalkaisena en voi kuvitella, että asioisin enää ollenkaan keskustan liikkeissä jos tämä tapahtuisi vielä jostain "kehä" pysäköinti laitoksista. Lahden keskusta ei ole näköjään vielä tarpeeksi hiljainen.

Vastustan koska uusi suunnitelma hävittää kivijalkakaupat keskustasta.

Nyt kun Trio on tuhottu palvelukeskukseksi niin miksi tuhota keskustan kauppiaiden elinkeino kokonaan Lahdessa?

Trion bussiterminaalissa ei ole tilaa ruuhka-aikana lähtöaikaa odottaville busseille. Nykyisin aamuruuhkan aikan hetken aikaa torilla  yhtaikaisesti 7-10 bussia .  (aikatasaus heilurilinjoilla).

1. Keskustan kehän ohittava reittihän on jo olemassa: Iso-Paavolank.- Laaksok.- Kannaksenkatu. Ei lisää liikennehaittoja Lotilan- Tiirismaankouluille ja lähistön päiväkodeille 2. Bussiterminaalihan on jo olemassa matkakeskuksessa. Tori pitää olla toisena vaihtopaikkana, kolmannenhan voisi perustaa Vapaudenkadulle Vesijärvenkadun ja Kauppakadun välille! 3. Suomessa on talvi/erityisolosuhteet puolivuotta, kalliiksi tulee kesän tekeminen.4. Toriparkkiin pitää päästä ajamaan Aleksanterinkatua pitkin!

Kaupungin läpi täytyy päästä ajamaan. Bussi terminaali on turha meillä on tori ja se toimii hyvin bussien terminaalina. Älkää nyt hyvät päättäjät tappaako koko keskustaa. Jos on paljon ylimääräistä rahaa laittakaa se kunnalliseen terveyshuoltoaan ja Lahden huume ongelmaan.

Ei missään nimessä Bussit saa pysyä torilla ja siellä hienossa matkakeskuksessa. Tällä toiminnolla keskusta kuolee!!!!

Triossa ei käy enää kukaan, joten miksi sinne pitäisi sijoittaa bussiterminaali? Tori ja kauppahalli eläväksi, kiitos!

Sujuva henkilöautoliikenne on Lahden etu sekä kilpailuetu.Nykyinen tilanne ei ole hyvä,jo nyt on tarpeettomasti hankaloitettu monelle välttämätöntä yritys/henkilöautoilua.Tästä kuolee keskusta ja sen yritykset.Jalankulku sekä pyöräily kyllä sujuu keskustassa,tilaa ei pidä ottaa pois autoilta.Tarpeettomat kavennukset hankaloittavat turvallista ja sujuvaa liikkumista sekä lisää vaaratilanteita. Pääliikenneväyliksi alunperin suunnitellut kadut ovat ymmärtämättömien mielestä muutettavissa autottomiksi jolloin asiointi nyt jo näivettyvän keskustan yrityksissä tehdään hankalaksi,mahdottomaksi jopa.Lisäksi liikenteen kuormittuminen pienille ja ahtaille sivukaduille lisää vaaratilanteita esim tuhansien koululaisten,tulevaisuuden veronmaksajien käyttämällä Kirkkokadulla&Hämeenkadulla.Olisi katseltava maailmaa hieman laajemmin;autioituneta keskustoja joita monissa suurkaupungeissa tapaa,on alettu elvyttää nimenomaan yrityksiä/liikkeitä ydinkeskustoihin houkuttelemalla.Meillä tehdään yritystoiminta keskustan lukuisissa liikehuoneistoissa kannattamattomaksi.Pyöräily on hieno asia.Kaikki vaan eivät Suomen olosuhteissa/välimatkoissa voi pyörällä taibussilla liikkua.Kannustaa voi kimppakyytejäkin

Luulisi, että nykyiset muutokset ovat riittävän kalliita, ettei tällaisiin jonnin joutaviin olisi rahaa. Kannattaisiko rahoja käyttää aivan muihin tarkoituksiin? Pysäköintitalo, matkakeskus ja ohitie..kyllä rahaa on haaskattu jo tarpeeksi!

aamuruuhkassa (tai sen tapaisessa juuri ennen kasia) Renkomäestä ajellessa ensimmäiset ensimmäiset liikennevalot joihin ei tarvitse pysähtyä ovat Prisman ja Cittarin välissä. Onko vihreä aalto mahdoton? Saksalankadun ja Nikkarinkadun valot ovatkin sitten jo surkeuden huippu.

Suunnitelmat ovat haihattelijavihreiden märkä uni.

Ajoneuvoliikennettä keskustassa ei ole nykyisin nimeksikään. Sille ei tarvitse tehdä yhtään mitään. Pyörille ja kävelijöille keskustassa on jo leveät bulevardit.

Jos torin ympäristö halutaan tyhjentää täysin elämästä niin sitten bussit voi viedä sieltä pois tukkimaan Trion edustan.

Jokainen esitetty suunnitelman kohta on täysin idioottimainen. Ikään kuin turhia rahareikiä kaupungilla ei olisi jo muutenkin.

Lahdessa ei ole ruuhkautunutta liikennettä. Jos keskusta ja torin alue halutaan mitenkään pitää elossa, on sen läheisyyteen päästävä niin busseilla kuin henkilöautoillakin

Pienet kadut kä elykaduiksi ja isot autoille

-Lahdessa on paljon turhia liikennevaloja (jalankulkijoille) esim trion edessä joudut tyylin odottaa 8min kun vittu siinä on 4-8 valot saatana. kun niitä' vois vain olla 1-2 valoja trioon. tai alikulku tunneli troilta trioon. Tämä helpottaisi kaikkia.

Polkupyörilläkö tavaraliikenne hoidetaa?

Hyvä esimerkki Rautatienkadun lastaus-silta(Sokos),

miten menee hankalaksi. Eikä kaupunkia pitäisi elävöittää, eikä siirtää palveluita kauemmaksi. Samoin vanhan matkahuollon risteysalue oli enne toimiva liikennejärjestely nyt sumppu. Järki käteen.

Järjetön idea, ituhipit taas yrittää päteä ja hiljentää lopullisesti keskusta-alueen.

Isojen investointien ja kaupunkirakenteeseen tehtävien merkittävien muutosten toteuttamista tulisi välttää, etenkin Vuoksenkadun tunnelin ja liikenneyhteyksien toteuttamista Mannerheiminkadulle. Ympäristön vaikutukset ei ole huomioitu melun ja ilmanlaadun osalta, esim. Lotilan ja Tiirismaan koulun osalta lainkaan. Tunnelin eteläisen sisäänmeno on suunniteltu juuri koulun rinnalle, ilman että riittäviä mahdollisuuksia estää melun ja ilmanlaadun vaikutuksia. Suunnitelmissa on tarkoitus siirtää katuosuuksia myös lähemmäs Lotilan koulua.

Liikenneverkko selvityksen VE2 vaihtoehdon osalta saavutetaan merkittävimmät muutokset joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen parantamiseksi, ilman merkittäviä investointeja kehätien saatavuuden toteuttamiseksi. Käytännössä Vesijärjenkadun autoliikenteen siirtäminen Vuoksenkatu-Saimaankadulle tarkoittaa uuden nelikaistaisen tien toteuttamisen Lahden kaupunkikeskustaan, jossa on erityisherkkiä alueita joita ei ole suunniteltu suunnitelmassa todettuihin merkittäviin ympäristövaikutuksiin, oppilaitokset/päiväkodit/asuminen. Lahden keskusta-alueen kehittäminen pystytään toteuttamaan nykymuotoisen Vesijärvenkadun kehittämistä hyödyntämällä, ml. terminaali.

Koko kaupungin kehittäminen hölmöilty, keskustan suunnitelma onneton.

Jos ei autolla pääse liikkeen eteen en käytä

Vuoksenkatua ei pidä mennä muuttamaan, siitä kärsii asukkaat ja koululaiset!

Vuoksenkatu ja Saimaankadun alkupää eivät sovellu lisääntyvälle liikenteelle, lisäksi Lotilan ja Tiirismaan koulujen viereen tulisi liian kova liikenne. Aleksanterinkadulle ei ole valitettavasti korvaavaa reittiä keskustassa, jos se suljettaisiin yksityisajolta.

Lahti ei ole Lontoo, keskustassa jo nyt aivan tarpeeksi tilaaja avaruutta, useimmiten tyhjyyttä täynnä torin alue. Kiitos epäonnistuneen kaupunkisuunnittelun. Kaupat siirtyneet pois keskustasta.