Lahtelaisille kesäyrittäjälle tarjolla 300 euron seteleitä

Kaupungin kesäyrittäjyyssetelit ovat nyt ensimmäistä kertaa jaossa Lahdessa, mutta paikalliset nuoret ovat työllistäneet itseään aiemminkin yrittäjinä. Lauri Valola pyöritti kesällä 2017 Mytäjäisten uimarannalla kioskia. Reetta Multanen

Tommi Berg

Lahtelaisilla nuorilla on nyt mahdollisuus hankkia itselleen kesätöitä perinteisestä kaavasta poikkeavalla tavalla. Kaupunki tukee ensimmäistä kertaa nuorten kesäyrittäjyyttä jakamalla 300 euron arvoisia kesäyritysseteleitä. Jaossa on yhteensä 40 seteliä, joiden saajat valitaan liikeideoiden toteuttamiskelpoisuuden perusteella.

– Millaiset ideat tahansa tulevat kysymykseen, nuorten omien mielenkiinnon kohteiden mukaan. Työn pitää toki olla lakipykälien mukaista ja nuorille sopivaa, Lahden 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Petra Kerkkä kuvailee.

Kesäyrittäjyys on tarkoitus toteuttaa niin sanotulla 4H-yrittäjyysmallilla, minkä ansiosta yrityksen perustaminen on nuorelle vaivatonta eikä vaadi ylimääräistä byrokratiaa. Nuori saa tarvittaessa tukea esimerkiksi markkinointiin ja hän voi halutessaan käyttää 4H:n tiloja.

– Nuoret eivät kuitenkaan ole työsuhteessa meihin, vaan he luovat itse oman työpaikkansa. Ansaitut rahat menevät myös kokonaan nuorille, Kerkkä kuvailee.

Nuorten yritysideoiden kirjo on yleensä hyvin laaja. 4H-yrittäjinä on nähty niin kesäkahviloiden pitäjiä, keppihevosten valmistajia kuin pihatöiden tekijöitä.

Ideointipajan järjestäjät voivat myös antaa vinkkejä sellaisesta toiminnasta, jolle he tietävät olevan kysyntää.

– Esimerkiksi lastenhoitopalveluita meiltä kysytään koko ajan, Kerkkä mainitsee.

Kesäyrityssetelit on suunnattu 13–28-vuotiaille nuorille.

– Etenkin alaikäisillä on ollut vaikeuksia hankkia kesätöitä perinteisellä tavalla. Tämä vastaa osaltaan siihen tarpeeseen.

Nuoret ovatkin kyselleet jo etukäteen yrittäjyysseteleistä. Vaikka kokeilu on Lahdessa uusia asia, muissa kaupungeissa vastaavista järjestelyistä saattaa olla kokemuksia jo vuosien ajalta.

– Tämän kokoluokan kaupungeissa kesäyrittäjiä on ollut ehkä noin 50, Kerkkä arvelee.

Seteleitä on mahdollisuus hakea torstain ideointipajoissa tai 4H-yhdistykselle lähetettävällä hakemuksella 6.3. mennessä. Kaupungin työllisyyspalveluiden edustajat valitsevat seteleiden saajat hakuajan umpeuduttua. Valituksi tulleet kesätyöyrittäjät osallistuvat koulutukseen, joka järjestetään 27.–28.3.

Nuoret saavat myös henkilökohtaista ohjausta yrityksen perustamiseen. Setelin ehtojen mukaisesti nuorten pitäisi onnistua hankkimaan yritystoiminnallaan ulkopuolista rahoitusta vähintään 50 euroa ja he sitoutuvat raportoimaan yrityksen toiminnasta annettujen ohjeiden mukaisesti.

4H-yrittäjyydessä vuotuinen liikevaihdon yläraja on 7 000 euroa, jolloin toiminta pysyy arvonlisäverottomana eikä muitakaan sivumenoja synny.

Kesäyrittäjyyshanketta ovat toteuttamassa yhteistyössä Lahden 4H yhdistys, Lahden kaupunki, Ohjaamo Lahti, Koulutuskeskus Salpaus ja Ladec.