Kiinteistöveroon korotus värikkään keskustelun päätteeksi

Näin kyseltiin kiinteistöveron korotusta vastustaneessa mielenosoituksessa kesäkuussa.

Lahden valtuusto vahvisti maanantaina odotetusti kiinteistöveron korotuksen ensi vuodelle. Käytännössä se tarkoittaa 30-100 euron vuotuista lisäkustannusta kotitaloutta kohden, asumismuodosta riippuen. Korotuksen myötä Lahti kerää lisää verotuloja vajaat neljä miljoonaa euroa.

Päätös oli odotettu, kun kaupunginhallitus oli päättänyt asiasta yksimielisesti jo viime viikolla.

Maanantain valtuustokokouksessa Francis McCarron (kok) teki esityksen veronkorotuksen perumisesta, mutta sai mukaansa vain viisi muuta valtuutettua (kokoomuksen Ville Lahtinen ja Lasse Järvinen, perussuomalaisten Kalle Aaltonen, Martti Mäkelä ja Tarmo Möykky).

Moni veronkorotuksen puolesta äänestänyt muistutti, että päätös ei ole mieluinen. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ilkka Viljanen (kok) korosti, että kaupunginhallituksen päätös oli kompromissi puolueiden kesken.

- Sitähän politiikka parhaimmillaan on, kompromisseja ja yhteistyötä. Kaikki merkittävät päätökset suomalaisessa yhteiskunnassa ovat kompromisseja, Viljanen muistutti ja sanoi olevansa huolissaan nykyisestä poliittisesta kulttuurista, jossa pyritään ulosmittaamaan nopeasti etuja.

- Ulosmittaajista tulee jossakin vaiheessa väistämättä poliittisia orpoja.

"Hävytöntä"

Viljanen muistutti, että veronkorotus on osa isompaa kokonaisuutta.

- Kun on kysytty, miksi ei ole tehty neljän miljoonan euron edestä menosäästöjä, tulee väistämättä olo, että ei ole perehdytty kokonaisuuteen kunnolla.

Francis McCarron totesi, että korotuksen taustalla on maan hallituksen tavoite, jonka mukaan kiinteistöveron osuutta kuntien veronkannossa korotetaan.

- Tuntuu hävyttömältä, kuinka kunnanisät ovat tarttuneet tähän mahdollisuuteen paikata mielikuvituksen puutetta, McCarron puuskahti ja ilmaisi huolensa Lahden vetovoiman ja työllisyyden puolesta.

- Istutteko joka ilta sänkynne vieressä rukoilemassa, että hyvät veronmaksajat ja yritykset eivät lähtisi kaupungista, kyseli McCarron.

- Kyllä!, kuului välitön reaktio kristillisdemokraattien ryhmän takarivissä istuvan Timo Räihän suusta.

Nurkassa?

Demareiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Jarkko Nissinen kehotti välttämään liian tiukkaa vastakkainasettelua menoleikkausten ja veronkorotusten välillä. Hän oli sitä mieltä, että liian tiukoilla näkemyksillä jokin ryhmä voi "maalata itsensä nurkkaan".

- Pahimmillaan neuvottelemattomassa prosessissa uhkana on, että velkaannutaan voimakkaasti. Esityksessä ei ole mitään muita vaihtoehtoja kuin irtopisteiden kalastelu, demareiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Nissinen arvosteli McCarronin esitystä.

McCarron ei hyväksynyt Nissisen näkemystä.

- Pidän hämmentävänä tällaista uhkailua, että jokin ryhmä maalaa itsensä nurkkaan, kun tekee äänestäjilleen lupaamaansa politiikkaa.

"Positiivinen henki"

- Onhan tämä vähän hassua. Orkesteri soittaa edelleen ja valtuutetut käyvät siellä korteillaan ilmaiseksi kuuntelemassa, kiteytti perussuomalaisten Kalle Aaltonen.

Demareiden Seppo Koskinen äänesti korotuksen puolesta, mutta käytti kriittisen puheenvuoron.

- En ymmärrä tätä korotusta enkä sitä, että tehdään ryhmäpäätös asiasta. Sen verran kapinallinen olen.

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Kaarina Suhonen totesi seuranneensa yllättyneenä valtuustosalissa käytyä keskustelua.

- Keskustelu käy kuumana eikä vastaa sitä positiivista henkeä, joka ryhmien välillä on ollut.

Keskustelu