Eero Vainio ehdottaa palkanalennusta johtaville virkamiehille

Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Eero Vainio (sd) sanoo olevansa tuskastunut nykyiseen tilanteeseen, jossa kaupungin säästötoimet kohdistuvat pienipalkkaisiin työntekijöihin, kuten kouluavustajiin ja kirjastotyöntekijöihin. Siksi hän heittää ilmoille ehdotuksen, jonka avulla myös kaupungin kallispalkkaisin johtoporras voisi osallistua talkoisiin.

- Kun kuukausipalkka menee yli 5 000 euron, leikataan tästä 5 000 euron ylittävästä osuudesta pois 30 prosenttia. Joku voi pitää ehdotusta populistisena, mutta kyllä mielestäni myös johdon pitäisi näyttää esimerkkiä, Vainio sanoo.

Vainio muistuttaa, että säästötalkoiden myötä esimerkiksi kouluavustajien työ on muuttumassa osa-aikaiseksi ja kirjastotoimesta ollaan vähentämässä kuutta kirjastovirkailijaa.

- Kaupunginhallitus leikkasi koulunkäyntiavustajien viikkotyötunteja kuudella. Nyt koulunkäyntiavustajien ennestään tosi pienet palkat pienenivät alkamaan 1 470 eurolla. On täysin kohtuutonta, että heitä lyödään eniten, joilla on jo ennestään pienimmät palkat

- Säästötoimet eivät kuitenkaan ole kohdistuneet johtajiin. Mielestäni ehdotus on varsin kohtuullinen. Jos johtava virkamies tienaa esimerkiksi 6 000 euroa kuukaudessa, laskisi hänen palkkansa 300 euroa.

Vainion mielestä kysymys on oikeudenmukaisuudesta ja kohtuudesta.

- Ei voi olla niin, että yksi rälssi suojaa asemaansa samaan aikaan kun yrittäjät kärsivät talouden alamäestä ja kaupungin pienipalkkaiset työntekijät leikkauksista.

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja heittää haasteen myös poliittiselle johdolle.

- Voisiko esimerkiksi kaupunginhallituksen päätoiminen johtaja nostaa vain vuosipalkkionsa, mutta ei kokouspalkkioita, Vainio kysyy.

Keskustelu