Lahti ja Nastola kasvavat yhteen kymmenessä vuodessa?

Kariston pientaloalueen venepaikkoja Kymijärven rantamaisemissa. Kuntaliitoksen jälkeen nykyisen Lahden ja Nastolan asuinalueet lähenevät toisiaan järven molemmin puolin. Sami Lettojärvi

Tommi Berg

Lahti ja Nastola kasvavat kuntaliitoksen jälkeen yhteen Kymijärven molemmin puolin. Käytännössä kyseessä on pitkä prosessi, joka ei tuo välittömästi radikaaleja muutoksia kaavoitukseen.

- Meillä on olemassa olevassa yleiskaavassa joitakin aluevarauksia Kymijärven pohjoispuolella. Nyt tekeillä olevan yleiskaavan luonnoksessa siihen ei ole tulossa merkittäviä muutoksia. Teemme selvityksiä ja asiaan palataan seuraavan yleiskaavakierroksen yhteydessä, arvioi Lahden kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilainen.

Seuraava yleiskaavakierros alkaa uuden valtuustokauden alkaessa vuonna 2017. Vaikka kuntaliitos on merkittävä asia maankäytön kannalta, ovat Lahti ja Nastola tehneet jo tähänkin asti tiivistä yhteistyötä ja olleet hyvin tietoisia toistensa suunnitelmista.

Nykyisen Nastolan puolella sijaitsevalle Kymijärven ja Kärkjärven väliselle alueelle on tulossa uusi Taivaanrannan asuinalue, jonka kunta ja alueen maanomistaja ovat yhdessä kaavoittaneet. Kuraston tilan noin 87 hehtaarin maille on tarkoitus toteuttaa arviolta 800 asukkaalle laadukas ja luonnonläheinen pientaloalue. Kaava-alueella on vajaat 240 rakentamispaikkaa.

- Alueen kehittäminen alkoi yleiskaavasta yli kymmenen vuotta sitten, ja viimeisten noin neljän vuoden aikana aluetta on viety asemakaavaan. Maa on ollut sukumme omistuksessa satakunta vuotta, kertoo maanomistaja Pär-Gustaf Relander.

Taivaanrannan alueen tonteista on myyty tähän mennessä kaksi, ja kymmenestä tontista on tehty varaus. Kolmesta asuinalueesta ensimmäisenä aloitetaan Kannaksen rakentaminen.

- Suurimmalla osalla alueesta on rakentamisvalmius ensi syksynä. Jos päästään rakentamaan vielä tämän vuoden puolella, niin ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan Kannakselle ehkä jouluna 2016, Relander heittää tyylipuhtaan arvauksen.

- Asukkaita on kuitenkin viimeistään vuonna 2017.

Taivaanrannan alue rajoittuu yli kolmen kilometrin matkalta Kymijärven ja Kärkjärven rannoille. Rannat jätetään pääosin virkistyskäyttöön.

Taivaanrannan isähahmo on Pär-Gustafin isä Harald Relander. Hän lähti viemään ideaa korkealuokkaisesta pientaloalueesta ensimmäisenä eteenpäin.

- Isäni lähti ajamaan määrätietoisesti myös yleiskaavaa. Minä otin hankkeesta vetovastuun - yhteistyössä isäni kanssa - kun aluetta ryhdyttiin asemakaavoittamaan, Pär-Gustaf Relander kertaa.

Lahden kaupungin maakaupoista vastaava kaupungingeodeetti Juha Helminen uskoo, että yksityinen Taivaarannan hanke ja nykyisen Lahden alueella sijaitseva Karisto täydentävät toisiaan.

- En näe näitä kilpailevina alueina. Taivaanrannassa ollaan lähempänä ranta-asumista, joka kohdistuu omalle segmentilleen. Karistossa on tarjolla ehkä tavallisempaa omakotiasumista palveluiden äärellä.

Kariston valttina Helminen näkee sijainnin suhteellisen lähellä Lahden keskustaa.

- Kyllä pientalorakentamisen painopiste tulee Lahdessa jatkossakin olemaan Karistossa.

Kymijärven eteläpuolella nykyinen Villähteen alue on jo suhteellisen tiiviisti rakennettu. Helminen ennakoi, että tulevina vuosina lähimpänä Lahtea oleva Villähteen Vappulan alue ja Karisto lähestyvät toisiaan.

- Karistossa on nyt 1 700 - 1 800 asukasta ja sitä on tehty kymmenen vuotta. Sillä perusteella voi karkeasti arvioida, että noin kymmenen vuoden kuluttua alueet voivat olla melko lähellä toisiaan.

Keskustelu