Yrttilaatikot ja konsertit vaudittamassa nuorten työllistämistä

Inspis-nuoriin kuuluvan Annabella Lemetyisen työtehtäviin on kuulunut mm. yrttilaatikoiden maalaaminen.

Tommi Berg

Tämän kesän aikana ympäri keskustaa ja Pikku-Veskun aluetta ilmestyy värikkäitä yrttilaatikoita. Niiden tekijöinä ovat Inspis ry:n kautta kautta työllistet nuoret.

Tänä kesänä Inspis pystyy tarjoamaan kaupunkitalkkari-toimintansa kautta työkokemusta noin 15 nuorelle. Yrtti-ja vihanneslaatikot ovat yksi esimerkki toimintaan liittyvistä kekseliäistä rahoituskeinoistta. Yritykset voivat ostaa oman ulkoasunsa mukaan väritetyn laatikon 150 euron korvausta vastaan. Sillä rahalla Inspis-nuoret myös huolehtivat istutuksen kunnossapidosta syksyyn asti.

- Rahat menevät käytännössä nuorten palkkoihin, sanoo Inspiksen puuhamiehiin kuuluva Jukka Remahl.

Yksi Inspiksen työllistetyistä on Annabella Lemetyinen, joka on ollut Inspiksen palkkalistoilla helmikuun puolivälistä alkaen.

- Työvoimatoimistosta tuli osoitus. Tämä tuntui hyvältä vaihtoehdolta, kun saa tehdä asioita käsillään ja tiesin myös Inspiksen toiminnasta ennestään, sanoo pari vuotta sitten verhoilijaksi valmistunut Lemetyinen.

Hän on ollut maalaushommien lisäksi mm. järjestelemässä Inspiksen toteuttamia tapahtumia ja näyttelyitä.

Inspiksen työllistämien kaupunkitalkkareiden palkkaamista voi kuka tahansa rahoittaa joukkorahoituksen periaatteella toimivan mesenaatti.me-sivuston kautta.

- Viime vuonna saimme noin 6 000 euroa. Tavoite on tänä vuonna sama, Remahl toteaa.

Inspis-nuorten työn jälki näkyy kesän aikaan myös Pikku-Veskulla järjestettävissä konserteissa. Seuraava näyttävämpi tapahtuma nähdään kuitenkin Niemen satamassa sijaitsevalla Suomen moottoripyörämuseolla jo tämän viikon lauantaina. Siellä järjestetään Inspis Spray Day, nuorten työllistämistä tukeva hyväntekeväisyystapahtuma. Tapahtumaan on tulossa paikalle Suomen spray- ja kynäruiskumaalareiden parhaimmistoa. Ohjelmassa myös livemusaa, jota tarjoilee ”Lahden oma reggae-tähti” Raappana (klo 20) ja päivän mittaan esiintyy monta tunnettua DJ:tä. Paikalla myös maalimyyntiä ja buffetti. Päivän ohjelma alkaa jo klo 10 ja päättyy klo 22.

Fakta

Lahtelainen nuorisotyöttömyys lukuina

Huhtikuussa Lahdessa oli 1 272 henkilöä alle 25-vuotiasta työhakijaa. Se on 157 henkilöä enemmän kuin vuosi sitten ja 224 henkilöä enemmän kuin kaksi vuotta sitten.

Vuoden 2008 huhtikuuhun verrattuna alle 25-vuotiaita työttömien määrä on kasvanut 782 henkilöä eli 128 prosenttia.

Nuorisotyöttömien määrä on kasvanut suhteellisesti eniten vuodessa Kuopiossa (+34,6 %), Joensuussa (+24,3 %) ja Porissa (+22,5 %), Lahdessa kasvua oli 14,1 %. Vain Kouvolassa alle 25 -vuotiaiden työttömien määrä väheni.