Herrasmannissa lämpenevät Lahden ainoat yleiset saunat

Sinikka Schnorpfeil saunoo Herrasmannissa joka viikko. Heidi Salminen

Heidi Salminen

Vaikka lämpötila ei tänä kesänä ole montaa kertaa saavuttanut hellelukemia, on Lahden Alasenjärvellä sijaitsevalla Herrasmannin uimarannalla silti riittänyt väkeä.

- Veden lämpötila on kuitenkin kohonnut jo yli kahteenkymmeneen asteeseen. Tämä onkin yksi Lahden lämpimimmistä uimarannoista, Herrasmannin ulkoilualueen viikkoisäntä Mika Etola kertoo.

Herrasmannin ulkoilualuetta hoitavat Herrasmannin karavaanarit. Parinkymmenen jäsenen joukko hoitaa leirintäaluetta talkoovoimin ja vaihtaa viikkoisäntää viikoittain.

- Tykkään leirintäalue-elämästä. Asun kesät täällä, vaikka minulla on asuntokin ihan tässä lähellä, Etola kertoo.

Herrasmannin ulkoilualueelta löytyvät myös Lahden ainoat yleiset saunat. Avoimia saunavuoroja järjestetään kolme kertaa viikossa, keskiviikkona, lauantaina ja sunnuntaina. Viiden vuoden ajan järjestetyt saunavuorot ovat olleet koko ajan suosittuja.

- Täällä on paljon vakiosaunojia. Olen käynyt täällä jo monta vuotta vähintään kerran viikossa. Tänä vuonna ensimmäinen kerta oli toukokuussa, vakiosaunoja Sinikka Schnorpfeil kertoo.

Ulkoilualueella on viidentoista ja kahdeksan hengen öljylämmitteiset saunat, jotka lämmitetään yleistä käyttöä varten. Lisäksi rannalta löytyy neljän hengen puulämmitteinen sauna, jonka voi vuokrata yksityiskäyttöön.

- Kaikkia saunoja on kuitenkin mahdollista vuokrata myös yksityiskäyttöön, Etola selventää.

Monien Herrasmannissa vierailevien mielestä 60-luvulla rakennetut rantasaunat ovat paikan sielu. Vähintään kaksi kertaa viikossa saunovat Eero Mäkelä ja Heino Hemmi ovat samaa mieltä.

- Tämä on ihanteellinen paikka, oikea paratiisi! Olen käynyt täällä jo vuodesta 1973, Hemmi kertoo.

Saunojat kertovat, että 2000-luvun alussa järjestettyjen löylykilpailujen lahtelaiset osallistujat kävivät usein Herrasmannissa harjoittelemassa.

- Silloin isäntä sääti saunojen lämmöt tulikuumiksi kilpailijoita varten, Etola kertoo.

Herrasmannin karavanalue on matkailijoiden keskuudessa suosittu. Etola kertoo, että alueen nelisenkymmentä asuntovaunupaikkaa ovat usein lähes täynnä.

- Esimerkiksi viikonloppuna järjestetyt ravit ja Summer Up -festivaali toivat tänne paljon matkailijoita.

Vakiokaravaanareiden lisäksi monet kerran alueella vierailleet palaavat Herrasmanniin toistekin. Myös vierailijat kauempaa, kuten Oulusta ja Imatralta, löytävät tiensä leirintäalueelle.

- On täällä ollut matkailijoita myös Venäjältä ja jopa Koreasta, Etola kertoo.

Yleiset saunavuorot 3.6-30.8. keskiviikkona klo 14-18.45, lauantaina ja sunnuntaina klo 14-16.45. Herrasmannin ulkoilualue, Herrasmanninkatu 20.

Keskustelu