Japanilaisessa rakentamisessa ei elvistellä - näyttely Pro Puussa heinäkuun loppuun

Monimutkaiset puuliitokset ovat piilossa rakenteiden alla. Heidi Salminen

Heidi Salminen

Pro Puu -gallerian kesän näyttely esittelee japanilaisia perinnetyökaluja, puuliitoksia ja valokuvia. Näytteillä on myös filmejä eri työvaiheiden rakennusprosesseista. Näyttelyesineet ovat lainassa Japanin Kobessa sijaitsevasta Takenaka -työkalumuseosta, jonka kokoelmissa on yli 26 000 työkalua. Lahdessa museon valtavasta kokoelmasta on nähtävillä 180 japanilaisen puusepän tyypillisesti käyttämää työkalua.

- Vanhojen perinteiden arvo ymmärretään japanilaisessa kulttuurissa. Modernin rakentamisen rinnalla myös vanhat tekniikat ovat edelleen käytössä, Pro Puu -gallerian toiminnanjohtaja ja näyttelyn koordinaattori Markku Tonttila kertoo.

Perinteisiä rakennustekniikoita harjoitellaan mestarien opastuksessa, ja temppelipuusepäksi valmentautuminen vie vähintään 15 vuotta. Esimerkiksi liitosten rakentamiselle on tarkat vaatimukset.

- Liitokset ovat todella monimutkaisia, mutta ne suljetaan rakenteiden sisään, jolloin ne näyttävät yksinkertaisilta. Rakentamisessa ei elvistellä, vaan tärkeintä on kestävyys.

Painotuksena puuseppyys

Tonttilan mukaan Lahdessa ei ole aikaisemmin esitelty japanilaista puutyökulttuuria yhtä laajasti. Näyttelyesineet aloittavat kierroksensa Lahdesta ja jatkavat syksyllä Jyväskylään ja Helsinkiin.

- Näyttelyiden teemat ovat kuitenkin erilaiset ja osa esineistöstäkin vaihtuu, Suomen käsityön museon intendentti Mikko Oikari kertoo.

Lahden näyttelyssä korostuu luontevasti puusepän työ. Tonttilan mukaan näyttely sopii kesäksi hyvin vilkkaaseen satamaan.

- Uskon, että tämä kiinnostaa suurta yleisöä. Lahdessa on lisäksi paljon puualan harrastajia ja ammattilaisia.

Kestäviä perinteitä

Kaikilla näytteillä olevilla työkaluilla on oma nimensä sekä erityinen käyttötarkoitus. Japanilainen puuseppä valitsee talttansa tai sahansa tarkkaan esimerkiksi työtavan ja puulajin perusteella.

- Työkalut voivat olla todella vanhoja, koska niitä hoivataan, eikä viskota. Voin kuvitella, että työkalut ovat mestareille todella henkilökohtaisia ja tärkeitä, Tonttila kuvailee.

Vaikka työkalut voivat olla sata vuotta vanhoja, ei sama pitkäikäisyys aina koske japanilaista rakentamista.

- Japanissa esimerkiksi Kioton alueella on uskontoon liittyvä tapa, jonka mukaan temppeli rakennetaan kahdeksikymmeneksi vuodeksi ja sen jälkeen puretaan esineistöineen. Tämän jälkeen tilalle rakennetaan uusi temppeli, Tonttila kertoo.

Temppelin purkaminen ei kuitenkaan liity siihen, että rakennus ei olisi kunnollinen, sillä Tonttilan mukaan kestävyydestä ei tingitä.

- Tällainen tapa ylläpitää perinteitä. Samalla myös uudet sukupolvet oppivat perinteistä rakentamista .

PUU & PERINNE - japanilaisia

työkaluja, liitoksia ja valokuvia

8.6.-31.7.

ma-pe 10-17, la 10-14

Pro Puu -galleria, Satamakatu 2 A

Keskustelu