Tässä on Kivistönmäen kesäparatiisi - 40 vuotta täyttävän taloyhtiön asukkaat yhä innoissaan vanhoista omenapuista

Rinteeseen kätketty salaisuus lähellä keskustaa. Asikkalankatu 36:n asukkaat ovat perinteisesti viihtyneet puutarhamaisessa tunnelmassa. Talossa on vielä jäljellä kolme alkuperäistä asukasta vuodelta 1975: oikealla olevan pöydän äärellä istuvat Pertti ja Raili Saviranta sekä Ritva Määttänen.

Tommi Berg

Kivistönmäen maisema näyttää nykyään hyvin erilaiselta kuin vuonna 1975. Osoitteeseen Asikkalankatu 36 tuolloin valmistunut kerrostalo oli vielä melko harvinainen ilmestys niillä nurkilla. Asikkalan Kartanoksi nimetyn talon lähinaapurustossa oli vielä useita omakotitaloja puutarhoineen ja lähellä menevän Saimaankadun toisella puolella oli Veljekset Mantere Oy:n teollisuutta.

Tuon jälkeen on tapahtunut paljon. Kaupunki on kasvanut Paavolan suuntaan, lähietäisyydelle on tullut niin markettia, kirjastoa kuin kaupunginteatteria. Jotain on pysynyt kuitenkin ennallaan. Vanhan omakotiasutuksen jäljiltä olevat omenapuut ja puutarhamainen ilme ovat edelleen olennainen osa rinteessä sijaitsevan kerrostalotontin ilmettä.

Tämä on selvästi ylpeyden ja ilon aihe pitkäaikaisille asukkaille, jotka viettivät tällä viikolla taloyhtiönsä 40-vuotisjuhlaa.

- Tämä on kuin paratiisissa, ei täältä mihinkään pois malta muuttaa, toteaa talon alkuperäisiin asukkaisiin kuuluva Raili Saviranta.

- Ja naapuritkin ovat mukavia, täydentää myös alkuperäisasukkaisiin kuuluva Ritva Määttänen.

Asukaskunnan puuhaihmisiin kuuluva Maisa Manninen kiteyttää tilanteen lähes samaan tapaan kuin Kärkölän kunta omassa markkinointilauseessaan.

- Tämä on kuin maalla kaupungissa.

Markkinointi olisikin ollut tarpeen aivan taloyhtiön alkuaikoina, sillä uudet asunnot kävivät tuolloin hitaasti kaupaksi. Aikalaisten muistelut muistuttavat mielenkiintoisella tavalla nykyistä tilannetta, jossa keskustan uusissa taloissa on huomattava määrä myymättömiä asuntoja.

- Tuolloin asuntoja oli pitkään tyhjillään. Joskus vuonna 1980 niitä sitten alkoi mennä kaupaksi, muistelee alkuperäisasukas Pertti Saviranta.

Hänen oman arvionsa mukaan tilanne johtui mm. tuolloisesta korkotasosta, asuntolainoista sai maksaa yli kymmenen prosentin korkoja.

Paikka sinänsä oli alusta asti houkutteleva, ainakin sen perusteella mitä talon iäkkäin asukas Sirkka-Liisa Järvinen, 92, muistelee.

- Tässä näkyi paljon omenapuita. Sanoin monta kertaa ohi mennessämme miehelleni, että tähän me sitten muutamme, kun palaamme Lahteen, muistelee talossa 32 vuotta asunut Järvinen.

Paluumuutto Varkaudesta Lahteen tuli aikoinaan lopulta ajankohtaiseksi ja pitkäaikainen suunnitelma toteutui, kun Järvisen mies jäi eläkkeelle.

Yhteishenkeä

Asikkalankadun taloyhtiössä on tapahtunut monelle vanhalle kerrostaloyhtiölle tyypillinen kehitys. Alkuvaiheessa talossa oli paljon lapsiperheitä, nykyään enimmäkseen iäkkäämpiä asukkaita ja vain muutama lapsiperhe.

Nykyisten asukkaiden kesken taloyhtiössä näyttää olevan hyvä yhteishenki, mistä tämän viikon 40-vuotisjuhla kaikkine ohjelmanumeroineen on vain yksi esimerkki. Asukkaat kokoontuvat kesäaikaan joka keskiviikko taloyhtiön grillille, juhannuksen kynnyksellä järjestetään perinteisesti lauluiltoja ja vuoden vaihtumista juhlitaan myös yhdessä.