Tässä on Vuoden positiivisimmat lahtelaiset

Toni Putulan ja Heidi Kivinen kehittämä Support Your Local -tuotemerkki on levinnyt Lahdesta muihin suomalaisiin kaupunkeihin ja myös ulkomaille. Tommi Berg

Tommi Berg

Vuoden positiivisimmaksi lahtelaiseksi on tänä vuonna valittu yrittäjäpariskunta Heidi Kivinen ja Toni Putula. He pyörittävät Petit St Louis -nimistä putiikkimyymälää Rautatienkadulla. Kivinen ja Putula ovat lisäksi elävöittäneet lahtelaista kaupunkikulttuuria järjestämällä design-kirppiksiä, joilla myydään Second hand -tuotteita, sekä ruokapäivätapahtumia.

Putula ja Kivinen ovat kannustaneet myös muita ryhtymään sanoista tekoihin. He ovat lanseeranneet Petit Support -stipendin. Stipendin voi saada paikallisuuden nimissä tehdystä työstä, ahkeruudesta tai näkemyksellisestä toiminnasta. Nyt jo useisiin Suomen kaupunkeihin ja muutamiin Euroopan maihin levinnyt Support Your Local -tuotemerkki on alun perin Putulan ja Kivisen käsialaa.

- Olemme hyvin otettuja. Tuntuu hyvältä, että on huomattu, mitä on tehty. Rahalla voi tietysti aina mitata menestystä, mutta ihminen tarvitsee toisenlaisia palkintoja, pohtii Toni Putula.

Kivinen täydentää miehensä ajatusta ja muistelee, miten yritys muutti pari vuotta sitten isosta liiketilasta Aleksanterinkadun ja Vesijärvenkatu kulmasta Rautatienkadun mäkeen huomattavasti pienempään liiketilaan. Perinteinen St Louis Store muuttui tuolloin Petit St Louis -nimiseksi putiikiksi.

- Silloin pyöritettiin isompia rahoja, mutta se tuntui enemmän työltä. Nyt tuntuu, että työn ilo on löytynyt uudelleen, Kivinen toteaa.

- Nyt on ollut enemmän aikaa ajatella ja toteuttaa ajatuksia, Putula komppaa.

Vaikka kauppiaspariskunnalle on ehtinyt tapahtua parissa vuodessa paljon mielenkiintoista, pelkkää ruusuilla tanssimista yrittäjien arki ei ole ollut. Alkuvuonna he joutuivat sulkemaan Aleksin varrella Pankinportissa sijainneen Bluestore-myymälänsä. Pariskunnan puheista on kuitenkin turha edes hakemalla hakea valitusta tai olosuhteiden syyttelyä.

- Se on sisäsyntyistä ja luonteessamme. Olemme päättäneet, että emme vaivu epätoivoon ja apatiaan, Kivinen painottaa.

- Valittaminen voi lämmittää hetken ja tuoda energiaa, mutta se ei tuo ratkaisuja, lopulta vain nihkeän olon myös itselleen, Putula toteaa.

Palkitun pariskunnan haastattelu kokonaisuudessaan keskiviikkona 2.9. ilmestyvässä Uudessa Lahdessa. Tänään myönnetyn positiivisuustunnustuksen ohella julkistettiin perinteisesti myös lahtelainen Arjen sankari. Tänä vuonna kyseisen tunnustuksen sai kortteliliigan kantava voima Jarmo Ropponen. Raati totesi Ropposen osoittaneen positiivista asennetta ja kunnoitettavaa omistautumista tehtäväänsä.

Vuoden positiviisimman lahtelaisen valinnan järjestävät Positiivarit Oy ja Nuorkauppakamari yhteistyökumppaneineen. Viime vuonna Vuoden positiivisimmaksi lahtelaiseksi valittiin Kari Härkönen eli rap-artisti Brädi.

Keskustelu