Lahden vanha kyläkoulu tarjoaa puitteet luovuudelle

Lahden vanhassa kyläkoulussa on työskennellyt vuosien mittaan 26 taiteilijaa - heistä 17 on mukana näyttelyssä ja 11 löysi tiensä ”luokkakuvaan”. Aatu Raninen

Aatu Raninen

Taide ja urheilu paiskaavat hetkittäin mielenkiintoisella tavalla kättä Lahden vanhan kyläkoulun taiteilijatalossa. Silloin tällöin luomistyötä nimittäin säestävät Svinhufvudinkadulle Urheilukeskuksesta kantautuvat kisakuulutukset.

Jo vuonna 1873 rakennettu vanha kansakoulun rakennus sijaitsee jäähallin vieressä ja jää metsän katveeseen, mutta toiminta seinien sisällä on ollut vilkasta. Talo on vuosien varrella toiminut työväenopistona ja lastentarhana, ja sittemmin vuodesta 1992 Lahden Taiteilijaseuran käytössä.

Työtilan se on tarjonnut jo 26 taiteilijalle, joista suurin osa on nyt mukana Galleria Uuteen Kipinään kootussa yhteisnäyttelyssä. Näyttely myös valottaa osaltaan lakkautettavan taideinstituutin merkitystä kaupungille, ovathan kaikki talossa työskennelleet taiteilijatkin sieltä valmistuneet.

Yhä koulun tuntua

- Elämä talossa on syklittäistä. Silloin kun jollain on näyttely tulossa, niin muut tietävät olla vähän hissun kissun, sillä siinä vaiheessa töitä tehdään joskus yötä myöten, kuvailee Eija Pii elämää Lahden kylän koulussa.

Erilaiset päivärytmitkin tulevat hyvin esiin, tietää aamuvirkuksi tunnustautuva Minna Kähkönen. Lastenhoito ja muut velvoitteet asettavat työskentelylle omat raaminsa.

- Historian tuntee talon tunnelmassa, liitutaulutkin ovat yhä seinällä, Kähkönen kertoo.

Pii uskoo, että talon hengellä on tiedostamaton vaikutus myös töihin.

- Jos paikassa on hyvä olla, niin silloin syntyy myös parempia teoksia kuin angstissa. Ja entisenä opettajana tietenkin nautin kun saa edelleen käydä koulua ja kirjoittaa muistilistoja liidulla, Pii nauraa.

Vanhaa valoa

Taiteen alojen valikoimaakaan omalla saarekkeellaan sijaitseva ja siten Lahden kylän palostakin selvinnyt talo ei ole rajoittanut. Näyttelyssä esillä on muun muassa maalauksia, piirustuksia, akvarelleja ja installaatioita.

- Talon työtilojen hienoimpia puolia on vanhoista ikkunalaseista sisään aaltoileva valo, Pii kehuu.

Syyskuun kuudenteen asti esillä olevaa näyttelyä ovat tukeneet kaupungin kulttuurikeskus ja Kauno ry. Taiteilijat ovat erityisen hyvillään siitä, että peräti 17 taiteilijaa saatiin näyttelyyn mukaan.

- Annoimme näyttelykutsuun vapaat kädet töiden valintaan. Yhteisenä nimittäjänä on kyläkoulu ja useimmat työt ovatkin talossa asumisen aikana valmistuneita, Kähkönen taustoittaa.

Näyttelyjakso 6.9. asti

Galleria Uusi Kipinä

Kymintie 1

Avoinna: ti-pe klo 12-18,

la-su klo 12-16