Turo Koponen haluaa tanssiharrastukseen myös pojat ja keski-ikäiset

Turo Koponen on myös koreografi, tuorein meriitti on kesäkuinen showtanssin SM-kulta, jonka Hot Clubin opettajista koostunut ryhmä nappasi hänen koreografiallaan.

Marjaana Kontu

Tanssi mielletään monesti nuorten ja notkeiden harrastukseksi, mutta Hot Club -liikuntakoulun tanssiopettaja, koreografi Turo Koponen on eri mieltä:

- Kaikenikäiset ovat tervetulleita, tanssitaustasta riippumatta. Itse vedän esimerkiksi +-40-ryhmää, joka on ihan oma suosikkini, koska sinne aikuiset tulevat tanssimaan ilon takia, ei liian tosissaan.

Tässä ryhmässä ideana on pitää hauskaa ja hikoilla.

Juuri tanssin ilo on Koposelle opettajana tärkeä.

- Kaiken a ja o on, että tanssi on hauskaa. Kaikki muu unohtuu tanssisalissa.

Hän on itsekin Hot Clubin kasvatti ja ehtinyt tehdä komean uran tanssijana muun muassa televisiossa ja teatterimusikaaleissa. Koponen on myös seitsenkertainen suomenmestari show- ja discotanssissa sekä opiskellut tanssia Lontoota myöten.

Hän aloitti tanssiharrastuksen alle 10-vuotiaana Joutsenossa, mutta pienellä paikkakunnalla tanssiva poika oli kummajainen. Lahteen muutto toi harrastukseen uutta draivia, ja Hot Clubista hän sai myös kimmokkeen kilpa- ja ammattilaislavoille.

Välillä hän kouluttautui myös hiusalalle, mutta lopulta tanssi vei voiton.

- Piti miettiä, missä sydän on ja se on aina kuitenkin ollut tanssissa - ja Hot Clubilla, juttelee tänä syksynä vanhan tanssikoulunsa opettajaksi paluun tehnyt mies.

Hot Clubissa on oppilaita nelivuotiaista yli kuusikymppisiin, ja tarjolla laaja kirjo eri tanssilajeja show- ja street-tansseista balettiin ja nykytanssiin.

Koposen sydäntä lähellä on discotanssi, jonka hän Hot Clubiin palattuaan halusi ehdottomasti ottaa opetusohjelmaansa.

- Discon suosio on päässyt vähän notkahtamaan. Laji on muuttunut viime vuosikymmeninä paljon, itsekään en melkein tunnistanut sitä, kun viiden vuoden tauon jälkeen menin katsomaan kisoja.

- Aikaisemmin musiikin tulkinta oli discon ydin, nyt se lähentynyt kilpa-aerobicia. Kun iskuja on 145 minuutissa, se vaatii kovaa kuntoa.

Nuorten ykkössuosikkeja ovat street-tanssit ja vogue.

- Myös twerkkaus pitäisi varmaan ottaa opetusohjelmaan, Koponen pohtii.

Hot Club oli 1980-luvulla Suomen uranuurtaja showtanssiopetuksessa. Enää Lahtea ei Koposen mukaan mielletä tanssin edelläkävijäksi. Tanssikaupungin profiilin nostamiseksi pitäisi hänestä tehdä hartiavoimin töitä.

- Enemmän pitäisi olla näkyvillä tanssitapahtumissa ja kilpailuissa. Hyviä opettajiahan täällä on, ja tulossa paljon nuoria lahjakkuuksia.

Näkyvyyteen ympäri Suomen Hot Club aikookin satsata. Myös poikien ja miesten houkuttelu tanssitreeneihin olisi Koposesta tärkeää, sillä tanssiva mies on edelleen harvinainen näky ryhmissä.

- Ennakkoluuloja valitettavasti yhä on. Tanssikoulujen pitää vain markkinoida itseään miehille ja viedä tanssia kaduille ja kouluihin.

Keskustelu