Mustavalkoinen naisnäkökulma

Eeva Honkanen toi Afrikasta hengellisyyden,  mutta ei värejä.

Eeva Honkanen inspiroitui afrikkalaisten hengellisestä suhteesta luontoon.

Aatu Raninen

Galleria Uusi Kipinä esittelee näyttelyjaksollaan neljän naistaiteilijan töitä.

Nastolasta kotoisin oleva ja sittemmin kansainvälistynyt Eeva Honkanen on tuonut näytille suurikokoisia mustavalkoisia tussitöitään. The Experience of Existence -näyttely on hänelle ensimmäinen Lahdessa, vaikka hän kävikin täällä kansanopiston kuvataidelinjan.

– Yritän aina tehdä pientä ja maltillista, mutta jotenkin kuvien koko aina paisuu, Honkanen sanoo.

Hauskan yksityiskohdan näyttelytilaan tuo pienen taskuvihkon sivu, jossa on yhden työn luonnos. Valmiiden töiden koko mitataan metreissä.

– On aika meditatiivista uppoutua työn pariin viikoiksi ja unohtaa ympäröivä maailma, Honkanen sanoo.

Luonnon läheisyyttä

Koon lisäksi kuvat ovat runsaita ja kirjaimellisesti ilmeikkäitä silmineen ja suineen. Jokainen muoto tuntuu johtavan johonkin kasvonpiirteeseen ja töistä voi hahmottaa lukemattomia kerroksia.

Töiden taustalla on kuitenkin paljon enemmän kuin vain monimutkainen tussipiirros.

– Vuosi sitten tein matkan Länsi-Afrikkaan taiteilijaresidenssiin, joka sijaitsee Beninissä. Heti ensimmäisen viikon aikana tunsin, että luonto on sikäläisille ihmisille todella vahvasti läsnä, Honkanen kertoo.

Reissu oli hänelle kuin aikamatka Pohjolan luonnonuskontoihin ja -jumaliin, jotka ovat nyky-Suomessa jääneet jo enemmän tarinan tasolle. Osa afrikkalaisista elää siinä maailmassa edelleen, esimerkiksi voodoota harjoitetaan koko kansan uskontona ja kohtalon usko on vahva.

Kun Suomessa torilta haetaan marjoja ja perunoita, on sikäläisellä torilla myynnissä uskonnollisia tavaroita.

– Olin siellä ulkopuolinen, joten saatoin tarkastella heidän kulttuuriaan etäältä, ikään kuin taiteena. He todella uskovat, että puut, kasvit ja jopa kivet ovat yhtä lailla elollisia olentoja, Honkanen kertoo.

Tarkkaa Afrikan kuvausta Honkanen ei pyrkinyt tekemään. Värimaailmakin on räiskyvän sijaan askeettisen mustavalkoinen, mikä toisaalta tuo ilmeitä ja olentoja vahvasti esiin.

– Ympäristö oli groteskia ja suomalaiseen makuun liioittelevaa, se sopi hyvin omaan tyyliini, Honkanen toteaa.

Uutta tekniikkaa

Näyttelyjaksolla nähdään myös Nanna Hännisen valokuvia, Tanja Koistilan piirroksia ja veistoksia, sekä Mirja Kurrin metallitöitä.

Kurrin näyttelyn nimi on Kuule tyttö! Tekniikka on itse kehitetty: hän luo hitsaamalla ja polttamalla peltilevyyn kuvan muotoja ja sävyjä. Kuvat ja niissä esiintyvät hahmot pohjautuvat valokuviin. Kurri käsittelee yhdessä kuvasarjassa leikkisää tyttömäisyyttä ja toisessa sarjassa masennuksen raskautta (kuvassa).

– Masennus koetaan yleensä henkisenä tilana, mutta se on myös hyvin fyysistä. Pienistäkin teoista muodostuu suuria koettelemuksia, Kurri taustoittaa.

 

Näyttelyjakso 18.10. asti

Galleria Uusi Kipinä

Kymintie 1

Avoinna: ti-pe klo 12-18,

la-su klo 12-16

Keskustelu