Palaavatko matkakeskuksesta kaadetut puut synnyinsijoilleen?

Aseman puille uusi elämä Pro Puun näyttelyssä.

Rautatieaseman odotustilassa voisi olla tällainenkin penkki, johon ilmettä tuovat puun värivaihtelut. Työn nimi on Treesome.

Aatu Raninen

Erilaisten rakennushankkeiden tieltä on Lahdessa raivattu paljon kaunista ja historiallista, mutta kyllä täällä myös välitetään.

Pro Puu -yhdistyksen nokkamies Markku Tonttila kiittelee kaupunginpuutarhuri Hannu Neuvosta siitä, että matkakeskuksen työmaalta kaadetut vanhat puut jäivät elämään kalusteissa, jotka muodostavat Pro Puu -gallerian tämän kuun näyttelyn.

– Onneksi kaupungin vihertoimessa oli näkemystä kysyä meiltä. Ilmoitin heti, että haluamme kaikki ne puut käyttöön, Tonttila kertaa.

Rautatieaseman ympärillä olleet jalavat, saarnit, lehmukset ja tammet kaadettiin pari vuotta sitten, sahattiin ja kuivatettiin. Sen jälkeen yhdistyksen Woodism-jaoston muotoilijat ja puusepät alkoivat jatkojalostaa niistä julkisten tilojen tuotteita.

Hyvästit viattomuudelle

Woodism-jaosto on erikoistunut paikallisten puisto- ja pihapuiden talteenottoon ja uniikkien huonekalujen valmistukseen.

Projektin punainen lanka on siinä, että kätten töille toivotaan ostajaa kaupungin, ratahallintokeskuksen tai rakennusliikkeen taholta, jotta puukalusteet sijoitettaisiin kohta valmistuvaan matkakeskukseen tai esimerkiksi teknisen viraston tiloihin BW Toweriin.

– Olemme halunneet, että puun oma olemus jää merkittävään rooliin, Tonttila esittelee.

Tilan seinällä roikkuu kaarnasta aseteltu reliefi ja puun haarakohtaan syntyneet kellotaulut, projektin hukkapalatkin kelpasivat valaisimeksi ja pöydäksi.

Jämerämpää kalustoa puolestaan edustaa halkeillut tukki, josta muotoutui pitkä penkki. Yhden nojatuolin nojan särmä jää tarkoituksella vajaaksi, mikä tekee siitä uniikin kappaleen.

– Yleensä teollisessa valmistuksessa väistellään oksat ja pikkuviat. Näissä ne on nostettu esiin ja tuotu esiin puun oma koristeellisuus.

Vahva Lahti-sidos

Näyttelyn veikeämpää puolta ovat Tapio Anttilan ja Hinni Soinin kaappikellot, jossa tavanomainen aikavyöhykkeiden esittäminen ja kellotaulut asettuvat hauskasti puun haarakohtaan. Tapio Kangasniemen ohuesta liimalevystä vesileikattu seinäkello taas tuo nuorekkuutta ja voisi sopia sarjatuotantoonkin.

Tonttilan mukaan myös puun ja valaistuksen yhdistäminen on tulossa vahvasti.

– Siinä on vielä paljon tehtävää. Mielestäni valaisimia voisi suunnitella kiintokalusteinakin, eikä irrallisina tavaroina.

– Valaisin on myös tuotteena järkevä ja helpommin vietävissä ulkomaille, Kangasniemi lisää.

Näyttelyssä olevien tuotteiden sidos synnyinsijoilleen rautatieaseman nurkille on kuitenkin vahva. Pro Puu kirjasi ylös mistä kohtaa mikäkin puu kaadettiin ja mihin tuotteeseen raaka-aine päätyi. Todisteeksi puun alkuperästä kalusteisiin on tulossa myös upotetut laatat.

– Toivottavasti matkakeskuksen päälliköt innostuvat asiasta ja puut pääsevät kalusteiden muodossa takaisin oikeaan kotiinsa, Tonttila toteaa.

 

Rautatieaseman puut

Näyttely 30.10. asti Pro Puu -galleriassa,  Satamakatu 2 A. Avoinna ma-pe klo 10-17, la 10-14

Keskustelu