Taiteilija läsnä joka viivassa

Piirrä nyt! -näyttely esittelee suomalaista nykypiirustusta taidepiirtämisestä performanssiin.

Marjaana Kontu

 

Nykypiirustuksen monet kasvot esittäytyvät Lahden taidemuseon upeassa, uudessa näyttelyssä.

Piirrä nyt! -näyttely on Suomessa ensimmäinen uutta suomalaista piirustusta näin kattavasti esittelevä näyttely.

Näyttelyssä voi tutustua suomalaiseen nykypiirustukseen laajalla skaalalla, mukana on niin piirrettyä animaatiota, taidepiirtämistä kuin performanssejakin. Suurimmat piirrokset ovat seinän kokoisia - ja onpa mukana polkupyörälläkin piirrettyä taidetta.

Näyttely jatkaa sarjaa, jolla taidemuseo on esitellyt suomalaista nykytaidetta maalauksesta veistokseen ja valokuvaan. Se on toteutettu yhdessä Rovaniemen taidemuseon, Lahden taiteilijaseuran ja Suomen taidegraafikoiden kanssa. Mukaan kutsuttiin kaikkia suomalaisia ja Suomessa asuvia taiteilijoita.

Idean isän, kuvataiteilija Jaakko Rönkön mielestä on korkea aika nostaa piirustus näkösälle.

- Jokainen taiteilija piirtää, silti piirtäminen on Suomessa marginaalissa eikä esillä. Ajattelin, että tällaiselle on tilausta.

- Piirtäminen on tyhjentymätön aihe ja oleellinen osa ihmiselämää: jokainen meistä piirtää syntymästä lähtien. Meikkaaminenkin on piirtämistä.

Lahti on hänestä oiva paikka näyttelylle.

- Täällä Suomen Taidepiirtäjien loistava kokoelma, jossa on Suomen kultakauden parhaita teoksia Hugo Simbergistä Gallen-Kallelaan. Ne ovat liian harvoin esillä.

Rönkkö oli oikeassa, näyttely sai innostuneen vastaanoton: tarjolle saatiin 840 teosta yli 300 taiteilijalta, joukossa niin veistäjiä, taidemaalareita, graafikoita kuin elokuvatekijöitäkin.

Mukaan valittiin 101 teosta 55 taiteilijalta, juryn muodostivat Rönkön ohella sarjakuvataiteilija Hanneriina Moisseinen sekä amanuenssi Maija-Riitta Kallio taidemuseosta. Rönkkö kiittää teosten korkeaa tasoa ja Moisseinen on samaa mieltä.

- Puhuttelevuus syntyy siitä, että piirtämisen taustavoimana on niin paljon rakkautta ja intohimoa. Joka viivassa on taiteilija ollut läsnä.

Moisseinen muistuttaa aivotutkijoiden todenneen, ettei piirtäminen voi olla koskaan täysin mekaanista.

- Siihen liittyy aina henkilökohtaisia muistoja ja kokemusmaailmaa, se tekee siitä mielenkiintoista.

Helsinkiläisen Anna Tahkolan Suuri aalto -teos sai kimmokkeen Ukrainan sodasta. Hänelle taide on yhteiskunnallista.

- Elämähän on yhteiskunnallista, en voi taiteilijana siitä erottautua, hän pohtii.

Hän sanoo tekevänsä ihmisyyttä käsittelevää taidetta.

- Koen olevani humaani työskentelijä taiteessa.

Hän piirtää lyijykynällä, Suuri aalto -teoksessa hän hyödynsi myös graffitijauhetta ja pyyhekumia.

- Piirustustaide on kansainvälisesti se nouseva taidemuoto, mutta Suomi on hidas reagoimaan uusiin asioihin. Piirustus on tutkimisen ja sanomisen tekniikka. Se on Suomeenkin tervetullutta, koska se tuo erilaista kuvaa kuin maalaustaide, summaa Tahkola.

Lahtelaisittain kiinnostava on tamperelaisen Tuomo Rosenlundin tussiteos Mallaskatu Lahti syyskuu 2015, johon taiteilija tuli ikuistaneeksi palan kadonnutta kaupunkikuvaa, sillä kyseinen talo on sittemmin purettu.

Hän kertoo usein matkoillaan kiertelevänsä piirustuskirjan kanssa vieraissa kaupungeissa ja piirtävänsä satunnaisia, pysäyttäviä kohteita.

- Piirrän ”tee se mitä näet” -pohjalta, se on hyvin rentouttavaa. Silloin olen hetkessä, paikasta jää vahva muistijälki, tuoksut ja äänetkin muistaa.

Originaalipiirros on näyttelyssä suurennettu seinän korkuiseksi, mistä tekijä on otettu.

- Ekaa kertaa työni on näyttelyssä näin isona!

Lahdessa näyttely on esillä 23.1.2016 saakka ja jatkaa sen jälkeen Rovaniemen taidemuseoon.

Piirrä nyt! - Nykypiirustuksen monet kasvot Lahden taidemuseossa (Vesijärvenkatu 11 A) 23.1.2016 saakka. Museo on avoinna ti, to, pe klo 9-17, ke klo 10.30-19, la klo 11-17.