Nikke Ankara: "Jaan mieluummin hyvää kuin paskaa oloa"

Vuosi sitten Nikke Ankaralla meni kovaa – liiankin kovaa. Debyyttialbuminsa julkistuksen ollessa käsillä hän tuntee olevansa elämässään vahvemmalla pohjalla. Aatu Raninen

Aatu Raninen

”Lopetin sekoilun se oli parasta ikinä / mut kerro kuka vois rakastaa pipipäät / joka on hiljainen ja outo ku pää on jumissa / pelkkii painajaisii mä nään mun unissa.”

Nikke Ankaran lokakuussa julkaisema kappale Värifilmi kelaa läpi vajaan vuoden takaisia tapahtumia. Joulun tienoilla lahtelaisräppäri katosi muutamaksi päiväksi, kun päihteiden täyteinen elämäntyyli ja mielenterveysongelmat syöksivät miehen psykoosiin.

- Oikeastaan käsittelen enemmän sen jälkeistä elämää: mitä se toi tullessaan ja miten vaikeaa oli taistella elävien kirjoihin, Nikke kertoo seesteisestä ja melko surumielisestäkin kappaleesta.

- Alkuvuodesta söin aika paljon rauhoittavia. Olin henkisesti aika motissa ja saatoin joka yö nähdä painajaisia, että joku tapetaan tai juoksen karkuun jotain. Biisi on avautumista ja sen asian purkamista.

KYMPPI TÄYTEEN

Synkkyyteen Nikke Ankara - oikealta nimeltään Niiles Hiirola - ei kuitenkaan ole vaipunut. Debyyttialbumi Nikke tulee kotiin on valmis, huomenna perjantaina hän nousee lavalle kotikaupungissaan ja artistin elämä maistuu taas hyvältä.

- Levyä väännettiin aika kauan, pari vuotta. Fiilis on hyvä ja levyllä on sellaista kamaa, että luulen räpin ystävien diggaavan siitä.

Kymmenen kappaleen albumilla puolet on aiemmin julkaistuja sinkkuja, puolet uusia tuotoksia.

- Mukana on pari uutta ”bängeriä”, joissa räpätään kovaa. Loput uusista ovat hyvän mielen biisejä.

- Jaan mieluummin hyvää kuin paskaa oloa kuulijoille. Tietysti synkemmissäkin vesissä välillä mennään, mutta tykkään eniten rallattelusta, Nikke hymyilee.

Hän myös arvostaa Happoradion keulahahmo Aki Tykin suoritusta Värifilmi-kappaleella, mutta muita feattaajia levyllä ei vielä kuulla.

- Tää eka albumi on mua itseäni, sen puolesta ei ole mitään ylläreitä. Biisejä on syntynyt aika hyvään tahtiin, kakkosalbumillekin on jo pari sinkkuehdokasta varastossa, Nikke raottaa.

"OLEN KAMELEONTTI"

Niken taustat ovat ns. freestyle-rapissa, joka on hetkessä improvisoituna eräänlainen hiphopin kuningaslaji. Kun tuottajana vielä operoi hittimaakari Henri ”MGI” Lanz, syntyy kappaleita yhdessäkin yössä.

- Usein saavun studiolle ja Henkalla jotain biittejä tarjolla. Otan pari kotiin mukaan ja kirjoittelen niihin sanat, joskus on äänitetty kappale heti seuraavana päivänä, Nikke kertoo.

- Henkka on todellinen visionääri, sen neuvoja kun kuuntelee niin aina biisi muuttuu parempaan suuntaan.

Jäljittelemätön ja tunnistettava tyyli on usein hyvän artistin merkki, siinä Nikke Ankara on jo jossain määrin onnistunut. Tyyli on nimensä mukaisesti ankara.

- Kun on nuoresta pitäen freestailannut ja treenannut tosi paljon eri flowta, niin siitä se tyyli on kehittynyt. Se on nopeeta sylkemistä niissä biiseissä missä räpätään kovaa.

Nopeimmillaan tahti liikkuu siinä rajoilla, että tykityksestä vielä saa selvää.

- Ei pidä olla liian nopee, mutta kuulostaa siistiltä kun vähän kipittelee. Olen kuitenkin vähän sellainen kameleontti, tyyli vaihtuu biisistä toiseen, Nikke arvioi.

LÄHENSI VÄLEJÄ

Syksyn harmauden keskellä hän kertoo saavansa positiivista energiaa vanhempiensa ja kavereidensa tapaamisesta, kahvittelusta ja muusta rennosta oleskelusta. Kesällä Nikke veresti jalkapallotaitojaan Kortteliliigassa.

- Ne taidot on skidisti ruosteessa... Vielä Reippaan B-junioreissa olin todella nopea laitalinkki. En nyt ihan Ronaldinho pallon kanssa, mutta juoksin vain ohi, Nikke nauraa ja tapailee Reipas on rautaa -kannustuslaulun sanoja.

Kesästä lähtien viikonloput ovat olleet täynnä keikkoja, mutta nyt tahti ei enää huimaa päätä. Nikke uskoo tietävänsä paremmin mitä tekee.

- Arvostan sitä jengiä, jotka minua tukivat silloin heikolla hetkellä. Lähennyimme perheen kanssa ja olen ollut enemmän yhteyksissä ihmisiin kuin aiemmin. Olen nyt niin vahvalla pohjalla, ettei ole mitään pelkoa sairastumisesta uudelleen.

Perjantaina hän aikoo pistää pystyyn kunnon bileet Kasisalilla ja Tivolissa.

- Siistiä päästä vetämään keikkaa junnuille Kasisalilla, missä joskus ennen itekin katteli yleisöstä lavalle. Nyt tehään vaan kovasti hommia ja keikkaa, Nikke katsoo lähitulevaisuuteen.

Nikke Ankara keikoilla Lahdessa perjantaina: ikärajaton keikka Kasisalilla (Sammonkatu 8) Rap vol. 6 -tapahtumassa klo 18-21, mukaan mahtuu 400 ensimmäistä nuorta. Myöhemmin K18-keikka Tivolissa (Vapaudenkatu 13).

Kommentoi