Parisuhdevalmentaja näkee lahtelaisparien ongelmat läheltä

Kuten ihminen, on jokainen parisuhdekin oma uniikki tapauksensa. Sinikka Kiviluoman parisuhdevalmennuksessa ongelmien taustoilta löytyy kuitenkin usein samoja keskeisiä syitä.

- Kaikilla pareillani nousee esiin tarve tulla suhteessa ymmärretyksi, hyväksytyksi ja arvostetuksi omana itsenään. Ja erityisesti niin, ettei toinen yritä kouluttaa kumppanistaan jotain muuta kuin mitä on, Parisuhdekoulua Lahden Karistossa pitävä Kiviluoma sanoo.

Arkisista asioista, kuten kotitöistä, riiteleminen on hänen mielestään vain jäävuoren huippu, jossa pinnan alla on täyttymättömiä tarpeita, odotuksia ja pettymyksiä.

- Monesti taustalla on tunne, ettei kumppani arvosta. Eilinen pari kertoi, että heillä imuroidaan kahteen kertaan. Ensin imuroi toinen ja sitten toinen eri tavalla, kun työn jälki ei kelpaa, Kiviluoma kertoo.

Kapuloita rattaisiin heittää yhä useammin myös ajankäyttö.

- Liian moni kumppani jää kakkoseksi työlle, harrastuksille tai nettilaitteille. Kiireeseen vedotaan helposti, mutta ihminen kuitenkin järjestää aikaa sille minkä kokee aidosti tärkeäksi.

Kiviluoma, 48, on pohjakoulutukseltaan filosofian maisteri ja opettaja. Hänen oma parisuhteensa on kestänyt 20 vuotta eri vaiheineen. Hän on myös kouluttautunut laajasti elämäntaidon ja parisuhdevalmennuksen saralla, sekä työskennellyt pitkään viestintätehtävissä.

Niinpä valmennustyylikin on vuorovaikutukseen painottuva ja ratkaisukeskeinen.

- Monet tulevat terapian ja kirkon parineuvonnan jälkeen kokeilemaan jotain muuta. En ole psykoterapeutti enkä neuvo tekemään suhteessa tietyllä tavalla, mutta opetan hyviä käytäntöjä, joilla suhdetta voi hoitaa ja kehittää vuorovaikutustaitoja.

Parisuhdekoululla on palveluita moniin eri tilanteisiin, esimerkiksi nuoren parin opetteluun, pitkän suhteen kipinän lämmittelyyn ja tietenkin todellisten kriisien käsittelyyn, eroonkin. Kotiläksyjäkin koulusta annetaan ”oppituntien” lisäksi, mikäli pari niin haluaa.

- Ratkaisukeskeisyys on sitä, että kun ongelmatilanne on kohdattu, on tärkeää saada tietää miten siitä voidaan jatkaa eteenpäin. Valmennan laajalla otteella ja käytän erilaisten menetelmien parhaita tapoja. Jos yksi tapa ei toimi, niin kokeillaan toista, Kiviluoma sanoo.

Vuorovaikutustaidot ratkaisevat sen, miten parisuhteessa väistämättä eteen tulevat riidat ja muut karikot pystytään parisuhteessa yhdessä kohtaamaan ja korjaamaan.

- Onnellisia suhteita ei synny, ne rakennetaan. Suhde tarvitsee jatkuvaa ylläpitoa. Sitä varten on opittava puhumaan ja kuuntelemaan, se on se lyhyin tie toisen lähelle, Kiviluoma tähdentää.

- Ja on uskallettava käsitellä suhdetta ja tunteita, ei vain käytännön asioita. Joskus parit toteavatkin parin tunnin session jälkeen, etteivät ole kymmeneen vuoteen puhuneet näin paljoa tunteistaan.

Parisuhdevalmentaja näkee myös elämänvaiheiden vaikutuksen. Nuoret vasta harjoittelevat suhteessa uutta tilannettaan, ja usein tytöt ovat poikia paremmin harjaantuneita ihmissuhdetaidoiltaan. Vanhemmilla pareilla kipuilua aiheuttaa yhdessäolo lasten muutettua pois kotoa, sekä kummankin puolison muuttuminen ihmisenä vuosien saatossa.

- Ja siinä välissä ovat sitten eronneet ja uusioperheet. Moni huomaa, että samat ongelmat seuraavat suhteesta toiseen, Kiviluoma lisää.

- Hyvä nyrkkisääntö on, että suhteessa menee hyvin, jos tuntuu siltä. Herätyskello soi jo, jos ei tunnu hyvältä. Pitkään yhdessä olleita pareja yhdistää kyky hyväksyä erilaisuutta ja muuttumista, sekä läsnäolo kaiken kiireen keskellä. Hyväkin suhde kuihtuu vähitellen hoitamattomana, Sinikka Kiviluoma linjaa.

Kuka?

parisuhdevalmentaja, Solmuja parisuhteessa -parineuvoja ja ryhmäohjaaja Sinikka Kiviluoma pitää Parisuhdekoulua Lahden Karistossa

lisätiedot www.parisuhdekoulu.com

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä