Aydin Asaad löysi opiskelusta keinon kotiutua Lahteen

Syyriasta Lahteen tullut Aydin Asaad opiskelee sosionomiksi. Kielikin on jo niin hyvin hallussa, että hän on toiminut arabian kielen opettajana suomalaisille aikuisopiskelijoille. Aatu Raninen

Aatu Raninen

- Suomalaisuus on antanut minulle ainakin rauhallisuutta ja tarkkuutta. Täällä ei ole mihinkään kiire, mutta sovituista aikatauluista on pidettävä kiinni, sanoo Aydin Asaad, joka valittiin viime vuoden päijäthämäläiseksi aikuisopiskelijaksi.

Asaad, 35, lähti kesällä 2007 Syyriasta ja matkusti Lahteen. Tuolloin kyse ei ollut sotapakolaisuudesta vaan vaimon luo muuttamisesta, mutta huolena oli silti uuteen maahan sopeutuminen ja työelämän mukaan pääseminen.

Asaad ei jäänyt laakereilleen lepäämään - reilun kahdeksan vuoden aikana hän on opiskellut kolmessa oppilaitoksessa ja neljäntenä kouluna meneillään ovat sosionomin opinnot Lahden ammattikorkeakoulussa. Valmistuminen häämöttää parin vuoden päässä.

- Se olisi minulle sopivin työ, ja uskon myös työllistyväni nopeasti siihen ammattiin, kotimaassaan alakoulun opettajana työskennellyt Asaad uskoo.

- - -

Ensimmäisenä Lahdessa oli tietenkin opittava suomen kieli. Pian saapumisensa jälkeen Asaad meni kansanopistoon yhdeksän kuukauden kielikurssille. Sen käytyään hän suuntasi maahanmuuttajien ammattiin valmistavaan Valko-koulutukseen, jossa ajatus sosionomin urasta kirkastui.

Ammattikorkeakouluun pääsy vaati kuitenkin useamman yrityksen ja epäonnistumisen.

- Kävin sillä aikaa metallialaa Salpauksessa, koska siinä kielitaito ei ollut yhtä tärkeää ja isälläni oli Syyriassa metallifirma, jossa olin oppinut perusasiat jo nuorena, Asaad kertoo.

Kesätöitäkin alalta löytyi, mutta pidemmän päälle Asaad totesi työskentelevänsä mieluummin ihmisten kuin koneiden kanssa. Sitä varten hän kävi lisää kielikursseja, ammattikorkeaan valmentavan koulutuksen ja päätyi vielä Diakonialaitoksen nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajan linjalle, josta valmistuikin kahdessa ja puolessa vuodessa.

- Kaikki nämä vuodet olen koko ajan opiskellut jotain ja ollut myös samaan aikaan töissä.

Työtä tarjosi myös Salpaus, jonka iltakoulussa Asaad opetti kolme vuotta arabian kieltä suomalaisille aikuisopiskelijoille. Kurdi on hänelle äidinkieli, arabia taas koulussa opittua.

- - -

Tällä hetkellä Asaad panostaa perustamaansa ravintolaan ja kaitsee vaimonsa kanssa kolmea pientä poikaa, mutta päämäärä sosionomin ammatista siintää vahvana.

Suomen koulutusjärjestelmästä hän kiittelee opettajien ammattitaitoa, sekä opiskelun vapauksia ja mahdollisuuksia.

- Opettajat ja koulujen henkilökunta ovat tehneet opiskelusta mukavaa. Syyrian koulumaailmassa opettaja on liiankin suuri auktoriteetti, täällä opetus on enemmän yhteistyötä, Asaad kokee.

Itseään hän ei pidä erityisen ahkerana, nopeampiakin opiskelijoita on kuulema ollut.

- Luulin palkintoa ensin sähköpostin perusteella roskapostiksi, mutta uskoin sitten kun tuttu opettaja soitteli asiasta, Asaad vitsailee.

- Myöhemmin kuulin, että valinta oli ollut helppo, koska monesta koulusta ehdotettiin samaa nimeä. Olen ollut onnekas, että kaikissa ryhmissä minulle on oltu ystävällisiä, vaikka olen ollut ainoa mamu koko luokalla. Se auttoi kovasti eteenpäin, enkä kokenut itseäni vieraaksi.

- - -

Kaiken tämän ohella kurditaustainen Asaad on muutamia kertoja käynyt vapaaehtoisena Hennalan vastaanottokeskuksessa. Hän oli ottamassa vastaan aivan ensimmäisiä tulijoita, joita ilotulitteilla säikyteltiin.

- Koen sen työn tärkeänä, sillä tiedän, että kieli on vaikea ja on rankkaa olla yksin uudessa paikassa.

- Vanhempani jäivät Syyriaan. Tilanteen kiristyminen siellä surettaa minua, vaikka puhelimessa he vakuuttavat, että kaikki on hyvin. Kuulin, että joulun aikaan kotikaupunkiani pommitettiin, Asaad huokaa.

Maahanmuuttajille ja turvapaikanhakijoille hän haluaa viestittää, että kielitaidon puutteita ei pidä pelätä, vaan yrittää rohkeasti eteenpäin.

- En minäkään alkuun osannut, mutta pärjäsin. Pyysin aina päästä suomalaisten ryhmään ja tekemisiin heidän kanssaan, silloin kielen oppii parhaiten.

Uusi tilanne vaatii myös menneiden jättämistä taakseen.

- Joillekin on vaikeaa se, että vaikka olisi käynyt yliopiston kotona, on täällä aloitettava kaikki alusta. Silloin pitää vain olla nöyrä ja edetä pikkuhiljaa. Jo ammattikoulusta voi päästä töihin.

Aydin Asaad

Palkittiin Päijät-Hämeen vuoden 2014 aikuisopiskelijaksi.

Opiskelee sosionomiksi Lahden ammattikorkeakoulussa.

Muutti Lahteen vuonna 2007 Syyriasta, jossa työskenteli alakoulun opettajana.

Keskustelu