Assi Ilona uskaltautui muusikoksi

Assi Ilonan seuraavan albumin on tarkoitus ilmestyä tämän vuoden aikana. Jenny Mäkinen

Jenny Mäkinen

Assi Ilona teki musiikkia suljettujen ovien takana kymmenen vuotta ennen kuin uskalsi lähteä tavoittelemaan unelmaansa. Hän kertoo aina laulaneensa ja pitäneensä laulamisesta, mutta jostain syystä myös ajatelleensa, ettei hän voisi itse tehdä musiikkia.

- En uskonut itseeni. Halusin, mutta ajattelin: ”Enhän minä voi, miksi minä tähän pystyisin?”

Hän teki yksin musiikkia internetin ilmaiseen musiikkiportaaliin Mikseriin, vaikkei koskaan uskonut, että tulisi itse esiintymään missään. Hän kärsi myös erittäin pahasta esiintymispelosta.

- Osallistuin Idolsiin muutaman kerran, mutta suusta ei yksinkertaisesti lähtenyt ääntäkään. Mietin, että miten voin ikinä esiintyä, jos menen aina tuohon tilaan.

Assin ajattelutapa kuitenkin muuttui, kun hän eräänä keväänä sattui olemaan oikeassa seurassa oikeaan aikaan ja kuuli ne oikeat sanat.

- Olin sellaisten ihmisten seurassa, jotka vaikuttavat musiikkialalla. Harmittelin, etten ollut itse samassa tilanteessa kuin he. Eräs nainen, joka on erittäin valovoimainen artisti, sanoi minulle: ”Kaikki me ollaan lähdetty jostain. Ei meitä olla valmiiksi nostettu millekään jalustalle. Alat vaan tehdä töitä.”

Assi kertoo vain yhtäkkiä ajatelleensa, että ei häntä kotoa kukaan tule hakemaan ja päätti siltä istumalta laittaa rattaat pyörimään. Hän soitti ystävilleen ja pyysi apua levyn äänittämiseen. Siitä syntyi hänen esikoislevynsä Joki virtaa.

Albumia on kuvailtu urbaaniksi. Assi naurahtaa, että sen enempää hänen musiikkiaan onkin hankala pistää mihinkään kategoriaan. Laulun teemat hän ammentaa suureksi osaksi omasta elämästään, esimerkiksi Usko ja voima -kappale kertoo hänen kymmenvuotisesta kamppailustaan rohkeuden löytämiseksi.

- Yritän sanoa musiikillani ihmisille, että kyllä täällä pärjätään, vaikka mitä tapahtuisi. Olen aina sanoittanut kaiken itse, ja se on minulle todella tärkeää. Teen musiikkia tosi päiväkirjamaisesti. 95 prosenttia tulee omasta elämästä ja loput mausteet muilta, ja hieman on keksittyä, Assi kuvailee.

Esikoislevyn myötä Assi aloitti myös keikkailun. Lahdessa hän on esiintynyt muutaman kerran Tirrassa ja Wanhassa Mestarissa, sekä kertaalleen Bryggassa. Ja lisää on luvassa.

- Realistinen unelma tällä hetkellä olisi päästä joskus esiintymään Tavastialla.

Alkuvuodesta hän voitti Radio Voiman yleisöäänestyksessä 17 lahtelaisbändiä ja pääsee esiintymään Mössön musaklubille 19.2. Nyt hän keskittyy kuitenkin toisen levynsä valmisteluun.

- Sille tulee muutama vanha biisini uudelleen tehtynä. Siihen tulee oman musiikkini kaari alusta tähän päivään.

Assin kaikki aiempi musiikki on kuunneltavissa Mikseri.netissä. Hänen esikoislevyään edeltävä musiikki on sävyltään hieman negatiivisempaa.

- Ennen musiikkini oli ihan oikeasti sellaista ranteet auki -meininkiä. Enää en mielelläni edes esitä niitä kappaleita muille, koska en halua, että ihmiset joutuvat vellomaani huonoissa asioissa. Haluan itse pysyä nyt kepeällä, mutta vakavalla linjalla.

Nuori nainen on selvästi lähtenyt toteuttamaan unelmaansa, mutta vieläkö pelottaa?

- Sanotaanko nyt vaikka, että enää en pelkää kohdata niitä pelkoja, Assi virnistää.

Assi Ilona

Syntynyt vuonna 1985 ja tehnyt musiikkia yli kymmenen vuotta.

Ensimmäinen single ”Onnellinen” sai huomiota isommiltakin nimiltä, esimerkiksi Iso H hehkutti biisiä Twitterissä.

Syksyllä 2015 Lahen elävän musiikin yhdistys (ELMU) palkitsi Assin Vuoden nousukkaana.

Päihitti vuoden 2016 alussa 17 lahtelaisbändiä Radio Voiman yleisöäänestyksessä ja pääsee esiintymään Mössölle 19.2.