Graffitin kapina ei katoa

Legacy-näyttely esittelee suomalaista graffiti- ja katutaidetta, näyttelyyn osallistuu kymmenkunta taiteilijaa.

Marjaana Kontu

Jos graffititaide kiinnostaa, hyvän läpileikkauksen siitä saa Askon alueella avautuneessa Legacy-näyttelyssä, joka esittelee graffitin suomalaisia osaajia ja katutaiteen historiaakin.

Takavuosina graffiti miellettiin töhrimiseksi, mutta nykyään se on löytänyt tiensä myös huippugallerioihin.

Katujen värikästä taidetta osaavat arvostaa myös kaupunkilaiset, se on Lahdessakin huomattu.

Graffititaide on ensi kertaa näin laajasti esillä Lahdessa. Näyttelyn järjestää katutaidetta itsekin toteuttanut Inspis ry.

- - -

Mukana näyttelyssä ovat muun muassa Suomen tunnetuin graffititaiteilija Egs sekä graffitin suomenmestariksi vuonna 2015 valittu Trama. Esillä on myös 30-vuotistaivaltaan kirjan muodossa juhliva TMS-crew.

Näyttelyn kuraattorin, helsinkiläisen graffititaiteilija Ville Mäkelän mukaan gallerioihin pääsy on alan tekijöille hankalaa, siksi Lahden näyttely on tärkeä.

- Tällaisia yhteisnäyttelyitä ei Suomessa ole juuri ollut. On kiva nähdä, mitä kaverit ovat tehneet, tuoda esille, että tällaistakin on.

Töitään esittelee kymmenkunta tekijää, pääasiassa pääkaupunkiseudulta. Teoksissa näkyy aina tekijänsä yksilöllinen kädenjälki. Työt on tehty eri tekniikoin, esimerkiksi kynäruiskulla, spray-maalilla tai tusseilla, myös printti ja valokuva ovat edustettuna.

- - -

Mäkelästä suomalainen graffititaide kestää kansainvälisen vertailun, osa teoksista on ollut esillä ulkomaillakin.

Siitä hän iloitsee, että julkisen sektorin suhtautuminen on muuttunut graffititaiteelle suopeammaksi. Helsingissä kaupunki on tukenut alan SM-kisaa, ja nuorille on tarjottu alan opetusta.

Vaikka graffitista on tullut salonkikelpoista, ei hän pelkää sen kesyyntyvän.

- Kapina ei mihinkään häviä, se vain muuttaa muotoaan. Laiton osa on aina olemassa.

Entisessä kotikaupungissa Lahdessa on Mäkelästä "ihan hyvä graffitiscene", mutta laillisen graffitiseinän puute harmittaa.

- Lahteen tarvittaisiin ehdottomasti mesta, missä lapset saisivat treenata. Helsingissä niitä on kymmeniä ja ne ovat suosittuja.

Tamperelaisella Teemu Mäenpäällä on graffititausta, nykyään hän on ammattitaiteilija.

- Maalit ja graffititausta ovat vain väline minulle, juttelee Mäenpää, joka on tehnyt tilaustöitä muun muassa Porvoon vedenpuhdistamoon ja Nokian taidetehtaaseen.

Askon alueen valtaisa näyttelytila saa häneltä suitsutusta.

- Ihan käsittämättömän hieno paikka!

- - -

Näyttelyn idea tuli Mäkelältä, ja Inspis otti kopin.

- Haluamme tuoda esille, miten graffititaide tuo väriä kaupunkikuvaan ja antaa uudenlaisia mahdollisuuksia julkisten tilojen käyttämiseen, sanoo Inspiksen tiedottaja Juulia Salo.

Lahdessa graffititaide on hänestä vielä lapsenkengissä, mutta paljon on tehtykin.

- Yleisöltä tulee kiittävää palautetta esimerkiksi maalaamistamme sähkökaapeista.

- Lahdessa on paljon taitavia graffitin tekijöitä, myös tyttöjä, kehuu Salo. Myös inspisläisten teoksia on esillä näyttelyssä.

Parhaillaan Inspiksellä on työn alla on taideteos Tapanila-kotiin, sitä toteutetaan yhdessä turvapaikanhakijoiden kanssa.

Legacy - Graffiti and art from Finland -näyttely

Näyttely esillä Askonkatu 9:ssä 20.2. saakka.

Avoinna ke-pe klo 9-19 ja la-su klo 12-16.

Näyttelyyn liittyy myös 10.2. pidettävä yleisöluento Graffiti - taidetta vai kapinaa.

Keskustelu