Esa Roine viettää puolet vuodestaan Lapin miehenä Saariselällä

Pyhättömänmäellä asuva Esa Roine menee Saariselän Savottakahvilassa täydestä lapinmiehestä asustuksessaan. Tiistaina Roine matkasi taas pariksi kuukaudeksi tekemään trubaduurikeikkoja. Aatu Raninen

Aatu Raninen

12-kielinen kitara, yhteislauluillat ja hirsinen kahvilatupa. Ne muodostavat trubaduuri Esa Roineen elämänpiirin aina pari kuukautta kerrallaan.

Keskustassa syntynyt paljasjalkainen lahtelainen toteuttaa nyt yli kuusikymppisenä sitä, mihin veri on aina vetänyt, mutta johon ”oikeiden töiden” ohella ei nuorempana ollut rahkeita tai uskallusta. Turistisesonkien aikana Roine tekee Lapissa Saariselällä keikkaa esittäen Lapin lauluja, jotka kertovat kullankaivuusta ja muusta Lapin tarustosta.

Tiistaina oli jälleen aika pakata tavarat ja lähteä pitkälle ajomatkalle yhdessä Jatta-vaimon kanssa.

Matkalla Lappiin musiikkimaailma vaihtuu tyystin erilaiseksi, etelän listahitit katoavat ja tilalle tulee lähes yksinomaan lapinlauluja.

- Kyllä minä olen Lappiin hurahtanut. Luontoon, ihmisiin, ja tietenkin myös esiintymiseen tunnelmallisessa Savottakahvilassa, Esa Roine viittaa varmasti yhteen Suomen omaleimaisimmista keikkapaikoista, jonne hän saapui viitisen vuotta sitten ensimmäistä kertaa esiintymään orkesterin jäsenenä.

Sivutuotteena tulivat hänen yksin esittämänsä keikat, jotka alkoivat kerätä väkeä sankoin joukoin.

- - -

Savottakahvila sijaitsee muutaman kilometrin päässä Saariselältä, joten matkailijat tekevät sinne paljon päiväretkiä hiihtäen tai patikoiden. Iltaseitsemän aikoihin on usein aika hiljentyä yhteislauluihin tai kuuntelemaan akustista musiikkia, myöhemmin keväällä jopa Waltteri Torikan esitystä.

- Se on herkkä paikka. Lapin laulut ovat usein aika tunteellisia ja herkkiä, siellä on hienoa esiintyä. Kahvilassa käy väkeä, joka haluaa laulaa, mutta ei halua mennä karaoken meteliin. Takkatulikin luo usein omaa tunnelmaansa.

- En oikein Lahdessa osaisi edes kuvitella vastaavaa, Roine miettii.

Savottakahvilasta löytyy myös paikan emäntä Kaisa Särkelä, joka rohkaisi Roinetta tekemään lauluista levyn. Ensi viikonlopusta alkaen uunituoretta Kairalta kun tuulee -levyä myydään kahvilassa matkamuistona.

Mukana on pari klassikkomaista kappaletta, mutta myös Roineen ja muun muassa Rauli Nordbergin yhdessä säveltämiä ja sanoittamia uusia lauluja.

- - -

Lapin hengen mukaisesti laulut ovat ennen kaikkea tarinankerrontaa, mutta uskottavuuden vuoksi tarinoita on osattava kertoa myös välispiikeissä.

- Moneen levyn lauluun kuuluu älyttömän hieno tarina, niitä tykkään kertoilla, ja yleisö niitä mielellään kuunteleekin, Roine sanoo.

Yksi parhaista on kolmoskappale Petronella-valssin kertomus etelästä Lappiin saapuvasta hienosta naisesta, Petronellasta, joka hurmaa kaikki kullankaivajat vain kadotakseen myöhemmin jäljettömiin. Myytti näkyy yhä Saariselällä paikannimistössä.

- Keikalla juttu voi kestää 20 minuuttia, tämä oli nyt lyhennetty versio, Roine heittää.

- Paikat ovat aitoja, mutta tietysti pieni väritys kuuluu aina juttuun. Lisää tarinoita kuulen usein paikalliselta väeltä, kun heidän seurassaan elelee. Kylä on niin pieni, että kaikki tuntevat toisensa. Lahtelainen on otettu hyvin vastaan, harvahan Saariselällä on itse paikkakunnalla syntyneitä.

- - -

Turistisesonkia Saariselällä ovat juuri alkava kevättalvi, hiihtokelejä kun riittää toukokuun puolelle asti.

- Hiihtäminen ja patikointi ovat nekin vieneet mennessään. Ja kyllähän ravimiehenä on hienoa päästä näkemään Inarinjärven porojen kuninkuusajoja, Roine mainitsee yhden todellisen erikoisuuden.

Kesäksi Roineet palaavat Lahteen, lähteäkseen takaisin pohjoiseen ruskan ja myöhemmin kaamoksen ajaksi. Näinä aikoina paikalle tarvitaan muusikoita viihdyttämään, vaikka sitten lahtelainen lapikkaissa, ruutupaidassa ja kullankaivajan hatussa.

- Joskus tulee ihan hauskoja tilanteita molemmissa päissä Suomea, kun lahtelaiset näkevät minut keikalla, tai keikalla käyneet näkevät minut Lahdessa, Roine myhäilee.

Hän vannoo kuitenkin olevansa niin Lahti-henkinen, että toimii Saariselällä myös kotikaupunkinsa markkinamiehenä.

- Mainostan kyllä urheilukisoja, Sibeliustaloa ja miksei tanssikansalle vaikkapa Jenkkapirttiä. Siellä on pohjoisen ihmisiä joskus näkynytkin sen ansiosta.

Esa Roine

Lahtelainen muusikko ja trubaduuri esiintyy Lapissa Saariselällä turistisesonkien aikaan.

Soittanut lukuisissa lahtelaisyhtyeissä, muun muassa 80-luvulla Pirjo Lehden taustabändissä.

Keskustelu