Olympiastadionin penkit saivat uuden elämän pihakalusteina

Tähän malliin sitä ennen istuttiin Olympiastadionilla, toteavat Markku Tonttila ja Tapio Anttila. Kotikäytössä penkit, jakkarat ja pöydät voi asetella vapaamminkin.

Aatu Raninen

Pro Puu -galleriassa on jälleen näytillä aitoja harvinaisuuksia. Huhtikuun näyttely nimittäin koostuu pihakalusteista, jotka on tehty Helsingin Olympiastadionin katsomosta puretuista istuinlaudoista.

Stadionin istuimet vaihdetaan uusiin laajan remontin yhteydessä, joten taannoin järjestettiin kaikille avoin tilaisuus sahata talteen suomalaisen urheilun pyhimpiä istuimia. Huonekaluyritys Vepsäläinen päätti kuitenkin jalostaa idean vieläkin pidemmälle, ja antoi tehtävän suunnittelija Tapio Anttilalle.

Hänen luomuksensa sopivat pihalle tai parvekkeelle, ja kunnioittavat retrolla ilmeellään stadionin 50-lukulaista henkeä. Tallella on tuttu tummanruskea värisävy sekä istuimien numerot.

Aivan alkuperäisiä nämä stadionin pääkatsomosta katoksen alta irrotetut mänty- ja lehtikuusilaudat eivät ole, vaan ainakin osa niistä on uusittu joskus 90-luvulla. Uudesti syntyneinä ne luovat kuitenkin hienoa vastapainoa nykyajan kertakäyttökulttuurille.

- - -

Kalusteiden valmistuksessa mukana olleen Ebonia Designin Markku Tonttila ylistää raaka-aineen laatua.

- Laudat ovat patinoituneet stadionilla sellaisissa ääriolosuhteissa, että ne kestävät varmasti vielä yhden ihmisiän. Pinta on paikoin kulunut, mutta sisäosat ovat kauttaaltaan ihan tervettä puuta.

Tonttilan mukaan tuhansien laudanpätkien hallinta oli jättimäinen projekti, mutta lopullisissa istuimissa on täsmälleen samat laudat kuin kyseisessä penkissä oli stadionillakin.

Suunnittelija Anttilan mukaan ihmisten reaktiot ovat olleet hyvin tunteikkaita.

- Stadionilla on selkeästi koettu suuria hetkiä, ja siihen liittyy paljon muistoja.

Hän toivoo, että Vepsäläisellä myytävänä olevat penkit, jakkarat ja pöydät säilyvät asiakkaiden käytössä alkuperäisen ilmeen mukaisina ja käsittelemättöminä.

- Koin tärkeäksi, että muotokieli sopii teemaan. Pelkistetty metallirunko nostaa puun hyvin esille, Anttila luonnehtii.

- Nämähän ovat varsin retrohenkisiä, vievät suoraan 50-60-luvulle, Tonttila lisää.

- - -

Näissä penkeissä on nyt mukavampi istua kuin stadionilla, sillä ennen melko pysty selkänoja on kallistettu taakse, ja istuinosa on pidempi.

- 50-luvulla mitoitukset olivat sen verran pienemmät, että tämän päivän ihmiselle ne eivät enää sopineet, Tapio Anttila mainitsee.

Vastaavasti istuinkorkeus oli stadionin remonttien yhteydessä kohonnut liiaksi, joten Anttila madalsi sitä hieman. Nykymittapuulla puun käyttö on näissä kalusteissa järeää.

- Puuta ei enää käytetä näin paksusti, Anttila mittailee viitisen senttiä paksuja lautoja.

Paksuus mahdollisti myös penkkiin pitkän jännevälin ilman metallikehikon tukea.

- Nyt näissä on yllättävän hyvä istua. Mittojen perusteella setti toimii hyvin esimerkiksi parvekkeella. Nämä toimivat, eivät ole vain koristeita, Anttila sanoo.

Markku Tonttila on tyytyväinen, että näin kulttuurillisesti arvokas valtakunnallinen projekti vietiin läpi Lahti-vetoisesti. Koko 2 200 kappaleen kaluste-erä on myynnissä, ja siitä saadut tuotot Vepsäläinen lahjoittaa Stadionsäätiolle stadionin uusien istuimien hankintaan.

Pro Puu -galleria huhtikuussa

Stadion-istuin -näyttely esillä 29.4. asti Pro Puussa (Satamakatu 2 A).

Avoinna ma-pe klo 10-17, lauantaisin klo 10-14.

Keskustelu