Osteopaatti jäljittää kipupisteen herkin käsin

Toisinaan esimerkiksi lapsuudessa saatu vamma voi alkaa oireilla myöhemmällä iällä. – Jos ihminen on pudonnut puusta pienenä jalka edellä, luihin on tullut kova isku ja lonkka on työntynyt ylöspäin. Sinne jää jännitys, joka alkaa kääntää lantiota vinoon, mutta kivut voivat alkaa vasta iän karttuessa.

Jenny Mäkinen

Osteopaatin tärkein työkalu on herkkä tuntoaisti. Ammattilainen kykenee löytämään hiuksen puhelinluettelon välistä pelkästään tuntoaistinsa avulla.

Monet mieltävät osteopatian vaihtoehtohoidoksi. Osteopaatti Minna Häkli toivoo muutosta mielikuvaan.

- Osteopatia on Valviran nimikesuojaama ammatti ja kuuluu sen valvonnan piiriin. Toivoisin, että ajatus vaihtoehtoisesta hoitomuodosta alkaisi oieta. Tämä on virallinen terveydenhuollon ammattinimike.

Osteopatiassa ihmistä ajatellaan kokonaisuutena, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen.

- - -

Asiakkaat tulevat tapaamaan osteopaattia erilaisten kiputilojen vuoksi. Kivulle voi löytyä useita syitä.

- Otamme huomioon esimerkiksi elämässä vaikuttavat stressitekijät. Jos ihmisen elämässä on jatkuva paine ja stressi, ei keho ehkä toimikaan hyvin.

Osteopaatti tutkii ihmisen rakennetta, eli luita ja kudoksia, tavoite on saada ne toimimaan mahdollisimman hyvin. Hoito aloitetaan haastattelulla, minkä jälkeen kehosta lähdetään käsillä tunnustelemalla etsimään ongelman aiheuttajaa.

- Me olemme manuaalisia terapeutteja eli tulemme asiakkaan iholle. Liikutamme kehoa rytmisesti ja teemme käsin erilaisia toimenpiteitä esimerkiksi nivelten avaamiseksi.

Osteopaatilla tulee olla mahdollisimman herkkä tuntoaisti, sillä ongelmat paikallistetaan käsin tunnustelemalla. Osteopatian koulutuksessa korostetaankin käsillä tunnustelemista.

- - -

Suurimpia asiakasryhmiä ovat selkäongelmaiset. Muita yleisiä syitä hoitoihin ovat hengitystieongelmat, niskakivut ja päänsäryt sekä erilaiset ylä- ja alaraajojen ongelmat.

- Hengitystieongelmien kanssa on yleensä eletty jo pitkään. Ongelmat ovat myös yleistyneet. Uskon tämän johtuvan siitä, että ympäristö muuttuu koko ajan myrkyllisemmäksi. Ihmisen kyky sietää myrkkyjä heikentyy ja ongelmat alkavat.

Hengitystieongelmien hoito aloitetaan tarkistamalla, onko asiakkaan rintakorissa joustoa, eli kykeneekö se muuttamaan muotoaan sisään- ja uloshengityksessä. Myös ihmisen asento vaikuttaa sujuvaan hengittämiseen.

- Jos asiakkaan asento on ”slumppi” eli pää on painuksissa ja työntynyt eteenpäin, pallea ei pääse toimimaan hyvin.

Häkli kertoo, että hoidossa on tultava tuloksia eli muutos parempaan suuntaan viimeistään kolmannen hoitokerran jälkeen, tai muutoin hän kehottaa asiakastaan kääntymään lääkärin puoleen.

Hengitystieongelmien vuoksi hänellä käy kaikenikäisiä asiakkaita. Hoitoon tulemiselle ei yleensä ole esteitä, mutta tietyt sairaudet on otettava huomioon.

- Riskit selvitetään haastattelussa. Yleensä osteopaattiset tekniikat ovat niin pehmeitä, että esimerkiksi osteoporoosi ei ole hoidon este, mutta silloin joitakin tekniikoita ei voi käyttää. Myös diabetes vaikuttaa hoitoon, mutta ei estä sitä.

- - -

Jatkuva yskä ja hengenahdistus kuormittavat hengitysrakenteita epätasaisesti. Kaula on jäykkä apuhengityslihasten käytöstä, eivätkä ylimmät kylkiluut pääse uloshengitysasentoon.

- Tätä yritetään auttaa, jotta keho pystyy hengittämään. Tilavuuden keuhkoissa täytyy muuttua, jotta saa happea. Pitkään jatkuneissa ongelmissa keuhkojen liike pienenee ja pienenee ja ihminen joutuu jatkuvasti ponnistelemaan saadakseen happea.

Hengittämisen ei pitäisi tuntua työläältä, pistävältä tai kivuliaalta. Helpomman hengittämisen avainasia on hyvä ryhti, jolloin hengitystiet ovat auki.

- Luontoa ei voi koskaan arvostaa liikaa. Mene metsään puhtaaseen ilmaan hengittämään.

Osteopatia

Perustuu ajatukseen kehon omasta, parantavasta voimasta eli itseohjautumisen periaatteeseen. Sen mukaan keho tavoittelee terveyttä ja hakeutuu häiriön jälkeen takaisin tasapainoon.

Osteopaattia kiinnostaa ihmisen koko elämä, joten aluksi asiakas usein haastatellaan ja selvitetään nukkuminen, lääkkeet ja suvun perinnölliset sairaudet.

USA:n ja Euroopan lainsäädännöt eroavat toisistaan: USA:ssa osteopaatit ovat lääkäreitä, jotka hoitavat myös lääkkein ja leikkauksin, Euroopassa keskitytään käsin tehtäviin hoitoihin.

Suomen Osteopaattiliitolla on yli sata jäsentä.

Kommentoi