Viikate on soittanut 20 vuotta kouvostomollia

Viikate-yhtye ottaa lavan haltuun Möysän Musaklubilla perjantaina. AJ Savolainen

Marjaana Kontu

Kouvolassa vuonna 1996 perustettu, suomenkielistä metallimusiikkia soittava Viikate ei ole 20 vuodessa ruostunut, vaan on hyvässä tikissä. Yhtyeen 12. studioalbumi ilmestyi alkuvuodesta, ja keikkakesä on mukavassa vauhdissa.

- Jos alkaa tuntua leivältä, pitää vaihtaa toimenkuvaa. Toistaiseksi ei ole tuntunut. Meistä kukaan ei tee tätä työkseen, kaikilla on siviiliammatti, joten ei tarvi stressata, paljonko jää keikoilta käteen, pohtii yhtyeen pitkän iän salaisuutta bändin ainoaksi hanttapuliksi esittäytyvä solisti Kaarlo ”Kalle” Viikate.

Viikatteen muut jäsenet ovat Arvo ”Ari” Viikate, kitara, Ervo ”Erkka” Viikate, basso, koskettimet ja Simeoni ”Simo” Viikate, rummut.

Yhtye tunnetaan melankolisista sanoituksista ja rautalankakitarasta, soundi kumpuaa Kouvolan betonin ja byrokratian kyllästämästä maaperästä.

- Kouvolassa ei ole kuin itseironiaa, virnuilee 20 vuotta Lahdessa asunut Kaarlo Viikate.

- Kitaran soinnut vain sattuu paremmin, kun ne ottaa mollissa.

Yleisöön tyylilaji on uponnut, yhtyeen musavideot ovat niittäneet kehuja ja kultalevyjä on ropissut, uusin albumikin ampaisi heti listaykköseksi ja sai kiitosta tuoreudestaan.

Yhtyeen nokkamies kertoo bändin viihtyvän yhtä lailla studiossa kuin keikoilla.

- Levynteko on kuin 3000 metrin esteet, keikka taas vastaa 110 metrin aitoja. Jos toinen puuttuisi, saattaisi käydä yksitoikkoiseksi.

Viikatteen musiikki on pääosin Kaarlen käsialaa, biisien syntyyn tarvitaan niin kotisohvalla rämpyttelyä kuin hikistä puurtamista. Biisejä syntyy tasaiseen tahtiin, viime vuonna hän julkaisi myös yhteisen albumin Marko Haaviston kanssa.

- Sitä projektia aiomme jatkaa, uutta materiaalia iskelmäpohjalta on tarkoitus äänittää tämän vuoden puolella.

Möysän Essolla on perjantaina Kaarlo Viikatteen mukaan luvassa puolitoista tuntia ”hyväntuulista mollia”.

- Tavoite on, että yleisö lähtee sieltä suut vehnäsellä!

- Tämä on jo kolmas kesä-Mössö, joka kerta ne ovat olleet mahtavan hikisiä tilaisuuksia. Siellä ihmiset ovat liki, läsnäolo kertautuu.

Viikate-yhtye

Esiintyy Ravintola Möysän Essolla (Viipurintie 2) perjantaina 22.7. klo 21.

Keskustelu