Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tikapuita pitkin taivaaseen - näin sujuu työpäivä radiomastojen huipulla

Kun oikein tarkkaan katsoo, ovat Lahden radiomastot varustukseltaan hieman erilaisia. Idän puoleisessa, eli lähempänä kaupungintaloa olevassa mastossa on enemmän tekniikkaa varsinkin maston huipulla.

Näinä päivinä mastosta voi kuitenkin bongata myös Antti Inkisen, Tomi Myllyksen ja Tomi Lehmusvuoren, joilla lienee kaupungin korkealentoisin kesätyö. Valjaiden varassa kiipeilevä kolmikko nimittäin vaihtaa itäiseen mastoon uudet tikkaat, joita tarvitaan maston viestintälaitteiden huoltamiseen.

Tikkaat kulkevat nelisivuisen maston yhdessä nurkassa, ja työ etenee muutaman metrin paloina. Ensin leikataan vanhoista pätkä irti, ja nostetaan uusi pätkä tilalle.

- Mastojen ikä näkyy siinä, että aika paljon saa tehdä käsityötä. Alkuperäiset tikkaat on rakennettu mittojen mukaan, joten uusien tikkaiden sovittelu ja uudet mitat vaativat miettimistä, kertoo Antti Inkinen.

Hänelle mastot ovat käyneet parina edelliskesänä tutuiksi maalaamisen ja vanhojen puuosien purkamisen merkeissä.

- Tälle kesälle tuli tikkaiden vaihto ja muutaman kaapelin poistaminen. Mastosta tulee turvallisempi paikka siellä liikkuville työntekijöille.

- - -

Mastomiehet tekevät pitkiä, jopa 12 tunnin työpäiviä yläilmoissa. Kiipeilyvarusteiden pukemiseen, ylös kapuamiseen ja tavaroiden liikutteluun menee niin paljon aikaa, että kahdeksan tunnin päivästä varsinaisen työn osuus jäisi liian lyhyeksi.

- Puolilta päivin tullaan alas ruokatauolle. Nestettä ei voi liiaksi juoda, sillä ylhäältä ei niin vain vessaan päästäkään, Tomi Lehmusvuori kertoo.

Täysin käsivoimin noin kuusimetrisiä tikkaiden pätkiä ei sentään tarvitse maston huipulle nostella, sillä miesten apuna on moottorilla käyvä nostin.

- Työpäivän jälkeen tietää kyllä hommia tehneensä, kun vääntelee ja kiipeilee tikkailla 20-30 kilon varusteet mukanaan, Inkinen sanoo.

Projekti alkoi jo toukokuussa, ja sen toivotaan valmistuvan elokuun alussa. Korkean paikan vihollisia ovat sade ja tuuli. Monta päivää on jouduttu jättämään huonon alkukesän aikana väliin.

- Voi olla vaikka kuinka paahtava helle, mutta heti puiden yläpuolella tuuli käy sen verran, että sitä alkaa kaivata paksumpaa paitaa päälle, sanoo Lehmusvuori.

Maalatessakin ruiskut oli vaihdettava pensseleihin, jotta pisarat eivät lentelisi tuulen voimasta ympäri mäkeä.

- Maston juurella oleva parkkipaikka ei ole kiusallaan suljettu, vaan siksi, että täältä voi pudota tavaroita tai maalia.

- - -

Tuulista on tänäänkin, mutta ei sentään sateista. Maston sisäpuolella kulkeva nostoköysi karkaa jostakin välistä ulkopuolelle, ja lepattaa kaukana maston sivulla. Maston juurella päivystävän Lehmusvuoren on vaikeaa saada selvää radiopuhelimien viesteistä.

- Tyynellä säällä pelkkä puhekin kuuluu yllättävän selvästi alas, silloin täytyy varoa mitä siellä möläyttelee, hän vitsailee.

Välillä radiopuhelimesta räsähtää yllättäviä viestejä autokoulun opettajalta ja asfalttimiehiltä, jotka ovat osuneet samalle taajuudelle. Pienoishelikopterikin kävi kameroineen eräänä päivänä maston huipulla töitä ihmettelemässä.

- Kyllähän maisemat Lahden yllä ovat komeat, mutta glamour karisee siitä aika nopeasti. Enemmän tulee katseltua horisonttiin, lähestyykö jostain pilviä ja sateita. Se on ehdoton juttu, että varsinkaan ukonilmalla ei näitä hommia tehdä, Inkinen toteaa.

Kolmikko pääsi taannoin todistamaan jossain Patomäen yläpuolella vellonutta myrskyäkin, joka näytti kuin pieneltä tornadolta. Ylhäältä otettua kuvaa emme kuitenkaan saaneet julkaista, sillä kaikkea mastoihin liittyvää varjellaan nykyisin tarkkaan.

- - -

Uudet pyöreäputkiset tikkaat ovat huoltomiehille entisiä teräväreunaisia mukavammat kiivetä, mutta sivullisilla ei sinne asiaa ole.

Alun perin mastot olivat 150 metriä korkeita. Paikalla olevien dokumenttien perusteella tekniset laitteet ovat tuoneet vielä muutaman metrin lisää. Aivan huipulla on niin tehokas teleoperaattorin lähetin, että se on korjaustöiden ajaksi suljettava, jotta säteily ei aiheuta vaaraa.

- On kai tänne joskus joku asiatonkin kiipeillyt. Sellaisen legendan olen kuullut, että mies oli lähtenyt baari-illan jälkeen naisen matkaan, mutta kotinsa sijaan nainen olikin kiivettänyt miehen mastoon, Tomi Lehmusvuori muistelee.

Viime syksynä Uusi Lahti uutisoi radio- ja tv-museosäätiön suunnitelmista rakentaa mastoon näköalakahvila tai tasanne 50 metrin korkeuteen. Antti Inkisen mielestä sellainen voisi toimiakin.

- Vuosituhannen alussa teimme tänne elämyskiipeilyjä, mutta isommat turistimassat vaatisivat paljon rakentamista, sillä mastoa ei ole suunniteltu oleskelua varten.

- - -

Lahtelaisen Summus Vertical Safety Oy:n nimissä huoltoprojektia tekeville miehille se lämpimämpi vuodenaika on kiireistä sesonkia. Kokeneet ja vuorillakin käyneet kiipeilijät ovat erikoistuneet esimerkiksi mastojen, siltojen ja korkeimpien rakennusten huoltotöihin.

- Meidät pyydetään paikalle silloin kun nosturilla ei pääse tarpeeksi korkealle, tai on nosturille liian ahdasta. Välillä teemme työn itse, välillä olemme vain avustamassa ja turvaamassa jonkun ammattilaisen työtä, Inkinen kertoo.

Korkeiden ja vaikeiden paikkojen työ on Suomessa vasta järjestäytymässä, lain vaatimaa koulutusta ei Inkisen mukaan vielä ole. Hän ja Myllys ovat käyneet alan koulutusta Englannissa vuosien ajan, ja Summus järjestää nyt koulutuksia Lahdessa.

Jäämme vielä hetkeksi Lehmusvuoren kanssa maston juurelle katselemaan, kunnes radiopuhelimesta kuuluu ”Mutteri putos!”, ja parin sekunnin päästä pusikosta kuuluu rasahdus. Kypärä on tällä työmaalla tarpeen.