Olopiste aktivoi pitkäaikaistyöttömiä

Viime syksynä alkanut Olopiste-hanke pyrkii aktivoimaan työttömiä yhdessä tekemisen kautta. Kaikille päijäthämäläisille suunnatun hankkeen vetäjän Mervi Leite-Ferrazin mukaan tarjolla on laaja kirjo toimintaa ja palveluja.

- Yritysvierailujen lisäksi olemme liikkuneet todella paljon luonnossa, koska luonnolla on tervehdyttävä vaikutus. Olemme myös käyneet eläimiä katsomassa, museoissa, taidenäyttelyissä ja musiikkia kuuntelemassa. Tekemistä on laidasta laitaan. Jokainen asiakas osallistuu vapaaehtoisesti sinne, minne hän haluaa.

Nastolasta asti Olopisteelle usein pyöräilevä Petri Huokonen on pitänyt hanketta hyvänä.

- Kyllähän se tietysti voi virkistää elämää, kun lähtee jonnekin liikkeelle, kuten käy vaikkapa Olopisteellä.

Olopisteellä päivän ohjelmana ollut liikunnallinen puisto- ja patsasbongaus saa myös kiitosta.

- Liikunta yleisesti ottaen on ihan hyvää. Se on siinäkin mielessä järkevää, että siinä pitää itsensä kunnossa. Liikunta on ok, Huokonen tuumaa.

- - -

Olopisteellä on käytössä kiinteä olohuone. Asiakkaat voivat tulla sinne viettämään aikaa. Tarjolla on myös apua käytännön asioihin.

- Olohuoneen lisäksi meillä on terveydenhoitajan palvelut. Terveydenhoitaja käy täällä kaksi kertaa viikossa. Palvelu on asiakkaalle maksuton, eikä siihen tarvitse varata aikaa. Leite-Ferraz kertoo.

- Asiakkaille tiedotetaan ilmaisista ja edullisista liikuntamahdollisuuksista. Yritämme tiedottaa heille, mistä saa edullisen ruokakassin, ja muuta tämän tyyppistä, hankkeen vetäjä jatkaa.

- Yksinäisyys on yhteinen ongelma kaikille asiakkaille. Olemme saaneet kiitosta yksinäisyyden lievittämisestä. Täällä on aina joku, kenelle voi jutella, Leite-Ferraz valaisee.

- - -

Neljän seinän sisälle jääminen ja sitä kautta passivoituminen on yleinen syrjäytymiseen johtava tekijä.

- Jotkut syrjäytyvät nopeasti, jotkut hitaasti, mutta syrjäytyminen on aina oven takana, jos on pitkään kotona. Alkuun voi tuntua ansiosidonnaisella ollessa, että tämähän on ansaittua lomaa. Yllättävän nopeasti loma muuttuu ahdistukseksi, putoaa työmarkkinatuelle ja tulot vähenevät, Leite-Ferraz selventää ongelmaa.

- Ei voikaan enää harrastaa samoja asioita, eikä voi lähteä kaverin kanssa kahville, kun tulot ovat pienentyneet. Elämän ympyrä alkaa kaventua, hän jatkaa.

Hankkeen parissa toimiessaan Leite-Ferraz on havainnut syrjäytymisen hankaloittavan työllistymistä entisestään.

- Pitkään kotona olleet työttömät voivat alkaa vähätellä omia taitojaan ja osaamistaan. Heidän kanssaan jutellessaan huomaa, että heillähän on vaikka mitä taitoja. Jotenkin se itsetunto vaan heikkenee, kun on ollut pitkään kotona. Työelämä pönkittää itsetuntoa. Silloin tekee jotain ja näkee osaavansa jotakin.

- - -

Pitkäaikaistyöttömien määrän kasvu on luonut Olopisteen kaltaisille hankkeille tarvetta. Suurimpana ongelmana työttömiä on paljon, vapaita työpaikkoja vähän.

Huhtikuun tietojen mukaan Lahdessa, työttömien osuus työvoimasta on yli 16 prosenttia, ja heistä pitkäaikaistyöttömiä on jopa 42 prosenttia, eli lähes 4 000 henkilöä. Avoimia työpaikkoja oli kuitenkin tarjolla vain 963 kappaletta.

Leite-Ferraz näkee muitakin ongelmakohtia.

- Työttömien koulutuksen puute. Lisäksi koulutus ja työpaikkojen anti eivät kohtaa. Työttömiä on aloilla, joilla ei ole töitä. Lisäksi voi olla elämänhallinnallisia ongelmia.

Joissain tapauksissa työnteon ei uskota kannattavan taloudellisesti. Taustalla voi olla virheellisiä käsityksiä.

- Velkoja saattaa olla niin paljon, ettei sen takia uskalla lähteä töihin. Sekin on muuttunut siten, ettei palkkaa rokoteta niin paljoa kuin joskus aikaisemmin. Tieto ei ole mennyt muutoksesta perille. Yksi meidän tehtävistämme onkin asiakkaiden mahdollisesti vanhentuneiden tietojen päivittäminen, Leite-Ferraz pohjustaa.

Olohuoneen palveluihin on oikeutettu, jos on pitkäaikaistyötön ja päijäthämäläinen. Leite-Ferraz toivottaa kaikki taustaan katsomatta tervetulleeksi.

- Asiakkaamme ovat pitkäaikaistyöttömiä. Lain mukaan se tarkoittaa aikuisella yli vuoden ja nuorella yli kuuden kuukauden työttömyyttä. Meille ei ole mitään väliä onko ihminen nuori, vanha, nainen, mies, maahanmuuttaja tai suomalainen.

Olopiste-hanke

Olopiste-hankkeen partnereina toimivat Harjulan Setlementti, Lahden ammattikorkeakoulu sekä Sylvia koti -yhdistys. Rahoittajina toimivat heidän lisäksi Lahden kaupunki sekä suurimpana tukijana Euroopan sosiaalirahasto.