Veneilijän Vesijärvi

Reetta Multanen

Jo muutaman kilometrin säteellä keskustasta Vesijärvi tarjoaa monia erilaisia levähdyspaikkoja veneellä liikkuvalle.

Mukkula

Mukkulan matkailualueen edustalla olevalta laiturilta löytyy muutama vierasvenepaikka. Rannalta löytyy esimerkiksi vuokrattava sauna ja Mukkulan kartanon ravintola, joka on auki tilauksesta.

Niemen satama

Niemen venesatama on Lahden pohjoisin satama. Sieltä löytyy vuonna 2011 perustettu Suomen moottoripyörämuseo, maailman ensimmäinen Lontoon ulkopuolinen Ace Corner Finland -ravintola, melontamuseo, 540 paikkaa moottori- ja purjeveneille, 125 paikkaa soutuveneille, koirien uittopaikka ja polttoaineen myyntipiste veneille. Paikalla on kaksi veneenlaskuluiskaa.

Suomen moottoripyörämuseo on Lahden suosituin matkakohde, ja Ace Corner Finland -ravintola on noussut Lahden kolmanneksi suosituimmaksi ravintolaksi. Lisäksi se järjestää kesän aikana monenlaisia tapahtumia.

Matkustajasatama

Matkustajasatamassa on 20 vierasvenepaikkaa. Satamassa voi nauttia kahviloista, poiketa reittilaivalle tai ostaa jäätelöä jäätelölaivasta. Matkustajasatamasta löytyy sähköpiste, juomavettä, septivesien tyhjennyslaite sekä satamatoimisto.

Teivaan satama

Teivaan satama tarjoaa vieraileville veneilijöille 12 tunnin vieraspaikkoja sataman eteläosassa. Satamasta löytyy sekajätepiste, öljyjätehuolto, pilssivesien ja septitankkien imutyhjennyspisteet sekä veneiden laskuluiska. Teivaan satamassa on myös koirien uittamispaikka. Moottori- ja purjeveneille on yhteensä 530 paikkaa ja soutuveneille 72 paikkaa. Teivaan satamassa on noin 15 vierasvenepaikkaa.

Myllysaari

Myllysaaressa toimii Kesäravintola Myllysaari, joka on kaikille avoinna. Saareen pääsee veneellä tai siltaa pitkin kävelemällä. Myllysaaressa toimii kesäteatteri, jonka aikaan myös ravintola on auki. Saaressa on huvivenesatama, ja jotkin Vesijärvellä risteilevät laivat pysähtyvät Myllysaaressa. Myllysaaren omistaa Lahden purjehdusseura. Saaressa on vierasvenepaikkoja, mikä mahdollistaa vesiteitse vierailun.

Enonsaari

Enonsaareen pääsee joko omalla veneellä tai M/S Suvitähden kyydissä. Saaressa on rantalentopallokenttä, grillipaikkoja, laavu, merkitty luontopolku, uimaranta, venepaikkoja ja kalastusmahdollisuus. Lisäksi saaressa on ravintola ja kahvila sekä vuokrattavia leirintämökkejä ja huvila. Paikalta voi lainata esimerkiksi mölkkypelin tai tikkataulun.

Selkäsaari

Selkäsaarelta löytyy laituri peräkiinnityspoijuineen, parilaavu, kaksi kompostikäymälää, nuotiopaikka, puu- ja varastorakennus sekä matala laituri kanootilla ja pienveneellä kulkeville.

Messilän satama

Messilän sataman vierasvenepaikat sijaitsevat aallonmurtajien sisäpuolella sataman itäosassa. Messilässä on suuri ranta, ravintola, ja Camping Messilän palvelut ovat avoinna myös veneilijöille. Satamasta löytyy talousjätehuolto, öljyjätehuolto, juomavettä, pilssivesien ja septitankin imutyhjennyspisteet, puhelin sekä postilaatikko. Messilästä on laivayhteys reittilaivalla Enonsaaren kautta matkustajasatamaan.

Päivitetty 12:44. Alkuperäisessä versiossa vanhentunut maininta Mukkulan leirintäalueesta.

Fakta

Vesijärvi

Vesijärven pinta-ala on 108 neliökilometriä, se on 25 kilometriä pitkä ja syvimmältä kohdaltaan 42 metriä.

Viimeaikaisten havaintojen mukaan Vesijärvessä on hieman sinilevää.

Vesijärven lämpötila on tällä hetkellä noin 18 astetta.

Vesijärvestä voi nostaa ankeriaita, haukia, järvilohta, taimenta, muikkua, siikaa, kuoretta, särkeä, sorvaa, toutainta, suutaria, salakkaa, pasuria, lahnaa, ruutanaa, kivennuoliaista, madetta, kymmenpiikkiä, ahventa, kuhaa ja kiiskeä.

Kuorekanta on tänä kesänä ollut kasvussa, ja petokaloja pyydetäänkin onkimaan maltillisesti, jotta kuorekanta ei kasvaisi liikaa.

Vuonna 1912 Vesijärvestä pyydettiin Suomen suurin lahna, joka painoi 11,5 kiloa.

Mato-ongella onkimiseen Vesijärvellä ei tarvita erikseen kalastuslupaa.

Kommentoi