Tunnetut lahtelaiset muistelevat: "Se oli rakkain kotikatu"

Satu Säävälälle jäi hyvät muistot Vapaudenkadun ”mörskästä”. Jaana Pelkonen ei voisi kuvitellakaan Tapanilaa parempaa paikkaa kasvaa ja elää. Timo Taulon lapsuuden kesät olivat aurinkoisia Anttilanmäellä, joka oli ”sopivasti rappiolla”. Martin Mustonen tykkäsi luonnon läheisyydestä Jalkarannassa, ja arvostaa sitä yhä.

Uusi Lahti kysyi entisiltä ja nykyisiltä lahtelaisilta muistoja entisistä kodeista ja osoitteista.

- - -

Näyttelijä Satu Säävälä lahtelaistui vuonna 1984 aloitettuaan opinnot kansanopistossa. Lahdesta löytyi rakas, ja ensimmäinen yhteinen kämppä on hänelle se muistorikkain, se sijaitsi Vapaudenkatu 15:n ensimmäisessä kerroksessa, Jonen grillin yläpuolella.

- Kun muutin, minulla ei ollut kuin yksi patja ja kynttilä, mutta olin onnellinen!

- Se oli hirveä mörskä, ei siellä ollut suihkuakaan, kuvailee hän noin 40-neliöistä kaksiota. Peseytyä piti uimahallissa tai talon saunassa.

- Remonttia ei ollut tehty varmaan sataan vuoteen. Ainut ikkuna oli Vaparille, missä bussien jarrut kirskuivat.

Liki 20 vuotta siinä kuitenkin majailtiin, ja niistä vuosista on mieleen jäänyt sosiaalisen elämän rikkaus.

- Talossa oli samanhenkistä porukkaa. Siellä vietettiin hyviä aikoja ja pidettiin ruokabileitä. Meille tuli esimerkiksi perinteeksi viettää ”Orpojen joulua”, jonne kutsuttiin kaikki perheettömät ystävät.

Oululaislähtöinen Säävälä sanoo viettäneensä nuorena reissuelämää ja muuttaneensa niin usein pitkin poikin, että osoitteiden määrää ole edes tullut laskettua.

- - -

Helsinkiläistyneen kansanedustaja Jaana Pelkosen rakkain Lahden-osoite löytyy Hiihtäjäntieltä Tapanilasta. Siellä sijaitsevassa 60-neliöisessä rintamamiestalossa asuu yhä hänen isänsä.

- Asuin koko elämäni Lahdessa samassa talossa, joka minulle hyvin tärkeä, siihen liittyy valtavasti muistoja. Talo toivottavasti säilyy perheellämme aina.

Metsään rajautuvan tontin lähistöllä on loistavat lenkkeily-, hiihto-, marjastus- ja sienestysmaastot, joten Pelkonen sanoo olleensa onnekas, kun on saanut noissa maisemissa lapsuutensa ja nuoruutensa viettää.

- Parempaa paikkaa kasvaa ja elää en voisi kuvitellakaan! Tärkein oli piha, siellä sai temmeltää ja harrastaa.

Hän kertoo muuttaneensa elämänsä aikana vain pari kertaa, sillä lapsuudenkodistaan hän muutti Helsinkiin, jossa osoitteita on ollut ainoastaan kaksi. Vaikka muuten elämässä on reissaamista ympäri maata ja maailmaa riittänyt, koti on ollut ja pysynyt.

- Kun löytää hyvän, ei ole syytä vaihtaa, Pelkonen tietää.

- - -

Kulttuurin moniottelija Timo Taulo muistelee muuttaneensa Lahdessa ainakin 20 kertaa. Kaikkein pitkäaikaisin kotitalo on se nostalgisin, nimittäin lapsuusvuosien ränsistynyt rivitalo Liisankatu 4:ssä Anttilanmäellä.

- Tyypillinen kaupungin vuokratalo silloin 70-luvulla. Siinä asui neljä perhettä ja ullakolla yksi alkoholisti. Meillä oli ensin yksiö, ja saimme sitten isomman, lähes 100-neliöisen asunnon.

Kymmenen asuinvuoden aikana Timo kasvoi alakoululaisesta lukiolaiseksi. Hän muistaa talosta ulkovessan, puulämmityksen ja veden hakemisen pihakaivosta.

- Karvalakki päässä piti nukkua talvella, mutta ei se haitannut. Talon perheet pitivät yhtä ja ympäristö tarjosi ihanteelliset puitteet parhaiden poikavuosien seikkailuille. Kaikki kultaisimmat muistot ovat sieltä.

Sittemmin Liisankadun talo on purettu uuden rivitalon tieltä.

- Seuraavaksi muutimme Hennalaan, siellä sisävessa olikin sitten todellista luksusta, kertoo nykyisin Ahtialaan asettunut Taulo. Lapset ovat jo muuttaneet pois kotoa, ja aloittaneet oman muuttorumbansa.

- - -

Yrittäjä Martin Mustonen muistaa ikimuistoisimman kodin kuin apteekin hyllyltä: Pahkakatu 8, neliöitä 88. Rivitaloasunto Jalkarannan perukoilla Kiikkulassa toimi kotina ala-asteen ajan.

- Se oli hyvää aikaa elämässä. Perhe oli koossa, ja suhteet naapureihin olivat lämpimät. Magee ympäristö muutenkin, metsän vieressä lähellä Vesijärveä.

Päivittäisiin rutiineihin kuului koiran ulkoiluttaminen Tapanilan maastoissa.

- Päällimmäisenä tulee mieleen rauhallisuus. Naapureillakin oli koiria. Se oli sitä aikaa, kun vasta kasvettiin kohti teini-ikää, joka sitten olikin aika villiä.

Lahden sisällä Mustonen laskeskeleekin muuttaneensa jo ainakin kymmenen kertaa.

- Kun sitten lähdin omille teille, niin tuli muutettua aika vilkkaasti. Raha ratkaisi mihin oli varaa mennä, ja parisuhteet tietysti vaikuttivat myös.

Nykyisin Mustonen asuu vaimonsa ja vastasyntyneen poikavauvan kanssa Helsingissä.

- Jos joskus muutamme takaisin Lahteen, niin tykkäisin asua lähellä satamaa. Veden äärellä oleminen on yhä mieleistä, ratkaisevampaa kuin se onko talo omakoti-, rivi- tai kerrostalo.

Kommentoi