EU-tulkin työmatka taittuu Brysselin ainoalla pinkillä Jopolla

Pyöräily on Anita Simolasta nykyään metroa turvallisempaa Brysselissä, työmatkat taittuvatkin näppärästi pinkillä Jopolla.

Marjaana Kontu

Mitä näet, kun katsot ikkunasta ulos?

- Asun aivan Brysselin kaakkoislaidalla, viimeisen metropysäkin vieressä. Ikkunoista näkyy vihreää; hyvinhoidettuja takapihoja, taivasta, auringonlaskuja.

Mitä muistat lapsuuden Lahdesta?

- Torin suihkulähdealtaan, sen päivän, kun kaupungintalon katto paloi, alatorin, jonne ei sopinut mennä leikkimään, vilkkaat toripäivät ja asiakkaita kuhisevan kauppahallin.

Toimit EU-tulkkina, miten monta kieltä osaat?

- Pyörittelen päässäni päivittäin seitsemää kieltä: ranskaa, englantia, italiaa, ruotsia ja hollantia, opiskelen myös saksaa ja espanjaa. Japania osaan karaten tarpeiksi, kotikieleni ovat suomi ja ranska.

- Usein kysytään, menevätkö kielet päässä solmuun. Eivät mene. Olen aina johdonmukaisesti pitäytynyt samassa kielessä yhdessä lauseessa. Olen ylpeä siitä, että poikamme Ziggy on kaksikielinen ja hänen suomen kielen taitonsa on erinomainen.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

- Sellaista ei ole. Lähes joka päivä olen uudessa työtilassa vaihtuvien kollegojen kanssa. Työt vaihtelevat pienistä työryhmäkokouksista EU-huippukokouksiin. Se tekee työstä hurjan mielenkiintoista.

Ketkä tulkattavista ovat jääneet mieleen?

- Ehkä inspiroivin puhuja on ollut Belgian aiempi pääministeri Guy Verhofstadt. Vaikein ja arvaamattomin on ehdottomasti ollut Italian Silvio Berlusconi.

Mikä on konfrenssitulkin tärkein ominaisuus?

- On oltava rautaiset hermot ja kyky sietää epävarmuutta. Ei voi jäädä muotoilemaan lauseita, on toimitettava ymmärrettävää puhetta sekunnin kymmenyksissä. Työskentelemme kaksin tai kolmisin noin 4 x 5 metrin ”laatikossa”, siksi on hyvä olla myös sosiaalinen.

Kiroilevatko puhujat koskaan?

- Olen 20 vuoden aika kuullut puhujan kiroavan kahteen otteeseen.

Onko tulkatessa sattunut mokia?

- Olen kerran kiireessä maatalouskokouksessa ihan pokerinaamalla sanonut mikrofoniin ”karvankasvattaja” karjankasvattajan sijaan.

Miten lataat akkujasi?

- Liikkumalla sellaiset 10 tuntia viikossa. Joogaan, ohjaan fitnesstunteja ja harrastan karatea.

Millainen oli ensimmäinen työpaikkasi?

- Olin Uuden Lahden jakaja 80-luvun alussa. Toimitin lehden tunnollisesti kaupungintalon korttelin asukkaille joka viikko koulun jälkeen. Lukioaikana tein viikonloput töitä Carrolsissa. Se oli hauskaa, koska näin kaverini joka ilta.

Onko karatesta ollut apua uhkaavissa tilanteissa?

- Ehdottomasti. Osaan ennakoida vaaralliset tilanteet ja välttää ne. Yhden ainoan kerran olen joutunut ottamaan oppimani käyttöön ja silloinkin niin, ettei toista sattunut.

Miten terrori-iskut ovat vaikuttaneet sinuun?

- Perheeni on onneksi tällä hetkellä Suomessa töissä ja armeijassa. Iskujen takia tuotin Suomesta polkupyörän. Minulla on ehkä koko kaupungin ainoa pinkki Jopo, jolla huristan työmatkat! Olisin aivan hyvin voinut olla metrossa, joka räjähti. Pelossa ei kuitenkaan voi elää. EU-rakennukset ovat tiukan vartioinnin alaisia, sotilaat ja poliisit valvovat yötä päivää kaduilla.

Teitittelevätkö belgialaiset toisiaan?

- Sinuttelevat aivan surutta. Siihen oli ehkä vaikeinta alussa tottua Ranskan jälkeen.

Ovatko ranskalaiset perunat oikeasti belgialaisia?

- Totta kai! Niin kuin Tintti, Manneken Pis ja tumma luostariolut. Aivan kotini nurkilla on koju, josta saa Brysselin parhaat perunat ja friteeratut lihapullat. Belgialaiset ranskanperunat saavat lopullisen silauksen paikallisesta majoneesista, jota saa kymmenellä eri lisämausteella. Currymajoneesi on oma suosikkini.

Mitä kaipaat eniten Suomesta?

- Puhdasta ilmaa. Brysselin saasteongelmaa ei voi vähätellä. Niin ja karjalanpiirakoita ja munavoita - ja lahtelaista jälkiuunileipää, se on maailman parasta!

Kuka?

Anita Simola

s. 20.10.1966 Lahdessa.

Asui ensimmäiset 18 vuotta akselilla Puistokatu-Torikatu.

Kävi koulua Tipalassa, valmistui ylioppilaaksi Tiirismaan lukiosta 1985.

Opiskellut kieliä muun muassa Sorbonnessa.

Asunut 19 vuotta Brysselissä ja 6 Pariisissa.

Työskentelee EU-tulkkina sekä jooga- ja fitnessohjaajana.

Perheeseen kuuluvat mies ja poika.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää