Reko ruokkii paikallisesti

REKO-ryhmän kautta tilatut lähiruokatuotteet voi noutaa joko Lahden torilta tai Hollolan kirjaston aukiolta.

Soili Kaivosoja

Facebookin kautta toimiva Päijät-Hämeen lähiruoka REKO -ryhmä kukoistaa ja voi hyvin. Reilussa vuodessa tuottajien määrä on tuplaantunut ja Facebook-ryhmäläisten määrä lähes kolminkertaistunut.

Ryhmää perustamassa ollut Anne Seppälä hyrisee tyytyväisyyttä tuottajilta sekä ostajilta saadusta palautteesta.

- Viikoittain tulee positiivisia ja iloisia viestejä palvelua käyttäviltä. Itse asiassa olin juuri lukemassa tyytyväiseltä käyttäjältä tullutta palautetta, jossa hän varmisti, että varmasti ehtii tilata vielä syötävää joulupöytään, Seppälä kertoo.

Ryhmän toiminta on yksinkertaista. Suljettuun Facebook-ryhmään kuuluvat kuluttajat tilaavat tuotteet sitovasti tuottajalta, joka on sitoutunut toimittamaan tuotteet jakopäivänä kuluttajalle.

- Jakopäivät ovat kahden viikon välein, aina parillisen viikon torstaina. Jakopaikat ovat Lahden torilla kello 18-18.30 ja Hollolassa kirjaston aukiolla kello 19-19.15.

Seuraava jako on siis joulun jälkeisenä torstaina.

REKO on tuottaja- ja kuluttajaryhmän väliseen kauppaan tarkoitettu malli. Siinä myydään siis lähiruokaa tuottajalta suoraan asiakkaalle.

- REKO velvoittaa, että ruoka on mahdollisimman läheltä sekä eettisesti tuotettua. Toiminnan tulee olla avointa ja läpinäkyvää, ja tuotannosta on velvollisuus kertoa kuluttajalle, korostaa Anne Seppälä.

Päijät-Hämeen lähiruoka REKO:n kaikki tuottajat ovat sadan kilometrin säteellä Lahdesta ja ryhmän vetäjät ovat tarkkaan tutkineet, että tuottajien tuotteet ovat laadukkaita.

- Tarkoitus on, että tuottaja toisi itse tuotteensa asiakkaille tai ainakin henkilön täytyy olla töissä tuottajalla. Näin toiminta on läpinäkyvää, ja tuottaja voi kertoa omista tuotteistaan suoraan asiakkaille. Tämä on tuottajien mahdollisuus tuoda oma tilamyyntinsä ihmisten ilmoille.

Päijät-Hämeen ryhmässä tästä pidetään kiinni tarkasti. Suomessa on yleistynyt myös niin sanottu kauppa-auto-malli, jossa yksi tuottaja kerää tuotteita eri puolilta ja toimittaa ne myytäväksi. Tällöin lähiruoka-ajatus ei yleensä toteudu.

Anne Seppälä on huomannut, että kuluneen vuoden aikana suuresta osasta asiakkaista on tullut jo puolituttuja.

- Meillä on aina jakopäivinä kiva tunnelma. Sellainen kunnon vanhanajan meininki. Kyllä tässä ollaan tultu puolitutuiksi puolin ja toisin, vaikka yhden illan aikana saattaa käydä 100-300 asiakastakin. Siinä riittää säpinää sen reilun puolen tunnin ajan.

Päijät-Hämeen REKO-ryhmään kuuluvia tuottajia ovat muun muassa Huljalan Tupala Hämeenkoskelta, Yli-Karkelan tila, Mäkelän tila ja Uotilan marjatila Kärkölästä, Husulan Puutarha Paimelasta, Perttulan tila sekä Vilppulan tila Asikkalasta, Puolivälin Hunaja Lappilasta ja Valkilan viljatila Artjärveltä.

Entä mikä on suosituin tuote?

- Ehdottomasti kananmuna. Se on ihan ykköstuote, niitä halutaan ostaa tuoreena.

Tarjolla oleva tuotevalikoima on ajateltu myös siitä lähtökohdasta mitä kukakin haluaa nähdä omalla ruokalautasellaan.

- Tuoretta, lähellä tuotettua, terveellistä ruokaa, Anne Seppälä painottaa.

Mikä?

REKO-ryhmä on paikallisten lähiruokatuottajien jakelukanava Facebookissa.

Keskustelu