Tyyliniekka surffailee ja opettelee syömään mustekalaa

Riikka Pummi käy joskus työkavereiden kanssa syömässä lounasta hiekkarannalla kilometrin päässä toimistolta.

Aatu Raninen

Miten olet päätynyt asumaan La Coruñaan?

- Lähdin opiskelijavaihtoon Valenciaan vuonna 2006. Opiskelin yhden lukukauden myös Sveitsin Luzernissa, ja saatuani siellä kontakteja muutin vuonna 2013 töiden perässä Pariisiin. La Coruñassa olen asunut kaksi vuotta.

Työskentelet Zara-vaateketjun product managerina, mitä työhösi kuuluu?

- Minulla on online-kaupassa toistakymmentä markkina-aluetta, suurimpia ovat Espanja, Ranska ja Italia, mutta rakkain tietenkin Suomi, jonne avasimme nettikaupan tämän vuoden alkupuolella. Tilaan tuotteita varastoihin, arvioin kysyntää ja elinkaarta, ja tutkin kilpailijoita.

Noudatatko muotivirtauksia pukeutumisessasi?

- Pukeudun melko ajattomasti, tärkeintä ovat mukavuus ja hyvät materiaalit. Viimeisin ostokseni on Zaran malliston nahkainen hame ja kashmir-neule. Työni puolesta tiedän mitä muotitaloilla on kevään mallistoissa, ja mikä tulee olemaan trendikästä.

Seuraatko pukeutumista kadulla?

- Se on ammattisairaus. Tunnistan meidän tuotteemme katukuvassa. Espanjalaiset pukeutuvat hyvin eritavalla eripuolilla maata. Tyyli on yleisesti hyvin klassinen ja paljon värikkäämpi kuin esimerkiksi ranskalaisilla.

Vietetäänkö siellä siestaa?

- Tunnin ruokatauko on kahdesta kolmeen, mutta sen sallitaan venyvän jopa neljään asti.

Miten kuljet työmatkasi?

- Työpaikka on 15 kilometrin päässä Arteixon pikkukylässä. Ajoin vihdoin ajokortin vuoden alussa ja nykyisin taitan matkan autolla.

Mikä on yllättänyt Espanjassa?

- Valencian jälkeen täällä yllätti kylmä sää. Talvet ovat kylmän kosteita, ja kesät kuten Suomessa, lämpötila harvoin nousee yli 25 asteen. Täällä myös tuulee paljon. Ihmiset lähtevät kesäviikonloppuisin etelämmäs ”lämmittelemään” ja monella on kesämökki Etelä-Galiciassa.

Eroaako asuminen suomalaisesta asumisesta?

- Asuntoa etsiessäni yllätyin, että useimmat ovat peruskorjattuja, tyylikkäitä ja uuden tuntuista. Laminaattilattia, valkoiset seinät ja tuplaikkunat miellyttävät. Asunnossani ei ole tietenkään lattialämmitystä ja muu lämmitys toimii sähköpattereilla, jotka eivät varaa lämpöä. Aika usein tuntuu, että lämpö menee harakoille ja sähköfirma muistuttaa kuun lopussa isolla laskulla.

Mikä aihe on puhuttanut paikallisia?

- Zaran omistajan Amancio Ortega täytti 80 vuotta alkuvuodesta. Myöhemmin kohautti uutinen, kun hän ohitti hetkellisesti Bill Gatesin maailman rikkaimpana miehenä. Hyvin vähän puhutaan maahanmuutosta tai terrorismista Euroopassa.

Kiinnostaako Suomi paikallisia?

- Heillä on erittäin hyvä kuva Suomesta ja suomalaisista. Heitä kiehtovat Suomen neljä vuodenaikaa ja miten selviämme kaamoksesta.

Törmäätkö usein mañana-kulttuuriin, eli ”hoidetaan huomenna”?

- En juurikaan. Töissä ollaan tehokkaita, mutta jos asioi pankissa, postissa tai poliisiasemalla, on varauduttava odottelemaan. Tämä on kehittänyt ainakin kärsivällisyyttäni.

Oletko löytänyt lempiruokia?

- Mereneläviä syödään paljon, kaupunki tunnetaan mustekalaravintoloista. Mustekalan syömisessä minulla on ollut opeteltavaa... Mustekala toimii hyvin galicialaisen Albariño-viinin kanssa.

Mitä harrastat?

- Suuri syy muuttooni tänne oli mahdollisuus päästä surffaamaan. Täällä on paljon koskemattomia rantoja, joissa saa olla täysin yksin. Kesäisin töiden jälkeen usein suuntaan suoraan rannalle. Lisäksi personal trainer pitää kiireisenä arki-iltaisin.

Minkä tavan toisit Suomeen?

- Yleisesti ihmiset ovat kohteliaita ja hymyilevät. Tervehditään silloinkin, kun ei oikeasti tunneta, mutta ollaan törmätty usein.

Entä Suomesta Espanjaan?

- Suomessa saa aina aidon oikean vastauksen, jota ei tarvitse suodattaa. Pidän suomalaisten suorasukaisuudesta, jota täällä ei ole.

Mitä pakkaat laukkuusi Suomesta lähtiessäsi?

- Marjajauheita, ruishiutaleita, suklaata ja paljon Jenkki-purukumia.

Mikä on rakkain lahtelainen paikka lapsuudestasi?

- Oma kotipiha, tosin pihaa hallinnut suuri kuusi lähti viimeiselle matkalleen ilahduttamaan Lahden toria viime jouluna.

Käytkö usein Lahdessa?

- Yritän käydä säännöllisesti vanhempieni luona. Tosin hävettää sanoa, että viime kerrasta on kohta jo vuosi vierähtänyt. Täältä lentäminen on melko kallista yhteydet ovat huonommat kuin Pariisista.

Kuka?

Riikka Pummi

s. 4.2.1985

Kävi ala-asteen alkuvuodet Metsäpellossa ja Kivimaalla, kuudennesta luokasta eteenpäin yläasteen ja lukion Lahden Yhteiskoulussa.

Lähti 2004 opiskelemaan Lapin yliopistoon vaatesuunnittelua.

Asuu nykyisin Espanjan luoteisosassa La Coruñan kaupungissa ja työskentelee Zara-vaateketjun product managerina.

Asunut ulkomailla myös Pariisissa, Valenciassa ja Luzernissa.