CD-levy ei koskaan kuole - "Kysyntä on nosteessa"

Levykauppa Äxän Marko Lappalainen harmittelee, että levymyynti on Lahdessa vähentynyt, kun Sokoksen musiikkiosasto ja Anttilan Top Ten lopetettiin.

Jenny Mäkinen

Lahden Levykauppa Äxän myymälävastaava Marko Lappalainen on ollut alalla kymmenisen vuotta. Hän kertoo, että CD- ja vinyylilevyt liikkuvat hyvin.

- Meillä myynti on koko ajan plussasuuntaista, mutta mediassa puhutaan, että mikä on, kun CD ei myy.

Lappalainen kuvailee, että CD-levyjen ja vinyylien myynti ovat lähes tasoissa, ja viime vuonna myös käytetty CD liikkui todella hyvin. Menekkiin vaikuttaa vahvasti musiikkigenre.

- Eri genreissä toimii erilaiset jutut. Joissain on pelkästään striimausta, mutta on paljon genrejä, joissa albumikokonaisuus merkitsee. Silloin halutaan CD ja aistia sitä levyä ja kokonaisuutta enemmän.

Esimerkiksi yökerhoissa soitettava tanssimusiikki on genrenä sellainen, että fyysisiä äänitteitä ei välttämättä tehdä laisinkaan, koska sitä ei pidetä kannattavana. Sen sijaan esimerkiksi metalligenressä CD-ja vinyylilevyt myyvät hyvin.

- Myös kotimainen musiikki myy älyttömän hyvin. Jos CD-levyistä puhutaan, niin myynti jakautuu metalliin ja kotimaiseen musiikkiin. Kotimaisessa musiikissa myy melkein genre kuin genre.

- - -

Lappalainen itse edustaa sitä ikäpolvea, joka on aina ostanut CD-levyjä. Hän muistelee pienen kaupungin kasvattina lähteneensä joka viikonloppu 100 kilometrin päähän ostamaan levyjä.

- Konkreettinen levy tulee paljon lähemmäksi. Kun sinulla on fyysinen levy, sen voi aistia paljon vahvemmin, olkoon se sitten vinyyli tai CD. Itse koen sen paljon tärkeämmäksi, kun sen saa fyysisenä hypisteltäväksi, saa tutustua siihen ja ahmia sen kokonaisuutena.

Lappalainen ei näe Spotify:n tai Youtuben kaltaisissa palveluissa mitään pahaa, vaan huomauttaa niiden olevan esimerkiksi pienille artisteille elintärkeitä kanavia. Netissä musiikki myös liikkuu nopeammin ja uusia suosikkiartisteja on helpompi löytää.

- Joissain genreissä on niin, että biisi merkkaa eikä niinkään kokonaisuus. Musiikki on silloin helpompi pureskella ja helpompi heittää pois ja sitä ei silloin tarvita fyysisenä tuotteena.

- - -

Nousujohteisesta levymyynnistä huolimatta CD:n ja vinyylin tulevaisuutta on vaikea ennustaa, mutta Lappalainen ei usko niiden koskaan täysin poistuvan ihmisten hyllyistä.

- Vinyylistäkin puhuttiin aikanaan, että se on vanha juttu, heittäkää ne pois. Jengi myi levynsä ja nyt paljon sitä samaa porukkaa ostaa sitä levyä taas takaisin ja harmittelee, kun pitikin mennä myymään.

Lappalainen näkee erilaiset musiikinkuunteluformaatit nimenomaan rikkautena.

- Kaupungilla voi mennä luurit korvilla ja kuunnella omaa soittolistaa tai kivaa levyä, kotona voi laittaa hyvän levyn soimaan tai istua alas vinyylin kanssa ja käyttää enemmän aikaa musiikkiin. Musiikki elää aina. Formaatit vähän muuttuvat, mutta en usko, että fyysinen levy kuolee koskaan.

Vaikka jotkut uskovat CD:n ja vinyylin ajan menneen jo aikaa sitten, on toinen melko retro musiikkiformaatti tekemässä pienimuotoista encorea.

- Kasetti on tehnyt pientä paluuta. Se menee vähän siihen osastoon sympatia ja retroilu. Jossain suomiräpissä tehdään ihan hirveästi C-kasetteja. Jos joku levy on myynyt loppuun kasettina puoli vuotta sitten, niin sen hinta saattaa nousta melkein sataan euroon.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää