Shanghaissa ei tarvitse henkivartijaa ja panssaroitua autoa

Pojan kanssa kaupungilla. Myös Shanghaissa on isot erot rikkaiden luksuselämän ja köyhemmän väestön välillä, Mika Rytökoski kertoo.

Aatu Raninen

Rengasfirman pomo Mika Rytökoski diggailee jenkkirautoja ja rock 'n rollia.

Milloin lähdit Lahdesta?

- 25 vuotta sitten. Menin Helsingin Kauppakorkeakoulusta Unileverille töihin ja sieltä lähettivät nuoren miehen Venezuelaan tytäryhtiön markkinointipäälliköksi. Olen asunut muun muassa Mexicossa, Puerto Ricossa, San Franciscossa ja viimeksi Hong Kongissa. Aasia oli kulttuurillisesti kiinnostava paikka tutustua.

Minkälainen on sikäläinen talvi?

- Shanghaissa lämpötila tippuu nollaan, lunta on harvemmin. Sisällä on usein kuitenkin kylmempi kuin Suomessa, täällä ei ole yhtä hyvin varustauduttu siihen.

Missä Kiina on yllättävän moderni?

- Se on johtavassa asemassa monessa digitaalisessa kehityksessä ja sähköautoissa.

Entä missä hieman vanhanaikainen?

- Kiina on turvallinen maa asua. Ei ole aseita, ja kaduilla voi kävellä iltapimeässäkin huoletta. Olin kymmenen vuotta maissa joissa piti oli luodinkestävä auto ja henkivartija. Nyt arvostaa turvallisuutta ihan eri tavalla.

Vaikuttavatko saasteet arkeesi?

- Ne ovat iso ongelma. Kotona, autossa ja toimistossa on ilmanpuhdistimet. Kaikilla on sovellus, josta seurataan saasteen tasoa. Lenkkeily täytyy usein jättää väliin.

Missä ja miten asut?

- Asumme omakotitalossa keskustan lähellä. Meidän kolme poikaamme ovat mukana Shanghaissa.

Minkälainen työmatkasi on?

- Täällä on 25 miljoonaa asukasta, joten 10 kilometrin työmatkani on aika lyhyt, mutta ruuhkien takia siihen menee välillä tunti. Minulla on autonkuljettaja, joten käyn läpi sähköposteja ja puheluita.

Työskentelet Goodyear-rengasfirmassa, mitä teet?

- Vastaan Goodyearin henkilöautonrenkaiden liiketoiminnasta Aasiassa. Alueeseen kuuluu Kiina, Intia, Japani, Australia, Indonesia, Thaimaa ja 20 muuta pienempää maata. Matkapäiviä tulee paljon. Lisäksi toimitamme renkaita autonvalmistajille Mersusta ja BMW:stä alkaen, myös paikallisille merkeille kuten Great Wall, BYD ja Tata.

Oletko automiehiä muutenkin?

- Autot ovat aina kiinnostaneet, varsinkin amerikkalaiset klassikot. Unelma toteutui San Franciscossa, josta löytyi vuoden 1964 avomallinen Corvette Stingray.

Tuntuuko siltä, että Kiinalla menee lujaa?

- Kiinan kehitys, siitä kun reformit käynnistyivät 70-luvun lopulla, on ollut uskomatonta. Yli 500 miljoonaa kiinalaista on noussut köyhyydestä keskiluokkaan ja kasvua on vielä näkyvissä. Kilpailu on kovaa, usein työpäivä venyy puoliyöhön asti.

Kuvaile Shanghaista kaupunkina?

- Täältä löytyy kaikkea. On 150 uutta pilvenpiirtäjää ja mielenkiintoisia vanhoja rakennuksia 1900-luvun vaihteesta englantilaisessa ja ranskalaisessa kaupunginosassa. Ravintolatarjonta on samalla tasolla Lontoon ja New Yorkin kanssa. Viikonloppuisin käymme usein ulkona syömässä, ja aannoin kävimme Rolling Stonesin konsertissa.

Miten sujuu sosiaalinen elämä kiinalaisten kanssa?

- Shanghaissa on puolisen miljoonaa ulkomaalaista, joiden joukossa meidänkin sosiaalinen elämä sujuu mukavasti. Paikallinen kulttuuri ja tavat ovat kyllä hyvin erilaisia.

Näihin aikoihin siellä vietetään kiinalaista uuttavuotta, eli kevätjuhlaa. Mitä juhlaan kuuluu?

- Toimistot, tehtaat ja kaupat ovat kiinni viikon. Yli miljardi kiinalaista matkustaa kotikaupunkeihinsa sukuloimaan, joten julkinen liikenne on kaoottisen täynnä. Perinteisiä ilotulituksia valtio yrittää rajoittaa isoimmissa kaupungeissa, koska ne lisäävät ilmanlaadun ongelmia entisestään.

Podetko joskus koti-ikävää?

- Joskus on toki ikävä sukulaisia ja tuttuja kun ollaan kaukana, mutta yritetään keskittyä nauttimaan jokaisen paikan hyvistä puolista.

Vierailetko yhä Lahdessa?

- Kerran vuodessa kesällä, meillä on mökki Lahden lähellä. Kesät ovat hienoja, kun ilma, vesi ja ruoka ovat puhtaita. Kiva nähdä sukulaisia ja tuttuja.

Minne liittyvät Lahti-muistosi?

- Parhaat muistot ovat kavereista, kesämökiltä, Salpausselän mäkihyppykisoista ja Hurriganesien konsertista Kansantalolla.

Kuka?

Mika Rytökoski

s. 1961

Asunut pikkupoikana kauppatorin laidalla ja myöhemmin Jalkarannassa.

Kirjoittanut ylioppilaaksi Salpausselän lukiosta vuonna 1981.

Työskentelee Shanghaissa Goodyear-rengasyhtiössä tittelillä vice president, vastuullaan henkilöautojen renkaiden liiketoiminta Aasiassa.

Kommentoi