Buenos Airesin kaaos ruokkii luovuutta

Argentiinalaisen tavan mukaan yliopiston viimeisen tentin läpäissyt saa kavereiltaan päälleen ruokasateen. - Muun muassa sinappia, viinietikkaa ja kolme kuukautta vanhoja kananmunia. Meni kolme päivää, ennen kuin haju lähti hiuksista, Anniina Liikanen muistelee. Töissä ulkoministeriössä on hieman siistimpää.

Aatu Raninen

Anniina Liikanen käsittelee ministeriön tekstejä ja kirjoittaa vapaa-ajallaan kirjaa.

Milloin muutit pois Lahdesta?

- Kymmenen vuotta sitten otin lopputilin Citymarketista ja lähdin koittamaan onneani Barcelonaan. Halusin seikkailla ennen yliopisto-opintoja.

Miten päädyit Buenos Airesiin?

- Espanjassa aloin seurustella argentiinalaisen miehen kanssa, ja muutimme tänne töiden takia seitsemän vuotta sitten. Opiskelin valtiotieteiden kandin tutkinnon ja syvensin opintoja journalismin maisterin tutkinnolla La Nación -sanomalehdessä.

Mitä teet työksesi?

- Olen oikeusministeriön lehdistöpäällikön oikea käsi. Oikoluen ja korjaan tiedotteita ja muita tekstejä, etsin tietoja ministeri Germán Garavanolle ja kirjoitan hänelle ja muille virkamiehille puheita, neuvoja, artikkeleita ja analyysejä tiedotusvälineille annetuista haastatteluista.

Mikä on työssä haastavinta, mikä palkitsevinta?

- Saan olla osa ensimmäistä argentiinalaista hallintoa, jolla on tahto tehdä maasta parempi paikka. Edellistä presidenttiparia syytettiin korruptiosta ja he saivat maan talouden lähelle räjähdyspistettä.

- Kun esimerkiksi olen uuden presidentin Mauricio Macrillan kanssa samassa huoneessa, tuntuu hassulta ja onnekkaalta, että olen päässyt näin pitkälle kaukaisessa maassa.

Mikä on ollut yllättävintä kaupungissa?

- Täällä on paljon vihreämpää kuin Barcelonassa. Ihmiset ovat mukavia ja kavereita on helppoa saada. Näen myös yllättävän paljon tuttuja näin isossa kaupungissa, pari kuukautta sitten törmäsin lahtelaiseen kaveriini bussissa.

Mikä on vaatinut eniten totuttelua?

- Se, että kaverit ovat aina myöhässä. Aina. Toisaalta, niin olivat lahtelaisetkin. Huumorintaju on argentiinalaisilla hyvin samanlainen kuin suomalaisilla.

Tuntuuko kuin asuisit lomakohteessa?

- Ei todellakaan. Talvella ilmasto on aika kylmä ja inhottava. Buenos Aires on suuri, likainen, meluisa ja kaoottinen kaupunki, mutta silti aivan ihana.

Mistä asiasta paikalliset innostuvat?

- Jalkapallo aiheuttaa hysteriaa. Brasilian MM-kisojen aikaan 2014 oli huvittavaa kävellä tyhjillä kaduilla Argentiinan pelien aikana. Katsoin finaalin keskustassa isolta screeniltä, Argentiinan paita päällä ja kasvot maalattuna. Diego Maradona kävi kanssani samalla kuntosalilla jonkin aikaa.

Näkyykö slummeja tai luokkaeroja?

- Ihan jatkuvasti. Köyhyys, huumekauppa ja turvattomuus paisuivat viime vuosina, ihan keskustan tuntumassa on suuri slummi. Poisheitettävät tavarat annetaan täällä aina jollekin niitä tarvitsevalle, ja pidän taskussa kolikoita katukaupustelijoita ja rahan pyytäjiä varten.

Seuraatko Suomen tapahtumia?

- Lehtien ja somen perusteella Suomi vaikuttaa ihan eri paikalta kuin kymmenen vuotta sitten. Rasismin kasvu huolestuttaa, tavallinen avoin ihminen on nykyään "suvakki". Monet suomalaiset ovat unohtaneet maamme oman historian, sodan ja köyhyyden.

Mitä teet vapaapäivänä?

- Käyn lenkillä tai kuntosalilla, ja saatan lukea tuntikausia kirjaa kattoterassilla. Istumme kavereiden kanssa puistossa tai kiertelemme Palermon kaupunginosassa. Kirjoitan parhaillaan romaania, mihin käytän myös paljon vapaa-aikaani.

Podetko koskaan koti-ikävää?

- Suomessa on ihana käydä keskikesän lomapäivinä, mutta talvea en kaipaa yhtään. Enemmän on ikävä ihmisiä, maailma onneksi pienenee Facebookin ja Whatsappin avulla.

Mitä asiaa kaipaat Suomesta?

- Sitä, että kaikki toimii ja on suunniteltu fiksusti valokatkaisijoista roskakoreihin. Toisaalta argentiinalainen kaaos ruokkii luovuutta enemmän.

Mitä muistat lapsuudestasi?

- Arvostan paljon sitä, että sain olla lapsi Lahdessa. Turvallinen ja luonnollinen paikka, missä sai kulkea kävellen kouluun ja juosta yksin metsissä.

Mikä on rakkain paikka Lahdessa?

- Kaupunginkirjasto. Vietin siellä todella paljon aikaa ala-asteella, ja vielä lukioaikoina saatoin istua tuntikausia lukemassa. Möysän rannassa tykkään käydä kesällä.

Vierailetko usein Lahdessa?

- En kovin usein, koska lentäminen on todella kallista ja kesäloma-aika on täällä tammikuussa, kun Suomessa on kylmä. Syntymäpäiväni on vappuaattona, voisi olla mukavaa viettää se kotona.

Kuka?

Anniina Liikanen

s. 30.4.1985

Käynyt peruskoulun Kivimaalla, lukion Salpausselän lukiossa ja Yhteiskoulun iltalukiossa.

Työskentelee nykyisin Argentiinan oikeusministeriössä Buenos Airesissa.