Tiesitkö, että ympäristöneuvonnasta voi lainata laatikkopyörän ja lämpökameran?

– Näiden varusteiden kanssa kelpaa lähteä päiväretkelle, esittelee kestävän kehityksen ohjaaja Sari Knuuti lainarinkan sisältöä. Marjaana Kontu

Marjaana Kontu

Jos taloudessa ei ole autoa, mutta isohko kuljetus pitäisi hoitaa, avuksi kannatta kysyä ympäristöneuvonnan laatikkopyörä Pyöriäistä. Pyörää voivat lahtelaiset lainata maksutta, ja se onkin kestävän kehityksen ohjaaja Sari Knuutin mukaan suosittu.

- Se on melkein viikoittain lainassa. Sillä on tehty vaikka mitä muutoista kodinkoneiden kuljetuksiin. Juhlakaluakin sillä on kuljetettu 60-vuotisjuhlissa ja käytetty pyörää siivouspäivän ja ravintolapäivän järjestämiseen. Käyttötarkoituksia on monenlaisia, hyvin ihmisten mielikuvitus on lentänyt, iloitsee Knuuti.

Mitään muuta rajoitusta laatikkopyörän käytölle ei ole kuin 80 kilon painorajoitus.

- Pyörää ovat lainanneet myös perheet viikonloppuretkille ja onpa sitä vaalikampanjoinnissakin käytetty.

Paitsi tavaraa, pyörän laatikossa voi kuljettaa ihmisiä, sillä siinä on penkki ja turvavyöt, kyytiin mahtuu joko yksi aikuinen tai kaksi pienempää matkalaista.

Pyörän lainaus on yksinkertaista, lainaajalta ei vaadita kuin henkilöllisyystodistus, panttia ei vaadita.

- Pyörän lainaaja on tietenkin täysin vastuussa siitä ja korvausvelvollinen, jos jotain sattuu. Tähän asti pyörä on hyvin kestänyt käytössä.

Vaikka kysyntää laatikkopyörällä on riittänyt, voisi lainaajia Knuutin mukaan olla enemmänkin. Tieto ympäristöneuvonnan välinelainauksesta ei ole kaikkia tavoittanut, vaikka pyöräkin on jo nelisen vuotta ollut käytössä.

- Kun pyörää tapahtumissa esitellään, moni tulee ihmettelemään, että voiko tätä tosiaan lainata.

Laatikkopyörässä on seitsemän vaihdetta sekä käsi- ja jalkajarru.

- Sillä on oikein mukava ajaa ja kaikkialla se kerää iloisia katseita.

Pyörän voi lainata muutamaksi päiväksi, esimerkiksi viikonlopuksi. Knuutin mukaan pyörän saattaa parhaassa tapauksessa saada lainaksi vaikka samana päivänä, jonot eivät ole pitkiä. Pyörää lainataan vain lahtelaisille.

Kesän retkeilykauden alettua innokkaita luonnonharrastajia varmaan ilahduttaa tieto, että ympäristöneuvonnasta voi lainata myös rinkkaa, jossa on retkeilytarvikkeita. Rinkasta löytyy muun muassa paistinpannu, kahvipannu, kirves, istuinalustat ja kartta.

- Sitä lainataan harmillisen vähän, Knuuti sanoo.

Tarjolla on myös talkooreppuja maisemanhoitoon, sellaisen lainaaja sää käyttöönsä muun muassa oksaleikkurin, sirpin ja viikatteen.

Lainattavista tarvikkeista suosituimpia ovat lämpökamerat talvikaudella, niitä käytetään lämpövuotojen kartoittamiseen. Lainaaminen kannattaa, sillä lämpökamera maksaa noin 3000 euroa.

Lainata voi myös kiikaria ja kaukoputkea.

- Otamme vastaan toiveita, lainaustoimintaa voidaan laajentaakin, jos hyviä ehdotuksia tulee, Knuuti sanoo.

Ympäristöneuvonta palvelee

Ympäristöneuvonta on auki koko kesän, lainauksista voi tiedustella numerosta 044 416 2762 tai sähköpostitse osoitteella ymparisto@lahti.fi

Kommentoi