Kenguruiden maassa ollaan yltiösosiaalisia

Mane Stuart viihtyy erityisesti Sydneyn oopperatalon maisemissa. – Harbour bridge ja Opera house samassa kuvassa – siihen ei näkymään ikinä kyllästy!

Marjaana Kontu

Oliko vaikea tottua vasemmanpuoleiseen liikenteeseen?

- Alussa ajaessa aina nipistin vasemman käden peukalonkynnellä etusormea "keep left, keep left". Kerran käännyin yksisuuntaiselta kadulta väärälle kaistalle, se oli noloa.

Miten asut?

- Olemme asuneet pari vuotta "apartmentissa". Meiltä on vain 10 minuuttia bussilla keskustaan, mikä on mahtavaa verrattuna entiseen tunnin matkaan. Täällä asuntoja kuvaillaan sen mukaan, kuinka monta makuuhuonetta on, meillä kolme. Ilmastointi on välttämätön, kesällä on liian kuuma ja talvella liian kylmä ilman sitä. Veranta on iso ja siellä vietämmekin paljon aikaa vieraiden kanssa.

Tarkoittaako lempinimesi Mane jotain siellä?

- Hevosenharjaa.

Oletko nähnyt läheltä krokotiilia, koalaa tai kengurua?

- Kaikkia kyllä. Ja luonnossa jopa.

Oletko tottunut siihen, että jouluna on rantakelit?

- Kyllä, en kaipaa Suomen talvea ja pimeyttä. Tosin beachille emme mene jouluna. Täkäläisiä talvia kyllä inhoan, koska keskuslämmitystä ei ole.

Onko Sydneyssä pahoja ruuhkia?

- Liikenne on tosi paha. Pienikin kolari tai break down aiheuttaa massiivisia ongelmia ruuhka-aikoihin, jotka kestävät tunteja sekä aamulla että iltapäivällä.

Oletko joutunut rikoksen uhriksi?

- Valitettavasti uuteen asuntoomme murtauduttiin pian muuttomme jälkeen. Tulivat parvekkeen kautta sisälle, veivät lähinnä koruja. Yleisesti ottaen mielestäni Sydneyssä on erittäin turvallista.

Mikä ärsyttää australialaisissa?

- Myöhästeleminen on yleistä.

Minkä uuden ajanvietteen olet omaksunut siellä?

- Tennistä opettelin pelaamaan vasta täällä. Beach-ihmisiä en ole. Veneily on uusi asia. Ja sosiaalinen elämä on täällä aivan toista kuin Suomessa: on tapana tavata ihmisiä usein ja syödä ulkona.

Mikä australialainen herkku ei sinulle maistu?

- Osterit, en vain opi niistä tykkäämään.

Reissaavatko aussit mieluummin kotimassa vai ulkomailla?

- Tosi paljon niin kotona kuin muuallakin. Kaikki nuoret suuntaavat Eurooppaan koulusta päästyään. Vanhemmat ihmiset reissaavat paljon Euroopassa ja Aasiassa eläkkeelle päästyään, kuten mekin. Olimme juuri Myanmarissa.

Mikä on lempipaikkasi Sydneyssä?

- Opera Bar. Ei ainoastaan siksi, että siellä on hauska istua ja katsella kauniita ihmisiä lasi kuohuvaa kädessä, vaan se maisema myös. Harbour bridge ja Opera house samassa kuvassa - siihen ei ikinä kyllästy!

Oletko auttanut eksyneitä suomalaisia turisteja?

- En, mutta jos kuulen jonkun puhuvan suomea, yleensä huudan "hyvä Suomi!". Jotkut pysähtyvä juttelemaan.

Kuka on siellä tunnetuin suomalainen?

- Kimi Räikkönen.

Missä aussit peittoavat suomalaiset?

- Ystävällisyydellään ja huumorillaan.

Mistä suomalaisesta ylpeilet siellä?

- Koulujärjestelmä tulee esille usein.

Sinulla liittyy hyviä muistoja Oululaisen Kulmaan, kerro!

- Minulla oli 1979 tapaaminen siellä tyttökaverin kanssa ja paikka oli aivan täynnä. Mari oli istahtanut pöytään, jossa jo istui tuleva mieheni. Juttelimme ja vaihdoimme puhelinnumeroja. Yllätys yllätys, hän soittikin, tarvitsi vappuheilan - ja siitä se alkoi. Marraskuussa menimme naimisiin, ja helmikuussa 1980 saavuimme Sydneyyn.

Minkä suomalaisen tradition olet säilyttänyt?

- Jouluaatto on meillä se pääjuhla. Pienenä lapset eivät tajunneet ihmetellä, että pukki toi lahjoja aattona kotiin. Pääsiäistä myös yritän viettää, mämmiäkin joskus saan. Minulla on jopa vappuviuhkat!

Mihin paikkaan liittyvät parhaat Lahti-muistosi?

- Muistan hiihtoladut, joita hiihdimme sisareni kanssa hiihtomajalle, ja jäämäen Radiomäen kupeessa. Myöhemmältä ajalta Torven ja Nuutin. Disco-musiikki oli kaikki kaikessa.

Mitä aiot tehdä, kun tulet kesällä Lahteen?

- Nähdä ystäväni ja käydä isäni haudalla. Torilta pitää saada mansikoita, herneitä ja savukalaa.

Kuka?

Mane Stuart

Syntynyt 26.9.1951.

Asunut Lahden keskustassa, Kilpiäisissä ja Joutjärvellä.

Käynyt Launeen Yhteislyseota, pääsi ylioppilaaksi vuonna 1970.

Opiskeli Helsingin yliopistossa saksaa, venäjää ja englantia ja ollut kieltenopettaja Lotilan ja Vuorikadun kouluissa. Australiassa opettanut saksaa ja japania.

Perheeseen kuuluvat puoliso ja kaksi aikuista tytärtä.

Asuu Sydneyn Rozellessa.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää