Mitä Lahdessa tapahtuu juhannuksena? Katso tästä vinkit

Tuleva juhannusaatto on jälleen täynnä erilaisia tapahtumia. Tekemistä löytyy aamusta iltaan lapsille ja aikuisille. Mukana on perinteisiä tapahtumia, kuten matkustajasataman juhannusjuhlat, mutta myös erikoisempia tempauksia.

- Satamapäällikkö on ilmoittanut koko sataman toimijat mukaan Hulahula Suomi -tempaukseen. Torilla on esiintymislava, mistä laitetaan musiikki soimaan koko torille. Ideana on, että kello 22 pistetään Suomi-makkaravartalot heilumaan, kertoo Jukka Riikonen Lahden Järvimatkailusta.

Ylen järjestämän Hulahula Suomi -tapahtuman tarkoituksena on kerätä koko Suomi tanssimaan juhannusaattona. Tanssitapahtumia järjestetään perjantaina iltakymmeneltä ympäri Suomen. Lisäksi Helsingistä matkaan lähtee Hulahula Suomen juhannusbussi, joka ajaa läpi illan ja yön Rovaniemelle. Lahden matkakeskukselle bussi pysähtyy kello 19.20.

- Kyllä minä odotan Hulahulalta paljon. Sitä on mainostettukin aika hyvin. Toivotaan, että se pistäisi ihmisten töppöset heilumaan. Tervetuloa vaan tänne koko Lahti, Riikonen toivottaa.

---

Sataman aallonmurtajalle sytytetään perinteiseen tapaan kokko kello 21. Riikosen mukaan juhannusjuhlat jatkuvat sataman puolesta puoli kahteen asti.

- Viime vuonna oli noin 8 000 ihmistä seuraamassa kokon polttoa. Paljonko tänä vuonna sää tulee verottamaan, sitä seurataan koko ajan, hän pohtii.

Kokkoja nousee myös muualle Lahteen. Suppalan uimarannalla vietetään koko perheelle sopivia juhannusjuhlia kello 18 lähtien. Vapaapääsyisessä tapahtumassa pääsee nauttimaan kokosta, elävästä musiikista, letuista ja grillimakkarasta.

Herrasmannin ulkoilualueella juhannuskokon sytyttää erityisvieras. Kello 18 paikalle saapuva joulupukki jakaa lapsille kesäkarkkeja ja sytyttää kokon kello 20. Paikan päällä voi grillata ja vaikka tanssia kanteleen säestyksellä.

Illan viimeinen kokko sytytetään Enonsaaressa keskiyöllä. Ennen sitä saaressa järjestetään karaoketanssit kello 20 lähtien. Saareen pääsee Lahdesta ja Messilästä laivalla myöhään iltaan saakka.

---

Juhannus ei ole pelkästään ihmisten juhla. Yli-Marolan kotieläinpihassa tehdään kotieläimille juhannus kello 10-14. Eläimille saa tehdä seppeleitä, kerppuja ja juhannustaikoja. Piha on ensimmäistä kertaa auki juhannusaattona.

- Olemme yleensä olleet aattona suljettuna ja oman porukan kanssa. Nyt ajattelimme, että pidetään neljä tuntia pihaa avoinna yleisölle, kertoo Lahden 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Petra Kerkkä.

- Meillä on ollut sellainen traditio, että tuomme kerppuja eläimille ja teemme pihalla mahdollisimman paljon juhannusta niin kuin ihmisetkin tekevät, eli lepäämme, hellimme toisiamme ja syömme hyvin. Näin päätimme myös eläimille tehdä. Nyt yleisökin pääsee tekemään taikoja, lukemaan eläimille loitsuja ja antamaan seppeleitä. Nyt pääsee vähän lähemmäs eläimiä, eli syöttämään niitä kädestä sääntöjemme mukaisesti, Kerkkä selventää.

Viime vuonna yhdistyksen väki huomasi, että tulijoita olisi riittänyt juhannuksenakin. Monet lähtevät viettämään lomapäiviä kesämökille, mutta useat jäävät myös kaupunkiin.

- Kaikilla ei ole kesämökkiä mihin lähteä. Kahvilaamme tuodaan perjantaina vähän enemmän herkkuja, eli jos ei pääse grillaamaan, meidän pihassamme voi herkutella, Kerkkä selittää.

Lahden 4H-yhdistys on järjestämässä myös Herrasmannin juhannuskarkeloita. Kerkän mukaan joulupukki tuo tapahtumaan mukaan ystävänsä, muttei paljasta yksityiskohtia.

- Se pitää kaikkien tulla katsomaan, hän myhäilee.

Yhdistys pitää Herrasmannin ulkoilualueella infopistettä. Uimarannalle kaavaillaan täksi kesäksi myös uimavalvojaa. Juhannuksena valvoja ei kuitenkaan vielä ole paikalla.