Kimi ja Valtteri tunnetaan Briteissä

Etelä-Englannin kylät ovat toinen toistaan kauniimpia. Kuva on Dorkingin pääkadulta High Streetiltä.

Aatu Raninen

Miten päädyit muuttamaan Englantiin pari vuotta sitten?

- Mieheni sai työtarjouksen Lontoosta, ja silloin päätimme, että nyt tai ei koskaan.

Asutte Dorkingissa, Etelä-Englannissa. Millainen kaupunki se on?

- Historiallinen ja kaunis, 10 000 asukkaan kaupunki. Koko Etelä-Englanti on pikkukylien helminauha, muutaman mailin välein auton ikkunasta vilahtaa toinen toistaan kauniimpia kyliä. Silti Lontooseen on vain reilu 30 kilometriä.

Aloitat suomen kielen opettajana kansainvälisessä koulussa. Onko opettaminen elämäntyösi?

- Ehdottomasti! Olin luokanopettajana Suomessa 15 vuotta, jäin opintovapaalle, kun muutimme tänne. Kun kansainvälisessä koulussa aukesi suomen kielen opettajan paikka, tartuin siihen hanakasti.

Keille opetat suomea?

- Kansainvälisessä koulussa on lähes 2000 opiskelijaa esikoulusta lukioon. Joukkoon mahtuu kymmeniä eri kansallisuuksia, myös suomalaisia lapsia, joille opetan äidinkieltä. Kaikki muu opetus tapahtuu englanniksi.

Kuka suomalainen tunnetaan siellä parhaiten?

- Ehdottomasti formulakuskit. Nuorten keskuudessa kaikki tuntevat Saara Aallon.

Teidän perhe harrastaa hevosia, miten?

- Meillä on kaksi omaa hevosta, Pickles-poni on tyttäreni esteponi, ja minulla on Barnaby-niminen hevonen. Kotoamme on kymmenen minuutin ajomatka tallille. Hoidan hevoset itse, aamuja lukuun ottamatta.

Ovatko viime aikojen terrori-iskut vaikuttaneet arkeen?

- Ei ainakaan täällä maaseudulla. Mutta varmasti ihmiset miettivät turvallisuusasioita enemmän.

Oletteko säilyttäneet suomalaiset tavat?

- Jouluna olemme jakaneet lahjat 24. päivä, vaikka täällä ne jaetaan 25. päivä. Juhannusta ja vappua täällä ei vietetä, mutta me olemme silloin juhlineet suomalaisten kavereiden kanssa.

Entä oletteko omaksuneet paikallisia tapoja?

- Täällä istutaan paljon pubeissa, ja meidänkin lapset ja koirat ovat tutustuneet pubielämään. Olemme myös oppineet juttelemaan ihmisten kanssa eri tavalla. Tuntemattoman ihmisen kanssa on hyvin luontevaa keskustella hississä säästä. Englantilainen tyyli syödä paahtoleipää hillon kanssa on lastemme suosiossa.

Minkä valitset ateriaksi: fish and chips, paahtopaisti Yorkshire puddingin kanssa, vai teetä ja salaattia?

- Teetä ja salaattia.

Mitä toisit Briteistä Suomeen?

- Ehdottomasti koulupuvut. Se tuo lapsen persoonan täysin eri tavoin esille. Kukaan ei naura epämuodikkaille farkuille, eikä lapsen tarvitse stressata trendeistä. Koulupuku päällä lapsi tuntee kuuluvansa ryhmään.

- Toisin myös kuuden tunnin koulupäivät alakouluun. Se tuntuu pitkältä, mutta siinä on paljon hyviä puolia: lapsi saa itse valita, haluaako osallistua vaikkapa tennistunnille, parkour-kerhoon, rugby-ryhmään vai vain leikkiä ulkona kavereiden kanssa. Suomalaisissa kouluissa ei ole aikaa mihinkään extraan ja koulun kellon soidessa jo puolilta päivin moni lapsi jää yksin useaksi tunniksi.

Onko kodeissa siellä kokolattiamatot?

- Monissa vanhoissa taloissa saattaa vielä olla. Meillä on kokolattiamatto yläkerran makuuhuoneissa.

Onko siellä usein sateista ja sumuista?

- Täällä ei ole sateista. Sumuista on joskus talviaamuisin. Lämpötila ei talvellakaan juuri koskaan laske nollan alapuolelle. Täkäläinen sää sopii tällaiselle vilukissalle kuin nenä naamaan. Kesä on alkanut kuumassa ja kuivassa säässä, ja hevosihminen kaipaa jo vettä, että saadaan laitumet vihertämään.

Kuinka usein käyt Suomessa?

- Kerran tai kaksi vuodessa, olemme tulossa nyt elokuussa aina tullaan käymään myös Lahdessa. Täällä lasten kesälomat alkavat heinäkuun lopussa. Viikkoa tai kahta kauempaa ei malteta olla, kun heppaikävä jo iskee.

Mikä muisto Lahdesta on jäänyt mieleen nuoruusvuosilta?

- Se, kun New Kids On The Block esiintyi Lahdessa. Myös ihanat kesäillat kavereiden kanssa Pikku-Veskun rannassa olivat mieleenpainuvia.

Kuka?

Suvi Almqvist

s. 27.2.1977 Lahdessa.

asunut mm. Kärpäsessä, Ahtialassa ja keskustassa.

käynyt koulua Kunnaksen ala-asteella sekä Yhteiskoulun yläasteella ja lukiossa, valmistunut luokanopettajaksi Helsingin yliopistosta.

Perheeseen kuuluu puoliso ja kaksi lasta.