Helena Vaarin kuvat elävät kankaalla

Galleria Nuovon syksyn kauden avaa Helena Vaarin Neula siveltimenä 30 vuotta -näyttely. Kirkko- ja taidetekstiilien kimara juhlistaa Vaarin kolmeakymmentä vuotta tekstiilitaiteilijana. Vaari on uransa aikana tehnyt lähes 300 kirkkotekstiiliä kymmeneen kirkkoon sekä kaksi piispankaapua.

Kirkkotekstiilejä näyttelyssä löytyy jokaisesta kirkosta, johon hän on tehnyt töitä. Vanhimmat tekstiilit ovat Hollolasta Marian kirkosta vuodelta 1987.

- Kiersin kirkkoja kun kävin lainaamassa tekstiilejä näyttelyäni varten. Nehän ovat kaikki kirkkojen omistuksessa. Tuli nostalginen olo, kun kiertelin niitä, Vaari muistelee.

Näyttelyn työt hehkuvat valkoisen, punaisen, violetin ja mustan väreissä. Vihreitä kirkkotekstiilejä galleriasta ei juuri löydy, sillä ne ovat parhaillaan käytössä. Vihreitä kirkkotekstiilejä käytetään arkisikristillisenä aikana messuissa. Kesällä ja syksyllä ei ole monia suuria juhlapyhiä.

Harvemmin kirkossa käyvä saattaa ihmetellä varsinkin mustan värin käyttöä kirkkotekstiileissä. Mustia tekstiilejä käytetäänkin vain kerran vuodessa, pitkänäperjantaina.

- - -

Näyttelyn on suunnitellut sisustusarkkitehti Hanni Koroma. Vaarin mukaan Koroma oli korvaamaton apu.

- Olen niin iloinen, että hän tuli auttamaan! Hanni on muutenkin ihana ihminen, hänen kanssaan on ollut kiva työskennellä, Vaari hehkuttaa.

Työt on järjestelty värimaailmojen mukaan: ensimmäisessä huoneessa on tummia sävyjä ja rauhallinen tunnelma. Värien kirjo lisääntyy huoneesta toiseen mentäessä. Taaimmaisessa huoneessa nähdään kalkkiliinoja kaikista kymmenestä kirkosta, joihin Vaari on tekstiilejä tehnyt.

Jokainen työ on uniikki ja persoonallinen, ja kuvastaa sekä taiteilijan omaa persoonaa että sen kirkon tunnelmaa, jossa työtä käytetään. Vaari on testannut keskeneräisiä töitään tuomalla ne kirkkoon monta kertaa valmistuksen aikana.

- Vien keskeneräisen työn monta kertaa kirkkoon, ensin palojen ja lankojen kanssa, ja sitten alan vasta leikata ja yhdistellä, hän kertoo.

Inspiraatio töihin syntyy sekä Raamatun teksteistä, kirkosta itsestään että Vaarin omasta elämästä. Puutarhan ja luonnon tärkeys näkyy monissa töissä kasvien runsautena. Kasveista löytyy usein myös raamatullisia viittauksia.

Lisäksi Vaari ottaa töissään huomioon paikallisuuden: esimerkiksi Hämeenkosken kirkon kalkkiliinassa seikkailee yhdellä reunalla koski. Työt eivät siis kuvaa pelkkiä ristejä ja Jeesuksen töitä, vaan jokainen on omanlaisensa taideteos.

- - -

Kirkkojen ja kirkkotaiteen pitkä historia kiehtoo Vaaria. Monet vanhat säilyneet rakennukset ovat juuri kirkkoja tai muita uskonnollisia rakennuksia.

- Minusta on ihana olla mukana siinä jatkumossa, minkä kirkkotaide on luonut, Vaari iloitsee.

Näyttelyssä nähdään kuitenkin myös kirkkoon sitoutumattomia taidetekstiilejä. Uusin työ, Roomatar, valmistui vain päivää ennen lehdistötilaisuutta. Mallina työhön on käytetty Vestan neitsyen patsasta. Työssä on kiehtovaa varsinkin se, miten patsaan kangaslaskokset heräävät uudella tavalla esiin kankaalla.

- Inspiraatio on lähtenyt Forum Romanumin patsaista. Siellä historia on hienosti kerroksissa nähtävillä, ja kirkkotekstiilienkin ydin lähtee Roomasta, Vaari sanoo.

Vaari tekee yleensä tarkat luonnokset teoksistaan. Hän käyttää tekstiileihin lukemattomia erivärisiä lankoja. Kankaan alkuperäistä väriä voi muuttaa langoilla paljonkin.

- Luonnos on ohjenuora, mutta vasta kankaalla se alkaa elää. En laske lankoja enkä värejä, otan vain sen, mikä tuntuu hyvältä, Vaari selittää.

Tekstiilitöiden vaikuttavuus piileekin uskomattomissa yksityiskohdissa. Kankaita ja lankoja yhdistelemällä Vaari maalaa kauniita kuvia, joista riittää ihasteltavaa pitkäksi aikaa.

Helena Vaarin näyttely

Neula siveltimenä 30 vuotta -näyttely 17.9. asti Galleria Nuovossa osoitteessa Mariankatu 16 B.

Helena Vaari on paikalla näyttelyssä jokaisena tiistaina.

Näyttelyn on avannut kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut