Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leipäjonoon tullaan matkojenkin päästä

Porkkanoita, sipuleita, makaronia, leipää, munkkeja, koiranruokaa.

Päijät-Hämeen tukiapuyhdistyksen tiloissa Aleksi 4:ssä käy tasainen huiske, kun vapaaehtoiset lajittelevat kaupoista haettuja elintarvikkeita.

Lahden suurimman ruoka-avun jakajan ovet ovat auki kuutena päivänä viikossa. Vaikka työllisyystilanteen on uutisoitu kohentuneen, ei se ole avun tarvetta vähentänyt. Ruoka-avun hakijoita on keskimäärin 500-600 viikossa, heistä puolet on maahanmuuttajia.

- Hakijoita on alkanut tulla myös ympäristökunnista, ehkä sata viikossa.

- Suuri osa avuntarvitsijoista on työssäkäyviä ihmisiä. Pienellä palkalla ei Suomessa elä, toimeentulo on vaikeaa etenkin lapsiperheissä, tietää yhdistyksen puuhanainen Tanja Roth.

- - -

Hakijoita on alkanut virrata muun muassa Orimattilasta, Nastolasta Hämeenkoskelta ja Mäntsälästä, joissa ei ole omaa ruoka-aputoimintaa.

- Voi olla, että kevään tullen pikku hiljaa suuntaamme toimintaa myös lähikuntiin, jos saamme yhteistyökumppaneita ja luotettavaa henkilökuntaa sieltä.

- Lahjoittajia kaipaisimme näiltä paikkakunnilta.

Avunhakijoiden tietoja ei kysellä, vaan ruokaa saavat kaikki tarvitsijat. Etuilijoita tai häiriköitä käy harvoin.

- Joskus on jouduttu porttikielto antamaan.

Tukiapuyhdistys jakaa kaupoista yli jääneitä elintarvikkeita kuuden euron kertamaksua vastaan, hakijat saavat itse valita, mitä tarvitsevat.

- Ajatus on, että ihminen saa sen päivän ruuan. Eniten kysytään lihaa ja vihanneksia.

Keskipäivällä hakijoita ei näy, eniten ruuhkaa on kello 16:n jälkeen.

- - -

Jaettavat elintarvikkeet saadaan ruokakaupoista, lahjoittajia on kolmisenkymmentä, eli mukana on suurin osan Lahden päivittäistavarakaupoista, Lidliä lukuun ottamatta. Tukiapuyhdistyksen kylmäauto kiertää kauppaliikkeet kahdesti päivässä.

Jaettavaksi tulee yleensä viimeisen myyntipäivän tuotteita, jotka muuten menisivät jätteeksi. Yhdistys valvoo ruuan laatua tarkasti, ja kylmäsäilytystä vaativille tuotteille on asianmukaiset kylmiöt

- Meillä on katkeamaton kylmäketju. Ja joka ikinen paketti käydään läpi, vanhoja elintarvikkeita ei jaeta, Roth painottaa.

- Motto on, että mitä et itse söisi, sitä et anna eteenpäin.

Yhdistys kattaa kulunsa hakijoilta perittävillä maksuilla, avustuksia ei Rothin mukaan ole herunut valtiolta, kaupungilta tai Raha-automaattiyhdistykseltä.

Yhdistys toimii vuokralla vanhan Ilves-elokuvateatterin tiloissa, neliöitä on käytössä noin 900. Vuokran ohella kuluja tulee bensasta ja auton huollosta.

- - -

Roth on yhdistyksen perustaja ja hallituksen puheenjohtaja. Jakelu hoituu 15 vapaaehtoisen voimin.

- Minäkään en saa palkkaa. Mutta tämä on paikka, missä minun on hyvä olla, sanoo Tanja Roth. Kimmoke muiden auttamiseen tuli aikoinaan siitä, että hän itse sai apua, kun ei ollut varaa koiran ruokaankaan.

- Ajattelen, että muita pitää kohdella niin kuin haluaisi itseään kohdeltavan.

Roth uumoillee osan kauppojen ylijäämäruuasta joutuvan Lahdessa vielä jätteisiin. Enimmäkseen yhteistyö kuitenkin sujuu hyvin, onhan toiminta kauppojenkin etu.

- Ja olemme saaneet aika hyvän maineen. Lidliä toivoisimme vielä mukaan.

Monet avunhakijoista ovat tulleet Rothille tutuiksi, hän kuuntelee, jos ihminen haluaa ahdingostaan kertoa. Toisin kuin takavuosina, ruoka-avun hakemista ei enää hävetä.

- Usein taustalla on avioero, työttömyys tai asunnottomuus. Jos ihminen on ammattiavun tarpeessa, ohjaamme häntä eteenpäin.