Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiistain konsertissa lavalla sata puhallinsoittajaa

Neljä lahtelaista puhallinorkesteria kokoontuu ensi tiistaina yhteiseen juhlakonserttiin teemalla ”Suomalainen musiikkimaku 100 vuotta”. Felix Krohn -salissa järjestettävässä konsertissa soitetaan ja lauletaan rakastetuinta puhallinmusiikkia- ja solistisia lauluja koko itsenäisyyden ajalta. Ensimmäisessä osassa esiintyy Lahden konservatorion puhallinorkesteri A viidenkymmenen soittajan voimalla kapellimestarinaan Juha Salmela. Jälkimmäisessä osalla esiintyy yhdistetty viidenkymmenen harrastajasoittajan LSP Concert Band, Lahden Veteraanisoittokunta sekä Hollolan-Kärkölän puhalliorkesteri.

Suurorkesteria johtaa vuorollaan Reijo Korhonen, Tuomas Hovi ja Jarmo Saajanaho. Laulusolisteina esiintyvät Hannu Lehtonen ja Heidi Pakarinen sekä instrumentaalisolisteina trumpetti Seppo Laari ja baritoni Hannu-Pekka Tuominen.

Lahden Konservatorio tunnetaan korkeatasoista musiikkikoulutuksesta ja soittajistaan. Orkesterin soittajat opiskelevat ammatillisen toisen asteen koulutuksessa sekä taiteen perusopetuksessa. Puhallinorkesterilla on myös oma vakiintunut avustajakaartinsa, jolle jäsenyys hienossa orkesterissa on jatkumo elämänmittaiselle harrastukselle.

Puhallinmusiikin soittaminen harrastuksena on vanha suomalainen perinne, jota Lahden alueen harrastasoittokunnat jatkavat. Orkestereissa soivat vaskipuhaltimet, trumpetit, tuubat, alttotorvet, pasuunat, saksofonit, puupuhaltimet, huilut, klarinetit ja lyömäsoittimet. Kynnys mukaantuloon on matala ja kaiken tasoisille soittajille löytyy soitettavaa. Mukana soittajissa on entisiä ammattimuusikoita ja harrastajia.

Lahden Veteraanisoittokunta on ainoa sotaveteraanien itsensä perustama soittokunta Suomessa. Alkuperäinen nimi oli Lahden Piirin Sotaveteraanien Soittokilta. Soittokunta on toiminut yli neljäkymmentä vuotta jatkaen veteraanien perinnettä ja esiintyen aktiivisesti. Lahden Veteraanisoittokunta on vuosien varrella esiintynyt Lahden kaupungin, Veteraanijärjestöjen ja seurakuntien tapahtumissa Suomessa ja ulkomailla. Vielä joitakin vuosia sitten orkesterissa soitti muutama sotiemme veteraani. Myös naiset ja nuoret ovat löytäneet mukaan soittokuntaan.

LSP Concert Band jatkaa vuonna 1949 perustetun LSP, Lahden seurakuntapoikien soittokunnan toimintaa. Vuonna 2008 syksyllä Reijo Korhonen aloitti kapellimestarina. Orkesterissa soittaa 25-30 musiikinharrastajaa.

Hollolan-Kärkölän puhallinorkesteri on yhdistetty kahdesta soittokunnasta vuonna 2000. Kärkölän soittokunta aloitti 1959 ja Hollolan puhallinorkesteri 1978. Hollolan-Kärkölän puhallinorkesteri harjoittelee tällä hetkellä Wellamo-opiston alaisuudessa.