Uuslahtelaiset: Sanavalmis Kati Mouhu kotiutui Lahteen

Kati Mouhun johtama Studio SAVON & Eko sijaitsee Vesijärvenkadulla, Vuorelman kulmana tunnetussa toimitalossa. – Helmi Vuorelman ansiosta naisyrittäjyydellä ovat pitkät perinteet tässä toimipaikassa. Me haluamme nyt kehittää perinteikästä liiketilaa palvelevaksi kosmetiikkamyymäläksi, Mouhu kertoo. Joonas Koponen

Jarmo Mäkeläinen

Uuslahtelaiset-juttusarjassa esitellään muualta Lahteen muuttaneita ihmisiä.

Savonlinnasta Lahteen vuonna 2004 muuttanut kauneusalan yrittäjä Kati Mouhu tykkää kovasti uudesta kotikaupungistaan. Hänen kokemustensa mukaan lahtelainen me-henki on alkanut viime vuosina silmin nähden kukoistaa.

- Lahti on antanut minulle paljon muutettuani tänne opiskelemaan. Aluksi kävin Tarja Pölkin maskeerauskoulun, jonka jälkeen lähdin opiskelemaan liiketaloutta Lahden ammattikorkeakouluun. Opintoni siivittivät minut yrittäjän uralle toteuttamaan omia unelmiani. Ammattikorkeakoulusta löysin myös tulevan aviomieheni, Kati Mouhu kertoo hymyssä suin.

Lahteen sanavalmis savolainen kertoo kotiutuneensa hyvin.

- Puheliaana persoonana minun on ollut aina helppoa tutustua uuteen asuinpaikkaan ja uusiin ihmisiin. Ennen Lahteen kotiutumistani olen ehtinyt asua myös Yhdysvalloissa ja Sveitsissä. Kun osaa avata suunsa ennakkoluulottomasti, erilaisten ihmisten kanssa tulee kyllä hyvin toimeen, toiminnan naiseksi tunnustautuva Mouhu toteaa.

- - -

Lahdesta hänelle on kertynyt viljalti mieleen painuneita muistoja.

- Täällä asuvan serkkutyttöni kanssa pääsin tutustumaan paikalliseen yöelämään. 18-vuotissyntymäpäiväänikin juhlistin hänen kanssaan Lahdessa.

- Ensimmäinen asuinpaikkani Lahdessa sijaitsi Mukkulassa. Ritaniemenkadun opiskelija-asuntolassa oli meno välillä aika villiä: kerran jouduin todistamaan jopa ampumavälikohtausta!

Mukkulasta matka jatkui Mustankallionmäen luonnonkauneuteen.

- Puistokadulle muutimme mieheni kanssa yhteen asumaan. Kaupungintalon puistossa ja Radiomäellä oli mukava ulkoilla pentukoiramme kanssa. Kun asuimme jonkin aikaa Vesijärvenkadun päässä, Kariniemen Lanu-puisto, satama-alue ja Pikku-Vesku tekivät minuun suuren vaikutuksen, Kati Mouhu kertoo.

Nykyisin hän asuu Orimattilasta kotoisin olevan miehensä ja kolmivuotiaan tyttärensä kanssa Renkomäessä.

- Lahden seudulla olemme viihtyneet koko perhe erittäin hyvin.

- - -

- Lahdessa on tosi hyvä meininki tällä hetkellä. Yhteishenkemme ja ylpeys lahtelaisuudesta ovat nousseet entistä vahvemmin esiin viime aikoina. Monet lahtelaisyrittäjät ja -artistit ovat omalla panoksellaan tehneet kaupunkiamme tunnetuksi. Vastikään eräs tamperelainen yhteistyökumppanimme kehui Lahtea todella trendikkääksi paikaksi, Kati Mouhu kertoo.

- Lahdessa on imua; me voimme haastaa omilla vahvuuksillamme minkä paikkakunnan tahansa. Meillä on erinomainen palvelutarjonta ja loistavat kulkuyhteydet. Lahdesta pääsee nopeasti minne tahansa, mutta myös tänne on helppoa tulla.

Lahdessa Mouhu on päässyt toteuttamaan omia unelmiaan.

- Yksi niistä toteutui tänä vuonna, kun aiemmin kahdessa paikassa sijainneet kampaamomme ja kosmetiikkamyymälämme saatiin monien sattumusten summana saman katon alle Vuorelman kulmaan, Studio SAVON & Ekon toimitusjohtaja Kati Mouhu iloitsee.

- Yrittäjyys vaatii heittäytymistä. Hallittuja riskejä on uskallettava ottaa, jotta voi edetä kohti omia päämääriään. Yritysjohtajana haluan kehittyä koko ajan, kahdentoista naisen työyhteisöä johtava 34-vuotias yrittäjä toteaa.

- - -

Oman yritystoimintansa kehittämisen ohella Kati Mouhu kertoo olevansa kiinnostunut poliittisesta päätöksenteosta.

- Yritysystävällisyyttä haluaisin Lahteen lisää. Toivoisin myös kauaskantoisempaa kaupunkisuunnittelua ja kehitystyötä poukkoilevan päätöksenteon sijaan.

Lahtelaisuus on hänen mielestään jalostunutta työläisyyttä ja sisukasta yrittäjähenkeä.

- Lahden historia on täynnä menestystarinoita varsinkin teollisuusyritysten osalta. Mahdollisuutemme jalostaa näitä arvokkaita perinteitä ovat valtavat. Onnistumisemme riippuu lopulta vain itsestämme.

Uuslahtelaiset-juttusarja

Juttusarjassa eri elämänalueilta tunnetut persoonat kertovat kokemuksistaan lahtelaisuudesta ja uudesta kotikaupungistaan.